01 mrt Griekse Moussaka met kipgehakt
Even in Griekse sferen met Griekse Moussaka, de Griekse aubergine ovenschotel, wanneer je het mij vraagt. Mijn lekkereste Griekse moussaka heb ik gegeten op het Griekse eiland Naxos, maar helaas we eten het nu gewoon thuis. Toch kwam deze Griekse moussaka met kipgehakt heerlijk uit de oven. De griekse ovenschotel met aubergines, aardappelen met bechamelsaus en in tomatensaus. Natuurlijk ook gehakt en kies je meestal voor gehakt, ik kies deze keer voor iets magerder kipgehakt. Uiteindelijk vind ik alsnog dat de zachtgegaarde aubergines en aardappels de hoofdrolspelers zijn. Eigenlijk wel raar dat het recept – nog – niet op de blog stond. Maar nu dus wel! Het is zo’n ovenschotel waar ik dol op ben, maar die we te snel zelf opeten of die we meer eten op reis of bij de Griek. De Griekse Moussaka met kipgehakt ook lekker zelf maken? Dan gaan we beginnen!
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Moussaka met kipgehakt voor 4 personen
- 4 aubergines
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml passata
- klein handje verkruimelde feta
- 6 middelgrote aardappels
- 1 eetlepel witte wijn of 1 theelepel witte wijn azijn
- 1 eetlepel oregano
- handje Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel zeezout
- snufje peper en zout
- 1 laurierblaadje
- 3 eetlepels olijfolie
- 250 ml melk
- 1 eetlepel bloem
- klontje roomboter
- snufje nootmuskaat
- 1 eierdooier
Tips voor de bereiding van de Griekse moussaka met kipgehakt
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten, maar de aubergines hebben één uur nodig voor het onttrekken van vocht en de moussaka moet nog één uur in de oven
Benodigdheden: snijplank, ovenschaal, wok of hapjespan, keukenpapier, mes, spatel, lepel, knoflookpers en een hakmolen zijn makkelijk
Nog een ovenschotel maken met aubergine? Bekijk dan eens de ovenschotel met gevulde aubergine met kipgehakt en feta en de Italiaanse ovenschotel Melanzane alla parmigiana.
Recept Moussaka met kipgehakt
Bereiden van de aubergines voor de Moussaka
Start met het onttrekken van vocht uit de aubergines. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik. Uit iedere aubergine haal je ongeveer 5 tot 6 plakken. Strooi zeezout over de aubergines. De aubergines kunnen in een grote schaal. Leg er af en toe een beetje keukenpapier tussen, zodat het keukenpapier het vocht op kan vangen. Herhaal dit met alle aubergines en laat de aubergines een uur staan. Ondertussen kun je de tomatensaus met kipgehakt en de bechamelsaus alvast maken.
Tomatensaus maken
Snipper de uien en de knoflook. Dit is ook makkelijk met een hakmolen. Verhit in een hapjespan of wok één eetlepel olijfolie. Roerbak de uien en de knoflook glazig. Breng op smaak met oregano en een snufje peper en zout. Rul het gehakt mee, todat het gehakt bruin gaat zien. Blus af met de tomatensaus en de witte wijn of witte wijn azijn. Meng dit alles goed door elkaar. Zet op laag vuur en laat 10 minuten pruttelen met een laurierblaadje in de saus. De tomatensaus met kipgehakt is klaar. Zet de tomatensaus even apart.
Aardappelen voorbereiden
Schil de aardappelen, spoel de aardappelen schoon en snijd de aardappelen in plakjes van ongeveer 1 cm. Zet de aardappelen apart in een schaal.
Bechamelsaus maken
Smelt een klontje poter in een pan. Schep een lepel bloem bij de boter. Klop dit met een garde tot een roux. Je hebt een glad papje. Blus af met de melk, maar blijf ondertussen kloppen. Terwijl je klopt zal de saus steeds meer gebonden worden. Is deze iets dikker dan mag de verhitting uit. Klop een eierdooier door de saus voor de binding en het mooi opbakken van de bechamelsaus in de Moussaka. Rasp een handje Parmzaanse kaas door de Moussaka, je zal zien dat de bechamelsaus nog steeds meer gaat binden. Breng de bechamelsaus op smaak met een snufje zwarte peper en nootmuskaat. Zet de bechamelsaus even apart.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
De Griekse Moussaka met kipgehakt bouwen
Smeer de ovenschaal in met olijfolie. Doe dit bijvoorbeeld met olijfolie op keukenpapier. Haal het laurierblaadje uit de tomatensaus. Schep een klein laagje tomatensaus onder in de schaal. Bedek vervolgens met een laagje aardappelschijfjes en vervolgens met aubergine. Herhaal dit met tomatensaus, aardappelschijfjes en aubergines. Herhaal dit nog twee keer, maar zorg dat je twee plakken aubergine over houd. De laatste laag is de bechamelsaus. Drup daarin nog twee Plakken aubergine. Rasp een handje Parmezaan over de ovenschotel. Plaats de Moussaka in de oven voor 30 minuten. Na 30 minuten haal je deze eruit en dek je de moussaka af met aluminiumfolie. Dan is de bovenkant al mooi gegrild, maar de ovenschotel mag nog wel garen. Plaats de Griekse moussaka nog 20 minuten terug in de oven op 175 graden. Na de oven maak je de moussaka af met een handje verkruimelde feta en fijn gesneden peterselie. Eet smakelijk!
Meer Griekse recepten?
Liefhebber van de Griekse keuken? Maak dan ook eens deze recepten met een Griekse twist.
- Wat dacht je van deze Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met feta?
- Ook heel lekker! Bak eens het Griekse gehaktbrood wat je hier gaat vinden.
- Maak een Griekse stoofschotel, zoals deze Griekse stifado.
- Snel en lekker eten met een Griekse twist? Dan is de Griekse poke bowl iets voor jou.
- Een visliefhebber? Dan kan deze orzo met inktvis jouw favoriet zijn.
- Is het borreltijd? Bak dan een Griekse aperitiefcake met feta.
Meer gezonde recepten van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's