Stoofschotel kip in witte wijn saus met champignons recept van foodblog Foodinista

Kip in witte wijn saus gestoofd

Deel deze post

Als wij kip eten gebruik ik veel vaker kippendijen in plaats van kipfilet. Kippendijen zijn malser dan kipfilet, maar een anders voordeel is ook nog dat het voordeliger is. Kippendijen kun je meestal niet overal kopen, maar bij de Turkse supermarkt bijvoorbeeld is het geen probleem. Voor een stoofschotel als deze zijn kippendijen perfect, want dan blijft het vlees ook na een tijdje stoven heerlijk mals of bij een barbecuegerecht, wanneer je gaat marineren en het vlees natuurlijk onder hoge temperatuur goed moet grillen. In het weekend maak ik regelmatig onder de noemer kip, patat en appelmoes een kipgerecht en deze keer wilde ik het ook voor papa en mama een beetje chique maken met kip in witte wijn saus gestoofd.

Stoofschotel kip in witte wijn saus met champignons recept van foodblog Foodinista

Ingrediënten kip in witte wijn saus voor 4 personen

500 gram kippendijen
klontje roomboter
1 el olijfolie
150 ml creme fraiche
50 ml witte wijn
snuf vers gemalen peper
Verse peterselie
150 gram champignons
1 sjalot

Extra: Wij hebben de kip in witte wijn saus gegeten met gebakken aardappeltjes en snijboontjes.

Tips voor de bereiding van de kip in witte wijn saus

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten
Benodigdheden: hapjespan, snijplank, spatel, barbecuetang, hakmolen, mes, lepel, schaal

Recept kip in witte wijn saus

Verhit in de hapjes pan de boter en de olijfolie. Als de boter en de olijfolie goed verhit zijn braad dan de rondom aan voor ongeveer vijf minuten. Snipper ondertussen de sjalot het makkelijkste in een hakmolen en anders met het mes.
Haal de kip uit de pan en laat deze rusten in de schaal. Deze is nog rauw van binnen, want we gaan de kip nog stoven.
Maak in de boter de saus. Schep de sjalot in de boter en bak deze voor 1 minuut. Blus af met de wijn en de creme fraiche. Laat op laag vuur 1 minuutje pruttelen en doe de kip erbij. Deksel op de pan en laat 20 minuten stoven op laag vuur. Af en toe om keren, want de kip drijft niet helemaal in de saus.
Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de peterselie fijn. Laat ook deze nog 10 minuten mee stoven in de saus. Serveer de kip met een aardappelgerecht en groente.

Meer vleesrecepten van Foodblog Foodinista

Ook de Italiaanse stoofschotel en het recept voor mijn zuurvlees al gezien?

Vaker kipgerechten maken kijk dan ook eens bij de volgende recepten en laat je inspireren:
* Durf je het aan, want het is heerlijk! Kippenpootjes gemarineerd in Coca Cola.
* Stoof de kip in bier met spekjes het is heerlijk!
* Maak met kip leftovers een avocado kip salade voor op je sandwich.

Meer blogs en recepten volgen en ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

4 Reactie's
  • Dagmar
    Geplaatst op 22:18h, 21 oktober

    Wat een heerlijke combi! Dit kan niet anders dan superlekker zijn :)

  • Chantal
    Geplaatst op 11:54h, 25 oktober

    Dat ziet er heerlijk uit! Wij gebruiken ook altijd kippendijen in stoofpotjes, curry’s of voor op de bbq. Veel malser inderdaad!

  • Maaike Noorlander
    Geplaatst op 22:01h, 18 oktober

    Kan je de crème fraiche ook vervangen door iets lactose vrij? Soja room bijvoorbeeld?

  • admin
    Geplaatst op 23:01h, 19 oktober

    Het zal de smaak wel iets beïnvloeden, maar dat kan zeker. Wellicht ben je ook niet anders gewend? Houdt er wel rekening mee dat creme fraiche dikker is dan soja room wellicht moet je de saus uiteindelijk iets ‘dikker’ maken met een beetje maizena.

Geef een reactie