
18 okt Risotto van orzo met pompoen en burrata
Waarom orzo of riso een ideaal ingrediënt is voor je maaltijd? Met orzo kun je eindeloos variëren! Een lekker herfst recept is de risotto van orzo met pompoen en burrata wat ik met je ga delen. Op de blog heb ik al verschillende recepten met orzo en deze keer maakte ik een herfst risotto van orzo met pompoen en burrata.
Koken met burrata
Burrata is een heerlijke romige kaas, eigenlijk lijkt deze op een soort mozzarella, alleen de binnenkant is veel romiger, waarmee je ook je risotto romig maakt. Heerlijk! De burrata gebruiken we alleen als topping dus laten we eerste de risotto van orzo met pompoen maar eens maken ook wel een orzotto. Een echte herfst orzo risotto.
Structuur van orzo
Een orzo recept wat doet lijken op risotto, maar met een pasta bite. Komt orzo je niet direct bekend voor denk dan ook aan riso onder deze naam kun je de kleine pasta ook vinden in de winkel en meestal is een pak riso ook voordeliger dan een klein pakje ‘orzo’ van een duurder merk. Een beetje divers en verwarrend. De pasta kook je namelijk in dit geval een beetje als een risotto en de orzo of riso neemt het vocht op en zet daarna uit. Geen doorsnee pasta, maar ook geen risotto. Het zit er tussenin.
Orzo recepten
Op deze manier maakten we al eerder saffraan orzotto met halloumi en ik maakte ook een klassieker in een ander jasje, zoals deze orzotto bolognese. Deze keer ging ik voor een vegetarische herfst risotto van orzo met pompoen en burrata. Waarvoor ik nu het recept met je ga delen.


Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Risotto van orzo met pompoen en burrata voor 4 personen
- 240 gram orzo of riso
- 700 gram pompoenblokjes
- 2 knoflookteentjes
- handje verse organo
- 1 blik tomatenblokjes
- 500 ml groentebouillon
- Parmezaanse kaas
- snufje kaneel
- 1 bol burrata
- snufje peper en zout
- klontje roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
Tips voor de bereiding van de orzo met pompoen en burrata
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten + groente grillen
Benodigdheden in de keuken
- snijplank
- mes
- staafmixer
- lepel
- grillplaat
- pan
- spatel
- maatbeker
Recept Orzo risotto met pompoen en burrata
Verwarm de oven voor 200 graden. Verspreid de pompoenblokjes over de bakplaat. Druppel 1 eetlepel olijfolie over de pompoen met een snuf zout. Knijp de knoflook uit over de pompoen en strooi de oregano over de pompoen. Grill de pompoen 30 minuten in de oven op 200 graden.
Zet de groente bouillon klaar voor het maken van orzo risotto.
Orzo risotto maken met pompoen
Start met het maken van de risotto met orzo. Verhit de olijfolie in de pan. De orzo kan in de pan. Laat even twee minuutjes bakken en de zetmelen komen los. Blus af met de Tomato frito en 100 ml bouillon. De eerste groentebouillon zal snel worden opgenomen door de orzo. Blus dus na 3 minuten weer af met 250 ml bouillon. Laat de orzo pruttelen, totdat deze bijna is droog gekookt. Herhaal dit nog één keer met de laatste bouillon.
Orzo met pompoen en burrata bereiden
Giet voor de laatste keer 250 ml bouillon bij de orzo en laat de orzo bijna droogkoken. Haal ondertussen de pompoen uit de oven. Pureer 3/4 van de pompoen. De overige pompoen zet je apart. Meng de gepureerde pompoen door de risotto van orzo. Laat de risotto nog een beetje doorkoken. De risotto mag nog een beetje nat zijn. Meng de boter en de Parmezaan door de orzotto en breng op smaak met een beetje kaneel en een snuf peper. Meng nu ook de blokjes pompoen door de risotto van orzo en roer nog een keer goed door. Verdeel de risotto van orzo over de borden en breek buratta over de risotto met een takje oregano. Meng voor een romig effect de burrata door de risotto wanneer je eet. Eet smakelijk!
Gevarieerd koken met orzo
Dan heb ik meer recepten voor je op de blog staan. Maak bijvoorbeeld ook eens één van de volgende recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de orzo risotto met halloumi en spinazie? Orzo is ook een mooie basis voor een pasta risotto. Een totaal anders orzo gerecht? Dan is misschien deze tomatenorzo met Italiaanse smaakmakers iets voor jou. Orzo is ook een mooi bijgerecht voor bij stoofvlees, zoals bij deze Griekse stifado.
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's