Recept Risotto met witbier courgette en garnalen Foodblog Foodinista

Risotto met witbier, courgette en garnalen

Deel deze post

Risotto maken met bier? Dat kan zeker! Eigenlijk is het heel simpel, wanneer je kunt koken met wijn dan kun je bijna altijd ook koken met bier. Oké niet alle gerechten natuurlijk, maar bij risotto kan het zeker. De Italianen gaan het er zeker niet mee eens zijn, maar dat vergeten we voor het gemak even. In dit geval zijn we gewoon even heel blij met de arborio rijstkorrel die veel vocht op neemt, vervolgens heel smeuïg wordt en er dan voor zorgt dat je de heerlijke structuur krijgt van het risotto gerecht. Al eerder maakte ik een soortgelijk gerecht met een heerlijk donker bier en worstvlees. Een stevige risotto maaltijd kunnen we wel zeggen. Het recept voor deze risotto kun je hier vinden. Deze keer heb ik gekozen voor een lichtere risotto met bier, de risotto met witbier, courgette en garnalen. Even lekker, maar wel totaal anders. En dan ben ik ook nog wel benieuwd welke jouw favoriet is. Maar natuurlijk deel ik voor dit risotto recept met bier ook het hele recept met je.

Risottorecept met bier, garnalen en courgette foodblog Foodinista

Ingrediënten risotto met witbier, courgette en garnalen voor 2 personen

80 gram arboriorijst
1 courgette
200 gram garnalen
half flesje witbier naar keuze mijn keuze is bijvoorbeeld de La Trappe Witte Trapist
1 blokje visbouillon
1 ui
1 teentje knoflook
handje verse dille
handje verse peterselie
geraspte pecorino
25 gram roomboter
halve limoen
eetlepel olijfolie
500 ml kokend water

Tips voor de bereiding van de bierrisotto

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten
Benodigdheden: pan, waterkoker, snijplank, mes, een hakmolen is makkelijk, maatbeker, spatel, koekenpan, keukenmesje

Risotto recepten van Foodblog Foodinista risotto met bier, garnalen en courgette

Recept Risotto met witbier, courgette en garnalen

Bereiden van de risotto

Snipper de knoflook en ui. Dit kan makkelijk in een hakmolen, maar ook met een scherp mes gehakt worden. Verhit in de pan de olijfolie. Smoor vervolgens in de pan de knoflook en de ui voor ongeveer twee minuutjes. Smoor het blokje visbouillon mee. Kook ondertussen het water in de waterkoker als je dit nog niet hebt gedaan. Smoor met de ui en de knoflook nog twee minuten de arboriorijst mee, zodat het zetmeel los komt. Blus de ui, knoflook, visbouillon met de risottorijst, ook wel de arborriorijst, af met 250 ml heet water en laat dit koken, tot dat het water bijna is opgelost. Herhaal dit vervolgens nog een keer.

Grillen van de courgette en de garnalen

Snijd de courgette in kwart plakjes. Verhit in de koekenpan een theelepel olijfolie. Grill in de koekenpan de courgette voor 5 minuten en grill de garnalen nog 4 minuten mee, totdat deze roze zijn. zet de verhitting uit. Snijd alvast de dille en de peterselie fijn.

Afronden van de risotto

Als voor de tweede keer de risotto bijna is drooggekookt blus je de risotto af met een half flesje witbier. Dit is ongeveer 150 ml. Deze giet je rustig in de pan, zodat je niet te veel schuim hebt. Roer het bier rustig door de risotto. De verhitting mag iets om hoog. Blijf bij de pan staan, want dit kan snel gaan. Als er nog één vierde van het bier over is dan mag de boter in de pan, rasp pecorino door de risotto ook de courgette en de garnalen mogen door de risotto. Blijf roeren, totdat de risotto klaar is. Breng de risotto op smaak met de peterselie en de dille, bewaar een klein handje voor de garnering. Verdeel de risotto over de borden. Verdeel de laatste peterselie, dille en geraspte pecorino over de risotto met witbier, courgette en garnalen. Maak de risotto af met een aantal druppeltjes limoen naar smaak. Eet smakelijk!

Meer risotto recepten van Foodinista?

Kijk dan ook eens naar de volgende risottorecepten, wellicht is het ook iets voor jou? Met een kleine aanpassing kun je ook deze risottorecepten in de oven bereiden. Let dan vooral op de hoeveelheid bouillon en wijn.
* Meer risotto met bier? Maak dan eens deze risotto met donker bier.
* Geen witte wijn, maar maak risotto met rode wijn en fijne groente
* Of risotto met truffel en een zacht eitje

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.


Geen reactie's

Geef een reactie