27 aug Pittige tonijn poke bowl – Spicy tuna recept
Was het maar iedere dag één groot feest, want dan zou ik heel vaak sushi eten en sushi bestellen. Nee dan zou ik het niet zelf rollen, want wat is het een werk zelf sushi maken. Een poke bowl maken, zoals de pittige tonijn poke bowl het recept wat ik nu met je deel is dan een knaller van een comfort food oplossing. Deze poke bowl heb ik gebaseerd op een favoriete sushiroll van mij. Ik sta tenslotte graag in de keuken voor het bereiden van een heerlijk recept.
Mijn favoriete sushi laat ik graag bezorgen of nog liever ik ga naar mijn favoriete sushi restaurant toe. Geen all you can eat concept, maar een sushi restaurant met luxe sushi met coquilles, mooie verse vis en ook vleesgerechten. Echt zo goed! En ik ga ook naar de all you can eat. Gezellig met het gezin voor ieder wat wils of met vrienden, toen het nog kon, wij houden ons op dit moment wat dat betreft aan de regeltjes. Helaas bij goede sushi komt zeker een prijskaartje kijken en wanneer je een beetje voldoende hebt gegeten dan ben je zo ver dat je ook makkelijk 3 of 4 avonden zelf had kunnen koken. Maar er is een oplossing! Lees mee.
Een makkelijke oplossing ook nog. De Poke bowl! En met zo’n poke bowl kun je heel veel kanten op. Je kunt er voor kiezen om je favoriete sushi rolls in een poke bowl te verwerken, maar ook compleet de andere kant op gaan. Zo creëerde ik bijvoorbeeld al de Griekse poke bowl met kipgehaktballetjes en feta. Een Griekse maaltijd in één bowl. Makkelijk en genieten. Het lijkt niet meer op de bowl, zoals deze is komen overwaaien uit Hawaii daar blijft het en frisse bowl die is gebaseerd op een uit elkaar gerukte sushi roll. Daar gaan we nu even naar terug. Zo creëerde ik eerder bijvoorbeeld de spicy salmon bowl en nu is het tijd voor de pittige tonijn poke bowl, gecreëerd met 2 soorten tonijn, en gebaseerd op de spicy tuna roll. Maken de spicy tuna pokebowl? Kijk dan verder!
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Mooie poke bowl borden? Bekijk dan eens deze borden in diverse kleuren! Leuk en vrolijk.
Ingrediënten Pittige tonijn poke bowl voor 2 bowls voor 2 personen
Ingrediënten voor de Spicy Tuna pokebowl
- 80 gram rijst, bij voorkeur sushirijst
- 200 gram rauwe tonijn, bij voorkeur vers van de visboer
- 200 gram edamame boontjes vers of edamame boontjes uit het vriesvak
- kwart komkommer
- 2 eieren
- 2 bosuitjes
- Bakje zeewiersalade
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel wasabi pasta
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels mirin
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel siracha saus
- handje verse koriander naar smaak
In de de Pittige tonijn poke bowl gaat pittige tonijnsalade hiervoor gebruik je de volgende ingrediënten:
Ingrediënten Spicy tuna salade
- 1 blikje tonijn op water
- kwart limoen, alleen de schil is nodig
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 rode peper
- snufje zout
- 1 eetlepel siracha saus
- 1 eetlepel mirin rijstwijn
Tips voor de bereiding van pittige tonijn poke bowl
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 20 minuten
Benodigdheden: pan, 2 snijplanken, 2 messen, 2 diepen borden of schaaltjes, maatbeker, zeef met steel, 2 lepels, theelepel
Recept spicy tuna poke bowl met rauwe tonijn en pittige tonijnsalade
Sushi rijst en eieren koken voor de poke bowl
Een poke bowl kun je snel op tafel zetten. Start met het koken van de sushirijst. Je mag eventueel ook andere rijst gebruiken, zoals vezelrijke bruine rijst. Kook met de rijst een klein beetje suiker en 1 eetlepel mirin mee. Kook de rijst beetgaar, giet de rijst vervolgens af en laat deze nog even met een theedoek vervolgens stomen in de zeef. P.s. Het heerlijke van de sushibowl is juist de combinatie thuis lauwwarm en koud dus het is niet nodig dat de rijst helemaal is afgekoeld. Moet je de edamame boontjes ook even koken? Doe dit dan ook direct in een ander pannetje met een snufje zout. Kook ondertussen de eieren ook halfzacht. Ook deze mogen warm in de pokebowl. Perfecte eieren kun je bijvoorbeeld goed koken met het behulp van een piepei.
