Klassieke zalmtartaar recept Foodblog Foodinista winactie Arcos koksmessen

Klassieke zalmtartaar – Hoe doe je dat?

Deel deze post

Een simpel recept dat al sinds het begin van mijn zwangerschap op het lijstje stond om te maken en natuurlijk te eten zodra ik weer rauwe zalm mocht na mijn bevalling; een klassieke zalmtartaar. Eindelijk de kleine Philou is er en de lijst aan favoriete recepten kan gemaakt worden en niet onbelangrijk gegeten worden. Daarbij dus de klassieke zalmtartaar. Wat daarbij naast natuurlijk een mooi stuk zalm erg belangrijk is is gewoon goed keukenmateriaal. Een goed koksmes moet je daarbij niet onderschatten. Ik ga het klassieke zalmtartaar recept met met je delen, maar ook ga ik je meer vertellen over het het belang van een goede koksmessen in de keuken bij het bereiden van je lievelingsrecepten en hoe fijn het gewoon is om met goed keukenmateriaal te werken ook als is het voor een simpel gerecht voor stokbrood snijden. Het maakt koken simpeler en het behoud van de kwaliteit van de ingrediënten zo veel beter. Het zorgt er voor dat jij ook met koksmessen wilt werken. ook daarvoor heb ik goed nieuws, want aan het einde dit blog kun je ook nog deelnemen aan een winactie en een Arcos koksmes winnen!

Maak ook eens deze pokebowl met zalm en edamameboontjes

Klassieke zalmtartaar recept Foodblog Foodinista winactie Arcos koksmessen

Koksmessen in de thuiskeuken

Heel eerlijk ik heb zelf ook jaren gewoon met simpele aardappelschilmesjes, zo noem ik ze altijd, gewerkt in de keuken. Vooral in mijn studententijd had ik niet heel veel anders. Ook in de begin jaren toen ik al werkte sneed ik daar eigenlijk alles mee. Het iets wat ik mij nu gewoon niet meer kan voorstellen. Het eerste mes wat ik voor mij zelf kocht waren biefstukmessen voor vleesgerechten. Een uitbreiding op het bestek, maar niet echt om mee te snijden voor de bereiding. Een broodmes had ik wel, maar niet echt van goede kwaliteit. Vervolgens kocht ik een nog steeds nietszeggend kartelmes, maar het ging al ergens op lijken. Sla en dergelijke kon ik er beter mee snijden en ook stokbrood bijvoorbeeld. Wel besloot ik snel dat een goed broodmes ideaal was dit werd de volgende aanschaf. En zo bouwde ik het uit. Toen ik met Eric ging samenwonen ging ik ook uitgebreider koken. Je kent ze wel die gelukkige jaren met die gelukkige kilo’s. Maar hij had al een aantal koksmessen liggen in de keuken en zo dat was fijn werken! Samen besloten we onze keukencollectie verder uit te breiden, want dat zorgt voor meer kwaliteit in de collectie. Denk aan fileren, rauw vlees snijden, een goed broodmes voor dunne sneden brood zonder je brood eerst plat te duwen en meer kwalitatieve bereiding van je producten.

Klassieke zalmtartaar recept Foodblog Foodinista winactie Arcos koksmessen

Arcos koksmessen voor het klassieke zalmtartaar recept

Door de Arcos koksmessen moest ik weer denken aan mijn zalmtartaar. Een gerecht waar je een vlijmscherp koksmes wel voor kunt gebruiken. Het snijden van natuurlijk de verse zalm, maar ook de verse kruiden, kappertjes en meer ingrediënten de Arcos messen kunnen het allemaal aan en snijden met gemak de ingrediënten fijn. Natuurlijk moet je zelf op je vingers letten, want scherp is scherp, maar als je de techniek door hebt en het mes voor je laat werken dan is het ideaal en de aanschaf van een goed koksmes de moeite waard.

