04 nov Hete Bliksem recept – Stamppot met appel en gekruid kipgehakt
Misschien is het op het eerste oog wel de meest simpel en meest eenvoudige stamppot die er is: Hete Bliksem. Al doet de stamppot Hete Bliksem anders vermoeden. Hete Bliksem, je zou zeggen smaak explosie? Dit verwacht je toch? Hete Bliksem is een stamppot met alleen maar appel en aardappel. Nou ja dat is de bedoeling. Je combineert de smaken van een aantal appels en dan komt er een lekker smaakje waar je u tegen zegt. Oké een culinair hoogstandje is het niet, maar smakelijk vonden wij het uiteindelijk wel. En niet ontbelangrijk de kinderen genoten ervan! Want ja Hete Bliksem is toch een soort ‘appelmoes’ stamppot. Echt waar mama? Alleen maar appels en aardappel? Dat lust ik wel! Nou mama denkt ook wel dat jij dat lust en de borden waren zo leeg. Bij beiden wel te verstaan. Dat is een waar wonder! Alleen daarom is Hete Bliksem bij ons het herhalen waard. Vitamines, goed gevulde buikjes (wat gelijk staat aan nachtrust) en gezelligheid aan tafel ik zeg: win-win-win. Nog een pluspunt: stamppot is natuurlijk niet moeilijk om te maken. Nu het recept voor deze Hete Bliksem ook wel stamppot met appel en in dit geval kruidig kipgehakt, maar Hete Bliksem gaat ook heel goed samen met bijvoorbeeld dit recept voor stoofvlees.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Variëren met stamppot recepten?
Nog een stamppot maken? Schuif dan ook eens deze andijviestamppot ovenschotel in de oven! Een vegetarische andijviestamppot ovenschotel met brie, appel en walnoten.
Ingrediënten voor Hete Bliksem met Gekruid Kipgehakt voor 4 personen
- 12 middelgrote aardappels
- 4 zoete appels, zoals Royal Gala appel of kleine kinderappeltjes pak er dan 5
- 4 zure appels, zoals bijvoorbeeld Goudrenet of Granny Smith
- 3 uien
- 1 eetlepel mosterd
- halve theelepel kaneel
- 1 theelepel appelstroop
- 50 ml melk
- klontje roomboter
- 500 gram kipgehakt
- halve theelepel gerookte zoete paprikapoeder, zoals deze
- halve theelepel komijnpoeder
- teentje knoflook
- snufje peper en zout
- 1 eetlepel olijfolie
Tips voor de bereiding van de Hete Bliksem
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: pan, grote pan voor de stamppot, koekenpan, snijplank, mes, aardappelstamper, lepel, spatel, mes of dunschiller
Recept voor Hete Bliksem
Aardappelen, appels en uien koken
Kook het water voor de aardappelen. Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in stukken. Spoel de aardappel af, zodat het zand weg is. Kook de aardappelen met een snuf zout in ongeveer 15 minuten beetgaar. Snijd twee uien in halve ringen in na 5 minuten koken kunnen de uien erbij. Schil de appels en snijd deze in grove stukken kook deze de laatste 5 minuten mee. Giet de aardappels, uien en appels af, maar bewaar ongeveer 50 ml kookvocht, want daar zit veel smaak in. Kook de aardappels nog even droog.
Pittige kipgehakt bereiden
Rul het kipgehakt terwijl de aardappels, uien en appels staan te koken. Verhit olijfolie in een koekenpan en rul het kipgehakt. Snipper één ui, knijp de knoflook ui en breng het kipgehakt op smaak met de paprikapoeder en komijn. Laat het kipgehakt rullen voor ongeveer 20 minuten, zodat het lekker bruin en krokant is.
Geen kipgehakt? Deze gehaktballetjes gaan ook lekker samen met Hete Bliksem.
Hete bliksem maken
Stamp de Hete bliksem tot één stamppot. Giet er nog een beetje melk en een klontje boter bij voor een extra romige stamppot. Meng met een spatel de kaneel, mosterd en appelstroop door de hete bliksem. Dien de hetebliksem op met de kipgehakt in een kuiltje.
Stamppotrecepten van Foodinista
Lekker toch stamppot op een koude dag? Maak anders ook eens één van de volgende stamppotrecepten.
* Stamppot met rucola en kruidenkaas. Weer eens iets anders en verrassend lekker. Het recept kun je hier vinden.
* Ook heel smakelijk is de andijviestamppot, waarvoor je het recept hier kunt vinden.
* Een klassieker en echt winters? Dan wil je hutspot met suddervlees. en daarvoor kun je het recept hier vinden.
* Dol op witlof? Dan is deze stamppot met witlof en rucola echt iets voor jou!
* Een favoriet van velen, spinazie met zalm, maar dan in een stamppot? Mijn stamppotrecept kun je hier vinden.
Meer recepten en food musthaves van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's