
27 sep Kip in witte wijn saus gestoofd
Als wij kip eten gebruik ik veel vaker kippendijen in plaats van kipfilet. Kippendijen zijn malser dan kipfilet, maar een anders voordeel is ook nog dat het voordeliger is. Voor een stoofschotel als deze zijn kippendijen perfect, want dan blijft het vlees ook na een tijdje stoven heerlijk mals of bij een barbecuegerecht, wanneer je gaat marineren en het vlees natuurlijk onder hoge temperatuur goed moet grillen. In het weekend maak ik regelmatig onder de noemer kip, patat en appelmoes een kipgerecht en deze keer wilde ik het kip recept een beetje chique maken met kip in witte wijn saus gestoofd. Deze kip in witte wijnsaus kan ook een prima bijgerecht zijn bij pasta recepten en risotto recepten. In het artikel deel ik daarvoor mooie tips. Voor het weekend of feestdagen kun je zo een mooi menu samenstellen.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en volgt altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief voor up-dates.

Ingrediënten kip in witte wijn saus voor 4 personen
- 500 gram kippendijen
- klontje roomboter
- 1 el olijfolie
- 150 ml creme fraiche
- 50 ml witte wijn
- snuf vers gemalen peper
- Verse peterselie
- 150 gram champignons
- 1 sjalot
Tip voor bijgerechten
- Snijboontjes
- Aardappeltjes gebakken
- Rijst
- Gegratineerde aardappelpuree
- Orzo recept met paddenstoelen en burrata
- Pompoen risotto met burrata
Tips voor de bereiding van de kip in witte wijn saus
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten
Benodigdheden in de keuken voor de bereiding
- hapjespan
- snijplank
- spatel
- barbecuetang
- hakmolen
- mes
- lepel
- schaal
Recept kip in witte wijn saus
Verhit in de hapjes pan de boter en de olijfolie. Als de boter en de olijfolie goed verhit zijn braad dan de rondom aan voor ongeveer vijf minuten. Snipper ondertussen de sjalot het makkelijkste in een hakmolen en anders met het mes.
Haal de kip uit de pan en laat deze rusten in de schaal. Deze is nog rauw van binnen, want we gaan de kip nog stoven.
Maak in de boter de saus. Schep de sjalot in de boter en bak deze voor 1 minuut. Blus af met de wijn en de creme fraiche. Laat op laag vuur 1 minuutje pruttelen en doe de kip erbij. Deksel op de pan en laat 20 minuten stoven op laag vuur. Af en toe om keren, want de kip drijft niet helemaal in de saus.
Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de peterselie fijn. Laat ook deze nog 10 minuten mee stoven in de saus. Serveer de kip met een aardappelgerecht en groente.
Meer vleesrecepten van Foodblog Foodinista
Vaker kipgerechten maken kijk dan ook eens bij de volgende recepten en laat je inspireren:
- Durf je het aan, want het is heerlijk! Kippenpootjes gemarineerd in Coca Cola.
- Stoof de kip in bier met spekjes het is heerlijk!
- Maak met kip leftovers een avocado kip salade voor op je sandwich.
Meer blogs en recepten volgen en ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Dagmar
Geplaatst op 22:18h, 21 oktoberWat een heerlijke combi! Dit kan niet anders dan superlekker zijn :)
Chantal
Geplaatst op 11:54h, 25 oktoberDat ziet er heerlijk uit! Wij gebruiken ook altijd kippendijen in stoofpotjes, curry’s of voor op de bbq. Veel malser inderdaad!
Maaike Noorlander
Geplaatst op 22:01h, 18 oktoberKan je de crème fraiche ook vervangen door iets lactose vrij? Soja room bijvoorbeeld?
admin
Geplaatst op 23:01h, 19 oktoberHet zal de smaak wel iets beïnvloeden, maar dat kan zeker. Wellicht ben je ook niet anders gewend? Houdt er wel rekening mee dat creme fraiche dikker is dan soja room wellicht moet je de saus uiteindelijk iets ‘dikker’ maken met een beetje maizena.