Volg Foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Klassieke zalmtartaar recept Foodblog Foodinista winactie Arcos koksmessen
Klassieke zalmtartaar recept Foodblog Foodinista winactie Arcos koksmessen

Klassieke zalmtartaar recept voor 2 personen

Ingrediënten zalm tartaar

 • 300 gram verse zalm zonder huid
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 1 theelepel mosterd
 • 4 takjes bieslook
 • 4 takjes dille
 • theelepel kappertjes
 • stuk van 3 cm komkommer
 • halve limoen
 • snufje peper en zout

Tip: de zalmtartaar is heerlijk als voorgerecht bij een dinertje, maar ook als gewoon hoofdgerecht met bijvoorbeeld gegrilde broodjes of echt feestelijk met frietjes! 

Tips voor de bereiding van de klassieke zalmtartaar 

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten
Benodigdheden: snijplank, goede messen, mengschaal, lepel, garneerringen, vork

Maak ook eens de salade met gerookte zalm en aardappeltjes

Klassieke zalmtartaar recept Foodblog Foodinista winactie Arcos koksmessen

Klassieke zalmtartaar recept

Start voor het klassieke zalmtartaar recept met het mengen van het sausje voor de zalmtartaar in de mengschaal. Meng de mayonaise, mosterd, peper, zout en sap van de limoen door elkaar tot een glad mengsel. Dit is een dun sausje, maar wanneer de zalm er doorheen gaat, gaat dit geheel weer binden. Mede door de vetten van de zalm.

Snijd vervolgens de komkommer in kleine stukjes en meng deze door het sausje. Snijd vervolgens de dille en de bieslook fijn en meng ook de verse kruiden door het sausje. Doe het zelfde met de kappertjes.

Wat overblijft is nu de zalm snijd deze eerst in fijne stroken. Snijd vervolgens de stroken zalm ook weer fijner en snijd vervolgens de zalm in kleine stukjes. Meng vervolgens in de mengschaal alles door elkaar. Met goede messen zal je merken dat ook dit heel makkelijk gaat.

Schep vervolgens de zalmtartaar in de garneerringen, zodat je een mooi torentje op de borden kunt maken. Maak het zalmtartaar geheel op de borden af met bijvoorbeeld een beetje olijfolie, limoensapdruppels of extra kappertjes en kruiden.

Arcos Koksmes winnen!

Geïnspireerd door het klassieke zalmtartaar recept, maar wil je het recept ook maken met de mooie Arcos koksmessen? Dan heb ik goed nieuws je kunt een Arcos koksmes winnen! Wellicht sta jij binnenkort in de keuken met je eigen mooie Arcos koksmes je eigen gerechten te bereiden en wordt koken weer veel leuker en gemakkelijker, want dat wordt het zeker.

Arcos koksmes winnen! Wat moet je doen

Hoe zorg je ervoor dat jij het Arcos koksmes gaat winnen?!

 1. Natuurlijk ben je Facebookvriend van Foodinista, ben je ingeschreven voor de nieuwsbrief of volg je Foodinista op Instagram. Dit klinkt misschien raar, maar meer volgers, maken ook meer van deze leuke acties mogelijk en je blijft geïnformeerd over alle leuke acties. Mooi meegenomen.
 2. Laat mij onderstaand in een reactie weten, welk gerecht jij wilt maken met je nieuwe Arcos koksmes.
 3. Vergeet niet sharing is caring! Deel dit bericht dus op Facebook, Twitter of andere social media kanalen. Een winactie is pas een winactie, wanneer anderen ook mee kunnen doen. Niet verplicht, maar wel heel erg leuk!

De winactie loopt tot 5 september 2018. Na 5 september ontvangt de winnaar een bericht van Foodinista.

Deze winactie is afgelopen. De winnaar heeft ondertussen bericht ontvangen.

Meer blogs en leuke winacties ontvangen van Foodinista. Volg Blog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

29 Reactie's
 • Albert Bressers
  Geplaatst op 13:47h, 23 augustus

  Als ik dit mooie koksmes zou winnen dan ging ik snel naar mijn groententuintje om daaar mijn tuinkruiden uit te halen met zo’n mes kan ik mijn Chinese en gewone bieslook, kervel, oregano., peterselie, munt, basilicum, lavas, rozemarijn en platte peterselie mooi fijn snijden dit gaat alleen goed met een zeer scherp mes. ook je receptje zou ik er wel mee willen maken of een vegetarische versie hierop, ik denk dan aan een versie met kommerblokjes en tomaat, of wortel met courgetteblokjes. of iets met rode bietjes…idee genoeg maar ja eerst dat mes nog zien te winnen. groetjes Albertje

 • Anita H.
  Geplaatst op 14:32h, 23 augustus

  In ieder geval al handig voor de carpaccio!

