Zalm met Italiaanse Kruidenkorst en bloemkoolpuree recept van Foodblog Foodinista

Zalm met Italiaanse kruidenkorst en bloemkoolpuree

Deel deze post

De kerst komt steeds dichterbij en ondanks dat ik het ook nog wel even duurt voelt het qua eten voor mij al een maand lang alsof het kerst is. Ik ben namelijk al tijden aan het koken voor de kerst. Mocht je denken dat het dan met de kerst wel voorbij is; nee hoor! Vanaf zondag is het voor mij kerst. Wij vieren kerst uitgebreid met familie en met de kleine kindjes wordt kerst dit jaar drie keer met opa’s en oma’s en andere familieleden bij ons thuis gevierd. Heel erg gezellig, maar dat betekent ook thuis dineren. We gaan dus ook zelf koken. Ik ga dus extra uitpakken. Eigenlijk heb ik daar wel zin in. Afgelopen jaar was ik met kerst nog in mijn eerste trimester van mijn zwangerschap. Ik had of weinig trek of ik mocht eigenlijk heel veel lekkers niet eten en drinken dus nu kijk ik er naar uit om ook met kerst weer vol te kunnen genieten. Ga jij dit jaar ook zelf koken, wil je verrassen, maar niet te moeilijk? Dan heb ik een lekker zalmrecept voor je klaar staan op de blog. Niet te moeilijk, maar wel sprankelend voor de kerst. Maak voor het vis hoofdgerecht eens zalm met Italiaanse kruidenkorst en bloemkoolpuree.

Inspiratie voor mijn zalmrecept voor de feestdagen

Eén van mijn favoriete visgerechten is zalm. Zalm geeft toch altijd een soort luxe gevoel. Toen Coop mij vroeg om een kerstklassieker een twist te geven bedacht ik deze zalm met Italiaanse kruidenkorst met bloemkoolpuree. Het originele recept van Coop is een klassieker. Even heerlijk, maar gewoon even anders. Het kerstrecept is gebakken zalm met haricot verts en Rosevalt aardappeltjes. Dit recept heb ik als basis gebruikt voor mijn kerstrecept met zalm, de zalm met Italiaanse kruidenkorst en bloemkoolpuree. Voor dit recept heb ik gekozen, omdat velen van ons tijdens de feestdagen zowel lekker willen eten, maar ook gezond en wellicht ook de koolhydraten willen beperken. Zelf kies ik daar voor tijdens de feestdagen. De afgelopen weken heb ik er hard voor gewerkt om een aantal kilo kwijt te raken en daar ben ik nog steeds mee bezig. Ik vind het zonde om dit tijdens de feestdagen er weer aan te eten. Wel is de kerst speciaal en wil ik een mooi gerecht. In plaats van bijvoorbeeld een aardappelpuree heb ik gekozen voor romige bloemkoolpuree. De zalm is speciaal gemaakt met een Italiaanse kruidenkorst voor meer smaak. Dit bij elkaar creëert een mooi, smaakvol, gezond en toch simpel kerstrecept.

Wil je je laten inspireren voor meer kerstklassiekers kijk dan eens op de website van de Coop.

Zalm met Italiaanse Kruidenkorst en bloemkoolpuree recept van Foodblog Foodinista

Recept Zalm met Italiaanse kruidenkorst, gemengde groene groente en bloemkoolpuree

Het recept deel ik met je voor 2 personen dan kun je dit zelf simpel vermenigvuldigen

Ingrediënten zalm met Italiaanse kruidenkorst en bloemkoolpuree voor 2 personen

200 gram zalm zonder huid
1 ei
handje verse basilicum en peterselie
handje pijnboompitjes
20 gram Parmezaanse kaas
200 gram bloemkoolroosjes
50 ml kookroom (light)
2 teentjes knoflook
bakspray
200 gram haricots verts
100 gram peultjes
100 gram sugar snaps
snufje nootmuskaat
snuf peper en zout

Benodigdheden voor de bereiding van de zalm met Italiaanse kruidenkorst

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 40 minuten, waarvan 20 minuten oven tijd
Benodigdheden: 2 steelpannen, ovenschaal, hakmolen, staafmixer, lepel, snijplank, mes, vork, schaaltje, bakkwast

Zalm met Italiaanse Kruidenkorst en bloemkoolpuree recept van Foodblog Foodinista

Recept zalm met Italiaanse kruidenkorst

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Kook in de beiden steelpannetjes 0,5 liter water met een snufje zout.

Snijd de puntjes af van de haricots verts en leg de sugar snaps en de peultjes klaar. Wanneer het water kookt dan kook je de groene groente voor twee minuten mee. In het tweede pannetje kook je de bloemkool voor vijf minuten. Giet de groene groente vervolgens af en verspreid deze over de ovenschaal. Laat de groene groente even afkoelen. De bloemkool giet je ook af, maar deze mag terug in de pan.

Hak in de hakmolen de Parmezaanse kaas, pijnboompitjes, basilicum, peterselie en één knoflookteentje grof tot een kruimelige mix voor de kruidenkorst.

Scheid het ei in een schaaltje en bewaar alleen het eiwit. Klop het eiwit los.

Maak twee mooie zalmmoten. Plaats de zalmmoten op de groene groente. Smeer de zalm in met het eiwit. Gebruik daarvoor een bakkwast. Dat werkt netjes. Het moet een dunne laag zijn, want het eiwit zorgt er voor dat de kruidenlaag wordt bevestigd aan de zalm.

Verdeel vervolgens het Italiaanse kruidenmengsel over de zalm. Spray vervolgens de groente in met de bakspray, zodat er een dunne olielaag over de groente en zalm wordt gedruppeld. Je kunt dit ook doen met olijfolie, maar doe deze dan in een verstuiver. Plaats de zalm met de kruidenkorst in de oven voor voor twintig minuten op 175 graden.

Maak ondertussen de bloemkoolpuree. Giet de kookroom bij de bloemkool, knijp de knoflook uit en meng deze met de bloemkool. Breng de bloemkool op smaak met een snufje peper en nootmuskaat. Kook de bloemkool even heel zacht met de smaakmakers en pureer deze met de staafmixer tot een gladde puree.

Zalm met Italiaanse Kruidenkorst en bloemkoolpuree recept van Foodblog Foodinista

Maak vervolgens de borden op. Verdeel de bloemkoolpuree met een veeg op het bord. Vervolgens de groene groente en plaats de zalm op de groente. Garneer eventueel met extra basilicum en als extra kerst garnering een eetbaar pareltje.

Jouw Kerstklassieker in een nieuw jasje

Heb jij ook een heerlijke twist op een kerstklassieker met zalm? Maar dit kan even goed een voorgerecht met carpaccio zijn, een speciale bereiding van ossenhaas of jouw speciale chocolademousse die geproefd moet worden. Deel dit dan op social media met de #coopkerstklassieker en wie weet win jij een prachtige KtichenAid pan!

Meer zalm recepten van Foodblog Foodinista

Meer inspiratie voor recepten met zalm? Kijk dan ook eens naar deze recepten op de foodblog.

– Snel en simpel risotto maken? Dat kan ook met deze risotto uit de oven met zalm en verse kruiden.
– Een favoriet voorgerecht voor de feestdagen? Maak dan het recept klassieke zalm tartaar.
– Een mooi recept voor de brunch of lunch? Maak dan de frittata met groene asperges en zalm.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.



gtag(‘config’, ‘UA-43776150-1’);

Geen reactie's

Geef een reactie