Zelf Gravad Lax Maken - Gravad Lax Maken met 5 spices - Recept van Foodinista

Gravad lax maken met Chinese kruiden – 5 Spices zalm

Deel deze post

Heerlijke recepten kunnen heel simpel kan zijn. Gravad lax zelf maken is ontzettend eenvoudig. Voor de feestdagen maakte ik al een klassieke Gravad Lax. Het was genieten! Het enige wat nodig is? Geduld! Je weet dat de zalm ligt te wachten en steeds lekkerder licht te worden voor wel 2 dagen lang en steeds denk je. Kan ik al? Maar nee. Het is nu koud weer en dan is het ideaal om Gravad Lax te maken, want je kunt de gravad lax gewoon buiten maken. Goed gekoeld en goed ingepakt. Ik ga je precies meenemen in de stappen van mijn gravad lax recep, deze keer niet de klassieker met frisse kruiden en dille mosterd sausje. Na de klassieke Gravad lax wil ik ook een keer experimenteren. Je ziet tenslotte al Gravad lax recepten met limoncello, gin en gevarieerde kruiden. Zelf stond ik met Aziatische 5 spices kruiden in mijn hand. Een Gravad Lax met een chinese twist. De zalm een Chinese infusion geven. Niks moeilijks aan, maar wel de verhoudingen aanpassen en dan natuurlijk de smaak aanpassen. Wij hebben het gedaan! Hoe? Ik ga het met je delen in dit recept voor Gravad Lax met Chinese kruiden.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Hoe maak je zelf Gravad Lax? Gravad Lax recept met 5 spices van Foodblog Foodinista

Het geheim van gravlax

P.s. voor de perfecte gravad lax bereiden draait het allemaal om de verhoudingen van de rub dus laat deze niet afwijkingen en vervolgens om geduld, geduld en nog een keer geduld. Wanneer je het recept maakt dan moet je de kruidenmix ook precies overnemen.

Met Gravad Lax maakte ik ook een lekker recept! Bekijk eens het torentje met bietjes en gravad lax. Een leuk saladerecept of voorgerecht bij het diner.

Hoe maak je zelf Gravad Lax? Gravad Lax recept met 5 spices van Foodblog Foodinista

Ingrediënten gravad lax met Chinese kruiden met dillemosterd creme

Ingrediënten Gravad Lax met 5 spices voor 1 hele zalm

 • 1 zalm van ongeveer 800 gram vers van de visboer of groothandel met huid (een complete moot)
 • 3 eetlepels zeezout
 • 2 eetlepels 5 spices kruiden
 • 1 eetlepel fijne suiker
 • 30 gram verse dille gehak (een bosje)
 • Rasp van 1/4 limoen of citroen

Ingrediënten voor de dillemosterdcreme

 • 200 gram creme fraiche
 • 1/4 raps van limoen of citroen
 • 1 eetlepel Franse mosterd
 • handje verse dille
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel water
 • snufje peper en zout
Gravad Lax met Chinese kruiden - Recept van Foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding van gravad lax met 5 spices

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten en 48 uur geduld
Benodigdheden: Snijplank, bakplaat, bakpapier, mes, lepel, vershoudfolie, 2 zware schalen en bijvoorbeeld 3 bakstenen, wijnflessen of gevulde blikken met eten.

Gravad Lax met Chinese kruiden - Recept van Foodblog Foodinista

Gravad lax maken met 5 spices en frisse dille

Zalm voorbereiden voor de gravad lax

Plaats bakpapier op de bakplaat. Haal een groot stuk af van de vershoudfolie waar de zalm helemaal in gewikkeld kan worden. Leg de vershoudfolie op het bakpapier. Plaats de zalm op de snijplank met de huid naar boven. Snijd de zalm met een mes 3 keer lichtjes in in de huid en strooi daar een klein beetje zeezout in. Via de inkepingen kan vocht ontsnappen. Dat is het doel bij Gravad lax. Je gaat eigenlijk een beetje koud roken. Draai de zalm om en plaats de zalm op de vershoudfolie.

