
07 feb Gravad lax maken met Chinese kruiden – 5 Spices zalm
Heerlijke recepten kunnen heel simpel kan zijn. Gravad lax zelf maken is ontzettend eenvoudig. Een voorbeeld is het recept gravad lax maken met Chinese kruiden ook wel 5 spices. Je kunt variëren, in plaats van een klassieke gravad lax, en eens proberen om meer spice toe te voegen. De Chinese 5 spices zijn een mooi voorbeeld. Wat daarna nog nodig is? Geduld! Je weet dat de zalm ligt te wachten en steeds lekkerder licht te worden voor wel 2 dagen lang en steeds denk je. Kan ik al? Maar nee. Het is nu koud weer en dan is het ideaal om Gravad Lax te maken, want je kunt de gravad lax gewoon buiten maken. Goed gekoeld en goed ingepakt. Ik ga je precies meenemen in de stappen van mijn gravad lax recept met 5spices kruiden.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Het geheim van gravlax maken
P.s. voor de perfecte gravad lax bereiden draait het allemaal om de verhoudingen van de rub dus laat deze niet afwijkingen en vervolgens om geduld, geduld en nog een keer geduld. Wanneer je het recept maakt dan moet je de kruidenmix ook precies overnemen.
Met Gravad Lax maakte ik ook een lekker recept! Bekijk eens het tartaar met bietjes en gravad lax. Een leuk saladerecept of voorgerecht bij het diner.

Ingrediënten gravad lax met Chinese kruiden met dillemosterd creme
Gravad Lax met 5 spices ingrediënten voor 1 hele zalm
- 1 zalm van ongeveer 800 gram vers van de visboer of groothandel met huid (een complete moot)
- 3 eetlepels gerookt zeezout
- 2 eetlepels 5 spices kruiden
- 1 eetlepel fijne suiker
- 30 gram verse dille gehak (een bosje)
- Rasp van 1/4 limoen of citroen
Ingrediënten voor de dillemosterdcreme
- 200 gram creme fraiche
- 1/4 raps van limoen of citroen
- 1 eetlepel Franse mosterd
- handje verse dille
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel water
- snufje peper en zout

Tips voor de bereiding van gravad lax met 5 spices
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten en 48 uur geduld
Benodigdheden voor de bereiding van de gravad lax met 5 spices
- snijplank
- bakplaat
- bakpapier
- mes
- lepel
- vershoudfolie
- 2 zware schalen en bijvoorbeeld 3 bakstenen, wijnflessen of gevulde blikken met eten voor het gewicht op de gravad lax

Gravad lax maken met 5 spices en frisse dille
Zalm voorbereiden voor de gravad lax
Plaats bakpapier op de bakplaat. Haal een groot stuk af van de vershoudfolie waar de zalm helemaal in gewikkeld kan worden. Leg de vershoudfolie op het bakpapier. Plaats de zalm op de snijplank met de huid naar boven. Snijd de zalm met een mes 3 keer lichtjes in in de huid en strooi daar een klein beetje zeezout in. Via de inkepingen kan vocht ontsnappen. Dat is het doel bij Gravad lax. Je gaat eigenlijk een beetje koud roken. Draai de zalm om en plaats de zalm op de vershoudfolie.

Kruiden infusie maken voor de gravad lax
Meng in een schaaltje het zout, de suiker en de 5 spices kruiden. Ik heb specifiek gekozen voor gerookte zeezout. Dit zeezout is gerookt en het geeft tijdens de infusion, het maken van de gravad lax en het combineren van de smaken een gerookte smaak aan de zalm. Met het koud roken lukt dit anders niet en het is heerlijk. Een andere wijziging is dat er normaal gesproken in de kruidenmix peper gaat. Deze gaat er niet apart in, want in de 5 spices kruiden is Szechuan peper één van de 5 smaken.
Zalm insmeren met de 5spices rub
Smeer de roze kant van de zalm in met het mengsel. Verspreid het kruidenmengsel goed en smeer het goed uit, bijvoorbeeld met de rug van een lepel, zodat de zalm niet beschadigd. Snijd de dille fijn en strooi deze over de zalm. Rasp de schil van de limoen over de zalm voor een frisse smaak. Pak de zalm vervolgens goed in met de folie. Pak eventueel extra folie, zolang deze maar goed en stevig is ingepakt. Plaats boven op de zalm zware schalen en vul deze met bijvoorbeeld gevulde flesjes, conservenblikken of iets anders met gewicht.
Geduld en kou
Bij het origineel graven ze de gravad lax in. Dat gaan wij niet doen. Bij mij was het koud weer. Onder de 4 graden. Ik heb de gravad lax buiten bewaard. Onder een dekentje en het ging prima. Bij warmer weer raad ik je wel aan om de gravad lax in de koelkast te bereiden. 48 uur wachten. Af en toe even kijken. De sappen kwamen eruit en je zag de kruiden en specerijen veranderen en opgenomen worden door de zalm. Bij koud weer is het echt een aanrader om je gravad lax zo te bereiden. Anders gewoon in de koelkast zetten. Houd van te voren rekening met veel ruimte.
Sausje maken
Ondanks dat we voor een Aziatische kruidenmix kiezen, combineren we de gravad lax toch met een klassiek sausje. De kruiden spoel je uiteindelijk af en de kruiden geven een subtiele touche aan de zalm. Meng in een bakje de creme fraiche, mosterd, honing en water door elkaar. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Rasp de limoen. Snijd de dille fijn en meng alles nog een keer door elkaar.
Gravad lax bereiden en serveren
Haal de zalm uit de folie. Spoel de zalm af onder de kraan, zodat je de rub gaat verwijderen. Dan is het zoute vocht weg en ook de kruiden. Een beetje dille en kruiden mogen achterblijven natuurlijk. Helemaal schoon boenen lukt ook niet. De smaken zijn ook in de zalm getrokken. Dus de smaak verdwijnt niet. Eventueel moet je de zalm nog even schoonmaken met een schoon doekje. De gravad lax kan op een snijplank. Leg daar fris bakpapier op. Fileer de zalm van de huid af. Eet de gravad lax bijvoorbeeld op toast met de frisse dillemosterdcreme of eet er gekookte aardappeltjes bij. Wij hebben de zalm bijvoorbeeld ook gegeten op toast bij een kopje courgettesoep. Genieten maar!
Hoe kun je gravad lax combineren
Met de Gravad Lax kun je diverse recepten bereiden, want vervang in een recept je zalm door de Gravad Lax, zoals bij voorbeeld op een borrelplank, maar ook in een poke bowl, vooral nu de gravad lax een Aziatische smaak heeft. Hier deel ik diverse recepten met je waar zalm een belangrijke rol in speelt.
Zalm recepten van Foodinista
Ik zei het al: Ik hou van zalm! Meer zalm recepten van Foodinista? Bekijk dan bijvoorbeeld ook eens één van de volgende recepten.
- Maak de spicy zalm poke bowl.
- Simpel en heel erg lekker! In een handomdraai een avondmaaltijd op tafel met de bakplaat zalm, aardappeltjes en groene asperges.
- Gewoon borrelen met zalm met een hele zalm borrelplank.
Meer recepten ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's