02 sep Risotto met donker bier en worstvlees
Risotto anders maken? Daar dacht ik dus al heel lang aan. Je kunt natuurlijk heel erg lekker stoofvlees maken in bier. Dan moet je toch ook risotto kunnen maken in bier? Natuurlijk kan het! Dit risotto recept stond al heel lang op mijn ‘dit moet ik maken recepten lijstje’. Een volle risotto die smaakt naar de herfst. Een risotto met donker bier en worstvlees maar ook met kruiden en groente voor extra smaak en een bite aan de risotto. Ik maakte de risotto met Gulden Draak. Dit is één van mijn lievelingsbieren.
Koken met Gulden Draak bier
Een donker bier met rijke aroma’s. Daarbij koos ik niet zomaar voor een Gulden Draak, maar voor een brewmaster editie. Dit is een jaarlijkse editie dit 7 maanden wordt gerijpt. De brewmaster is gerijpt op whiskyvaten en krijgt daarbij ook een romig tintje whisky mee. Smaakvol dus en een zaligheid voor deze risotto met donker bier en worstvlees. Wellicht is deze risotto dudefood. Want ja de man thuis genoot er van, maar ik ben ook echt dol op dit risottorecept. Denk je nu; wat moet ik met de brewmaster edities? Ieder jaar brengt Gulden Draak een brewmaster editie op de markt en deze is bijzonder lekker in dit risotto recept. Dat weet ik echt wel zeker. En nee dit is gewoon enthousiasme voor het bier en de volle smaak.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten risotto met donker bier en worstvlees voor 2 personen
- 80 gram risotto rijst
- half flesje Gulden draak brewmaster 33 cl
- 1 blokje runderbouillon
- 500 ml kokend water
- 1 rode ui
- 1 wortel
- 1 teentjes knoflook
- parmezaanse kaas (geraspt)
- handje verse peterselie
- 25 gram roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 runderbraadworsten
Tips voor de bereiding van de risotto met Gulden Draak, worstvlees en groente
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten
Benodigdheden: pan, waterkoker, snijplank, mes, een hakmolen is makkelijk, maatbeker, spatel, koekenpan, keukenmesje
Recept Risotto met donker bier van Gulden draak en worstvlees
Bereiden van de risotto
Snipper de knoflook, rode ui en wortel. Dit kan makkelijk in een hakmolen, maar ook met een scherp mes gehakt worden. Verhit in de pan de olijfolie. Smoor vervolgens in de pan de groente voor ongeveer twee minuutjes. Smoor het blokje rundvleesbouillon mee. Kook ondertussen het water in de waterkoker als je dit nog niet hebt gedaan. Smoor met de groente nog twee minuten de arbboriorijst mee, zodat het zetmeel los komt. Blus de groente met de risottorijst ook wel de arborriorijst af met 250 ml heet water en laat dit koken, tot dat het water bijna is opgelost. Herhaal dit vervolgens nog een keer.
Grillen van het worstvlees
Haal het vel van de worst. Maak een kleine inkeping van de worst en trek voorzichtig het vel van de worst. Het vlees van de worst is pittig van smaak. Dit gaat heel goed samen met de risotto. We willen alleen voor het smakelijk en sappig eten van risotto het knapperig velletje niet. Snijd vervolgens de worst zonder vel in plakjes. Verhit in de koekenpan een eetlepel olijfolie en bak de plakjes worst om en om. Als deze gaar zijn zet je de verhitting van de koekenpan uit.
Afronden van de risotto
Als voor de tweede keer de risotto bijna is drooggekookt blus je de risotto af met een half flesje donker bier van Gulden Draak. Dit is ongeveer 150 ml. Deze giet je rustig in de pan, zodat je niet te veel schuim hebt. Roer het bier rustig door de risotto. De verhitting mag iets om hoog. Blijf bij de pan staan, want dit kan snel zijn. Als er nog één vierde van het bier over is dan mag de boter in de pan, rasp pecorino door de risotto en drie vierde van de worst mag door de risotto. Blijf roeren, totdat de risotto klaar is. Verdeel de risotto over de borden. Verdeel de laatste plakjes worstvlees, een handje peterselie en geraspte pecorino over de risotto met donker bier en worstvlees. Eet smakelijk!
Meer risotto recepten van Foodinista?
Kijk dan ook eens naar de volgende risottorecepten, wellicht is het ook iets voor jou? Met een kleine aanpassing kun je ook deze risottorecepten in de oven bereiden. Let dan vooral op de hoeveelheid bouillon en wijn.
- Maak in het aspergeseizoen risotto met asperges.
- Geen witte wijn, maar maak risotto met rode wijn en fijne groente
- Of risotto met truffel en een zacht eitje
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's