
22 mrt Gehaktballetjes in sojasaus
Gehaktballetjes doen het eigenlijk altijd goed! Zo maakte ik al Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus en Griekse gehaktballetjes met feta. Deze keer ging ik voor een meer Aziatische variant met pittige gehaktballetjes in sojasaus of ook wel gehaktballetjes in ketjapsaus. Ik beloof je deze gehaktballetjes doen het goed bij de borrel, maar zijn ook gewoon heerlijk bij het avondeten met rijst en wokgroente.
Ingrediënten gehaktballetjes in sojasaus ongeveer 20 stuks
Voor de pittige gehaktballetjes
500 gram rundergehakt
1 rode peper
2 knoflooktenen
1 sjalot
3 eetlepels paneermeel
1 ei
50 ml melk
snufje zout en peper
stukje gemberwortel
Ingrediënten voor de ketjapsaus
2 eetlepels dikke sojasaus
100 ml water
snufje maizena
1 ui
1 eetlepel olijfolie
Tips voor de bereiding van de gehaktballetjes in sojasaus
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten
Benodigdheden: mengschaal, hakmolen, snijplank, schaal, braadpan, vleestang, lepel
Gebruik voor de garnering frisse verse peterselie en gedroogde uitjes. Ziet er mooi uit en is nog lekker ook!
Ook lekker, maak eens de gehaktballetjes met kebabkruiden
Recept gehaktballetjes in ketjapsaus
Start met het maken van de gehaktmix. Maal in de hakmolen de kruiden voor de gehakt fijn, heb je geen hakmolen, geen probleem, maar zorg dan wel dat de kruiden heel erg fijn worden! Hak de sjalot, gember, knoflook en rode peper zonder zaadlijsten fijn. Meng deze vervolgens door het gehakt samen met de melk, ei en een snufje zout en peper.
Verdeel op de snijplank een eetlepel paneermeel en rol de gehaktballetjes met ongeveer drie centimeter doorsnede. Rol de gehaktballetjes door het paneermeel. Als het paneermeel op is herhaal het het strooien van het paneermeel dan. Uiteindelijk krijg je ongeveer twintig gehaktballetjes.
Laat de gehaktballetjes even rusten start met het maken van de sojasaus. De sojasaus zal een iets dikkere sojasaus worden.
Snipper de ui. Verhit in de braadpan de olijfolie en fruit de ui aan. Maak ondertussen met een een theelepel maizena en een eetlepel water een klein maizena papje. Blus de ui af met de sojasaus en het water. Roer de door met het water op laag vuur. Je heb niet heel veel saus en dat is ook de bedoeling. Dik de saus wel in met de maizena. En roer deze heel even door op laag vuur voor ongeveer twee minuten. Braad nu de eerste gehaktballetjes, zoveel als er in de pan passen. Ze gaan slinken en later kunnen de andere erbij. Laat ze ongeveer tien minuten stoven en braden. Draai de gehaktballetjes om in de sojasaus en verdeel de andere gehaktballetjes er bij in de pan. Laat ze nog een kwartier stoven met omdraaien en klaar zijn de gehaktballetjes in ketjapsaus. Tijd om ze te eten als borrelhapje of gewoon bij het avondeten!
Meer recepten voor gehaktballetjes? Wat dacht je van de volgende recepten?
* Maak gehaktballetjes in een Italiaanse tomatensaus
* Een echte pasta klassieker met gehaktballetjes in tomatensaus
* Of gekruide gehaktballetjes voor de bij borrel
Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's