Terwijl alles staat te koken ga je verder met het bereiden van de pokebowl
Zalm pittig marineren voor de poke bowl
Bereid als eerste de marinade voor de zalm. Meng in een schaaltje de sojasaus, siracha, sesamolie, 1 eetlepel sesamzaad en 1 eetlepel mirin. Snijd de tonijn in dobbelstenen van ongeveer 2 cm bij 2 cm. Meng de tonijn door de marinade en laat deze even rustig marineren. Maak vervolgens de pittige tonijnsalade.
Pittige tonijnsalade maken
Laat de tonijn uitlekken, zodat het vocht eruit is. Maak ondertussen in het schaaltje de basis voor de salade. Meng de mayonaise met de sirachasaus en de mirin en breng de saus op smaak met een snufje zout. Rasp de schil van de limoen door de saus. Maak de tonijnsalade af met de tonijn.
P.s. heb je een keer snelle sushitrek dan is dit recept voor gevulde avocado met pittige tonijnsalade ook erg lekker!
Groente bereiden voor de poke bowl
Schil de komkommer en snijd de komkommer in kleine partjes. Snijd het bosuitje fijn. Vind je koriander ook heel lekker snijd dan ook alvast de koriander fijn. De edamame boontjes heb je alvast gekookt.
Wasabi mayonaise maken
Klop in een klein maatbekertje de wasabi met de mayonaise. Zo simpel is het. Het maatbekertje is makkelijk en leuk voor het verdelen van de wasabimayonaise over de poke bowl. Heb je deze niet, geen probleem. Dan serveer je het er gewoon bij. Verdun de wasabimayonaise met één theelepel water. Blijf kloppen, totdat het weer één geheel is.
Indelen van de poke bowl met tonijn
Verdeel de rijst over je bowls. Deel de pokebowl vervolgens rijkelijk in met groente voor 75% van de bowl. Een gedeelte edamame boontjes, komkommer en zeewiersalade. Maak vervolgens een rechte lijn over de poke bowl met tonijn. Je hebt nog marinade over. Deze gooien we niet weg, maar verdeel de marinade nog over de tonijn. Lekker pittig! Schenk kris-kros de saus over de pokebowl. Verdel de pittige tonijnsalade in een hoek van de poke bowl. Pel de eieren en snijd deze door de helft. Presenteer de eieren mooi in een hoek van de poke bowl. Verdeel de vervolgens de wasabi mayonaise over de poke bowl. Maak de poke bowl af met de laatste sesamzaadjes, bosuitjes en koriander. Eet smakelijk en eet eventueel met stokjes. Met stokjes eten maakt het nog leuker!
Poke bowl recept tips van Foodblog Foodinista?
Meer pokebowl inspiratie? Kijk dan ook eens bij één van de volgende pokebowl recepten op de blog. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pokebowl met hoisin eend? Dat is ook weer eens iets anders of een heerlijke klassieke pokebowl met zalm, avocado en mango! Daarbij is een poke bowl niet altijd Aziatisch. Je kunt ook een Griekse poke bowl maken. Kijk dan eens hier.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Fred
Geplaatst op 16:04h, 31 januariJe noemt in de header Zalm maar moet dus Tonijn zijn
Daphne van Aken
Geplaatst op 10:33h, 10 februariDit was op Facebook denk ik? Er staat ook een spicy zalm recept op de blog: https://www.foodinista.nl/spicy-zalm-poke-bowl-met-gemengde-groente/