Gravad Lax recept met 5 spices van Foodblog Foodinista

Kruiden infusie maken voor de Gravad lax

Meng in een schaaltje het zout, de suiker en de 5 spices kruiden. Ik heb specifiek gekozen voor gerookte zeezout van Zeeuwsche Zoute. Dit zeezout is gerookt en het geeft tijdens de infusion, het maken van de gravad lax en het combineren van de smaken een gerookte smaak aan de zalm. Met het koude roken lukt dit anders niet en het is heerlijk! Een andere wijziging is dat er normaal gesproken in de kruidenmix peper gaat. Deze gaat er niet apart in, want in de 5 spices kruiden is Szechuan peper één van de 5 smaken. Smeer de roze kant van de zalm in met het mengsel. Verspreid het kruidenmengsel goed en smeer het goed uit, bijvoorbeeld met de rug van een lepel, zodat de zalm niet beschadigd. Snijd de dille fijn en strooi deze over de zalm. Rasp de schil van de limoen over de zalm voor een frisse smaak. Pak de zalm vervolgens goed in met de folie. Pak eventueel extra folie, zolang deze maar goed en stevig is ingepakt. Plaats boven op de zalm zware schalen en vul deze met bijvoorbeeld gevulde flesjes, conservenblikken of iets anders met gewicht.

Geduld en koud

Bij het origineel graven ze de gravad lax in. Dat gaan wij niet doen. Bij mij was het koud weer. Onder de 4 graden. Ik heb de gravad lax buiten bewaard. Onder een dekentje en het ging prima. Bij warmer weer raad ik je wel aan om de gravad lax in de koelkast te bereiden. 48 uur wachten. Af en toe even kijken. De sappen kwamen eruit en je zag de kruiden en specerijen veranderen en opgenomen worden door de zalm. Bij koud weer is het echt een aanrader om je gravad lax zo te bereiden. Anders gewoon in de koelkast zetten. Houd van te voren rekening met veel ruimte.

Sausje maken

Ondanks dat we voor een Aziatische kruidenmix kiezen, combineren we de gravad lax toch met een klassiek sausje. De kruiden spoel je uiteindelijk af en de kruiden geven een subtiele touche aan de zalm. Meng in een bakje de creme fraiche, mosterd, honing en water door elkaar. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Rasp de limoen. Snijd de dille fijn en meng alles nog een keer door elkaar.

Gravad lax bereiden en serveren

Haal de zalm uit de folie. Spoel de zalm af onder de kraan. Dan is het zoute vocht weg en ook de kruiden. Een beetje dille en kruiden mogen achterblijven natuurlijk. Helemaal schoon boenen lukt ook niet. De smaken zijn ook in de zalm getrokken. Dus de smaak verdwijnt niet. Eventueel moet je de zalm nog even schoonmaken met een schoon doekje. De gravad lax kan op een snijplank. Leg daar fris bakpapier op. Fileer de zalm van de huid af. Eet de gravad lax bijvoorbeeld op toast met de frisse dillemosterdcreme of eet er gekookte aardappeltjes bij. Wij hebben de zalm bijvoorbeeld ook gegeten op toast bij een kopje courgettesoep. Genieten maar!

Hoe kun je gravad lax combineren

Met de Gravad Lax kun je diverse recepten bereiden, want vervang in een recept je zalm door de Gravad Lax, zoals bij voorbeeld op een borrelplank, maar ook in een poke bowl, vooral nu de gravad lax een Aziatische smaak heeft. Hier deel ik diverse recepten met je waar zalm een belangrijke rol in speelt.

Zalm recepten van Foodinista

Ik zei het al: Ik hou van zalm! Meer zalm recepten van Foodinista? Bekijk dan bijvoorbeeld ook eens één van de volgende recepten.

Meer recepten ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie