Gevulde kalkoen met peer, rozemarijn en spekjes recept van Foodblog Foodinista

Gevulde kerstkalkoen met peer en rozemarijn – Pronkstuk voor het kerstdiner

Deel deze post

Een kerstkalkoen hoort bij de kerst. Bij ons in ieder geval wel. Het is niet de eerste keer dat ik deze bereid, maar wel het eerste kerstkalkoen recept dat ik met je deel op de blog. Jammer, want ik vind het zo leuk om een kalkoen te bereiden en om daarna natuurlijk op te eten. Met zijn allen smikkelen en smullen van een gevulde kalkoen vol geurige smaken en een vulling waardoor de kalkoen natuurlijk mals is, want dat is eigenlijk de kunst. Bij de kalkoen kun je bijvoorbeeld lekkere groente, verse appelmoes welke je hier kunt vinden of zelfgemaakte aardappelpuree en daarvoor kun je hier een recept vinden. Kerstkalkoen is tenslotte een klassieke maaltijd. Voor deze kerstkalkoen dacht ik een beetje aan zoete smaken en natuurlijk aan een goede malse kalkoen met heerlijke kruiden. Daarvoor heb ik gekozen voor een gevulde kerstkalkoen met peer en rozemarijn. In het recept zal je leze hoe simpel het is om de kalkoen zelf te bereiden en daarna wil je ook een kalkoen op tafel zetten bij het kerstdiner.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Kerstkalkoen recept met peer, rozemarijn en spekjes van Foodblog Foodinista

Ingrediënten kerstkalkoen met peer en rozemarijn voor 6 personen

 • Kalkoen van 4 kilo, het is makkelijk wanneer de kalkoen al is schoongemaakt dit kun je ook door de slager of poelier laten doen dan is het nog alleen maar nodig om te vullen, zoals deze
 • 5 peren
 • 15 gram verse rozemarijn
 • 500 ml kippenbouillon
 • 100 gram roomboter
 • 125 gram magere spekblokjes
 • eetlepel gedroogd salieblad, zoals deze
 • snuf peper en zout

Tips voor de bereiding van de kalkoen met peer en rozemarijn

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 45 minuten en oven tijd 2,5 uur
Benodigdheden: snijplank, mes, braadslede met rooster, oven, maatbeker, steelpan, bakkwastje

Recept kalkoen met peer en rozemarijn

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Kalkoen vullen

Maak de touwtjes los van de kalkoen en zet deze klaar op een snijplank. Schil 4 peren en snijd deze in kleine stuktjes. Deze mogen in een schaal. Breng de peren op smaak met een snufje peper en zout. Meng ook het salieblad en de spekblokjes bij de peer. Snijd van de boter 30 gram af en snijd dit in kleine blokjes. Ook dit mag bij de vulling. Vul de kalkoen en ook de rozemarijntakjes mogen erbij, maar houd er drie apart.

De braadslede vullen

Giet in de braadslede de kippenbouillon. Snijd een peer door de helft en plaats deze in de kippenbouillon. In de oven gaat de kalkoen druipen en van de kippenbouillon maken we een kalkoenjus. De peer geeft een lekkere zoete smaak af. Steek in de in iedere helft een takje rozemarijn. Smelt in een pannetje 20 gram roomboter. Plaats het druiprek in de braadslede en plaats de kalkoen er op. Druppel de roomboter over de kalkoen. Lak eventueel bij met de bakkwast, zodat de kalkoen goed is ingesmeerd. Breng de kalkoen op smaak met een snufje peper en zout. Van zout krijgt de kalkoen ook een krokantere huid.

Gevulde kalkoen voor de oven - Gevulde kalkoen met peer, rozemarijn en spekjes recept van Foodblog Foodinista

Kerstkalkoen braden in de oven

Plaats de kalkoen met peer en rozemarijn in de oven voor 45 minuten op 175 graden. Haal de kalkoen vervolgens uit de oven. Laat de oven afkoelen naar 150 graden. Smelt ondertussen 20 gram boter en bedruppel de kalkoen overnieuw. Doe dit ook met een beetje jus uit de braadslede. Plaats de kalkoen weer in de oven op 150 graden, zodat deze langzaam kan garen. Herhaal dit nog 2 keer inclusief het lakken van de kalkoen met boter en eet vervolgens smakelijk!

Kalkoen gevuld met rozemarijn en peer recept van Foodblog Foodinista

Lekkere kerstrecepten van Foodblog Foodinista

Meer kerst inspiratie van Foodblog Foodinista? Lees dan verder op de blog.

 • We hebben in één blog wel 50 kerstrecepten verzameld! Hier kun je heel veel inspiratie vinden.
 • Direct een mooi recept uit oven? In één recept maak je heerlijke kip, knoflookaardappeltjes en zoete worteltjes. Kijk hier verder.
 • Een snel, maar heel lekker toetje op tafel zetten? Kijk dan hier voor een kerst Eton Mess.

Recepten van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.Geen reactie's

Geef een reactie