 • van erum maria louisa
  Geplaatst op 16:16h, 23 augustus

  ik zou graag mee doen

 • m chen
  Geplaatst op 16:23h, 23 augustus

  Curry met veel groenten, vis en garnalen! Geliket en gedeeld maar onder ander mailadres.

 • Cor Boeren
  Geplaatst op 16:41h, 23 augustus

  Vlijmscherp mijn gehakballetjes maken.

 • Nelly
  Geplaatst op 19:01h, 23 augustus

  Een lekker soepje met allerlei goed gesneden tuinkruiden.

 • Marian Ossewaarde
  Geplaatst op 20:27h, 23 augustus

  Ratatouille! Atijd veel snijwerk.

 • Marja ten Pas
  Geplaatst op 23:07h, 23 augustus

  Voor al mijn geweldige pittige salades

 • elisabeth maria martina
  Geplaatst op 08:54h, 24 augustus

  wat een geweldig gebaar, verras me maar met dit prachtige exemplaar #duimenmaar

 • cobi
  Geplaatst op 20:48h, 24 augustus

  Iets met heel veel snijwerk ;-) en dus automatisch veel groenten.
  Ik denk aan een lekkere salade ofzo waar je ook nog ziet dat alles gesneden is!

 • Judith Romijn
  Geplaatst op 11:01h, 25 augustus

  Steak tartaar lijkt mij super gaan met deze messen

 • Hetty van Hilten
  Geplaatst op 13:25h, 25 augustus

  Nou een mooie tartaar van Zalm volgens jou recept moet echt een makkie worden. Zeker met dit mes

 • Ruud
  Geplaatst op 15:01h, 26 augustus

  Met het koksmes zou ik zoveel receptjes kunnen maken. Dit mes is toch wel de alles snijder onder de messen. Heerlijk met een scherp mes julienne of brunoise snijden!

 • Clourinda Verhage
  Geplaatst op 09:46h, 27 augustus

  Allereerst, leuk dat ik je gevonden heb en nu volg op zowel insta, fb en hopelijk je nieuwsbrief in mijn postvakje krijg. Want heb al erg leuke en lekkere recepten nu van Foodinista gelezen en wil er binnenkort wat maken.

  Natuurlijk grijp ik meteen deze kans met beide handen aan, want een goed koksmes van Arcos heb ik nog niet en zou hier graag mee mijn groenten, vlees, vis, verse kruiden mee willen snijden.

  Hopelijk heb ik geluk en mag ik me straks trotse eigenaar van dit professionele Arcosmes noemen.

  Sowieso ben ik al happy, want heb natuurlijk jouw recepten en mooie blog ontdekt.

 • Marieke Minnee
  Geplaatst op 07:45h, 28 augustus

  Ik wil graag meedoen. Mijn jongens mopperen op de botte messen die we hebben: koop toch eens een écht koksmes! Maar dat is zo lastig, hebben zij geen idee van. En er is daarnaast ook zoveel aanbod, hoe weet ik nou wat goed is? Hier zou het mes zeker goed gebruikt worden, er wordt hier veel vers gekookt met groenten uit eigen tuin. Op dit moment is het volop courgettetijd, kom maar op met dat mes, dan maak ik courgette taart.

 • Fleur
  Geplaatst op 10:23h, 28 augustus

  Wat een mooi mes! Ik zou er mijn lievelingsrecht Shakshuka mee klaar maken. Heerlijk en simpel, maar wel veel snijwerk

 • Miekske Dingens
  Geplaatst op 19:34h, 28 augustus

  Graag een kansje om met zo’n mes een heerlijke Pakistaanse kipschotel klaar te maken!

 • Sanne Rotmeijer
  Geplaatst op 23:27h, 28 augustus

  Yess! Ik kan heel goed een nieuw koksmes gebruiken. Ik kook dagelijks en uitgebreid, maar heb na een break-up afscheid moeten nemen van mijn goede messen. Ik kook veel Aziatisch en het eerste wat ik hiermee zou willen maken is verse sashimi. De Japanse snijkunst is er één waar ik graag nóg beter in word!

 • Marian Bouwens
  Geplaatst op 14:54h, 29 augustus

  Een mooi en goed koksmes ontbreekt hier nog dus deze kans laat ik niet lopen!

 • S. Winkel
  Geplaatst op 09:50h, 30 augustus

  Nou een echt goed koksmes ontbreekt nog en ik zou dan graag het zalmtartaartje willen proberen te maken

 • Janneke de Ruiter
  Geplaatst op 09:58h, 30 augustus

  Hoi Daphne!

  Ook ik doe graag mee met deze leuke winactie.
  Nu kan ik wel gaan vertellen welke fantastische gerechten ik ga koken, maar zo’n kookwonder ben ik niet. Daarom zijn jouw recepten super fijn, dan maak ik toch nog indruk.
  Taarten bakken kan ik wel, dus ik denk dat ik met dit Arcos mes wel de appels perfect kan snijden voor een heerlijke appeltaart.
  Maar ik denk dat ik het mes toch maar aan mijn vriend overhandigd, hij houdt van koken en als Surinamer maakt hij natuurlijk de meest heerlijke Surinaamse gerechten!

 • Lucie Ros
  Geplaatst op 10:18h, 30 augustus

  Na alle salades tijdens de hittegolf ben ik wel weer toe aan een heerlijk verwarmend én gezond hapje op mijn bord! Een Aziatische wokschotel met stukjes kip, mie en héél veel groente en verse pepertjes en gember! Een fijn koksmes zoals van Arcos zou hier een fantastische hulp bij zijn! En natuurlijk bij alle gerechten waar veel snijwerk bij komt kijken, dit mooie mes zorgt ervoor dat ik fluitend aan het aanrecht sta!

 • Mechthild Van Coevorden
  Geplaatst op 10:24h, 30 augustus

  Zou hem goed kunnen gebruiken. Ik doe aan voedsel dehydrateren en snij daarvoor regelmatig grote partijen voedsel. Pas nog mijn vingers verbrand aan de knoflook. Wist niet dat dat kon. Nooit te oud om te leren.

 • Jolanda
  Geplaatst op 11:00h, 30 augustus

  lasagne vól met groenten :)

 • Nynke B
  Geplaatst op 11:20h, 30 augustus

  Iets waar je veel bij moet snijden. Mijn Spaanse broodschotel met chorizo en daarbij een salade van jalapeno pepers, lente-uit en geroosterde mais.

 • Ariane Thomas
  Geplaatst op 11:43h, 30 augustus

  Steak tartaar is toch wel de uitblinker, maar een lekkere zalmtartaar daar had ik nog niet aan gedacht! En carpaccio lijkt mij ook zalig om dit met zo’n messen te kunnen maken!

 • Colin
  Geplaatst op 15:01h, 03 september

  Met dit koksmes zou ik een groente-tartaar maken. Eerst allerlei soorten groenten in kleine blokjes snijden (o.a. wortel, ui, aubergine, courgette, paprika, tomaten) en deze kort blancheren. Vervolgens op smaak brengen met verse kruiden en specerijen. Daarna in een ronde steker mooi aandrukken en afmaken met wat Italiaanse ham op de bovenkant. Heerlijk!

 • Lynn Brekelmans
  Geplaatst op 10:44h, 04 september

  Wat een prachtig en fijn koksmes lijkt mij dat! Het eerste gerecht dat ik wil maken, nu het weer kouder wordt, is een heerlijk goed gevuld stoofpotje.

 • Brit Weijers
  Geplaatst op 12:03h, 07 september

  Wat een geweldig mes, jammer dat ik dit een beetje laat zie?

Geef een reactie