Hutspot met sucadelappen recept foodblog Foodinista dutchweek

Hutspot met sucadelappen

Deel deze post

Op en top Nederlands en één keer per jaar moet ik het sowieso eten, als ik het zelf niet op tafel zet, dan zorgt eigenlijk mijn vriend er wel voor: Hutspot, want af en toe kookt hij ook bij ons thuis. Alleen om hutspot met sucadelappen te eten moet ik toch zelf aan het stoofwerk, want de sucadelopen mag ik stoven en hij maakt de hutspot. Wat een teamwork! Ik vind het geen probleem, want ik vind het altijd de moeite waard en zo heb ik toch een beetje hulp in de keuken. Vroeg kreeg ik dit gerecht thuis al, alleen kan ik mij herinneren dat wij hutspot ook regelmatig aten met verse worst, maar bij mijn oma at ik hutspot wel met sucadelappen. Zelf ben ik niet zo’n fan van verse worst dus ik zet liever de stoofpan op het vuur en dan maak ik mals stoofvlees bij de hutspot, zoals deze sucadelappen in de jus. Heerlijk! Voor een stoofpotje draai ik sowieso mijn handen niet om. Wil je een beetje variëren met het stoofvlees in plaats van sucadelappen, dan kun je er bijvoorbeeld ook heerlijk zuurvlees bij maken. Ook zo’n winters gerecht is hachee met appeltjes, maar dat is iets te veel bij deze hutspot, de hachee is wel weer heel erg lekker met rode kool. Ook zo’n heerlijk winters en Nederlands gerecht.

Hutspot met sucadelappen bij oma

Op vrijdagmiddag of ook andere dagen in de week ging ik regelmatig tussen de middag bij mijn oma eten. Altijd warm natuurlijk en dan mocht ik ook het toetje kiezen of ijs, maar liever kookpudding, yummie! Afgelopen zomer is ze op 99-jarige leeftijd overleden een prachtige leeftijd en deze week was ze 100 jaar geworden. Naast hutspot at ik er meestal pannenkoeken, natuurlijk wie niet, pannenkoeken eten bij oma en hachee. Alleen de hutspot zal ik altijd goed herinneren op vrijdagmiddag. Uit school kwamen mijn moeder en tante en neven ook altijd koffie drinken en dan rook het hele huis naar de uien. Dit kon van de hutspot zijn, maar even goed van de hachee. Deze heb ik ook op mijn manier nagemaakt. Het zijn de kleine dingen die je nooit meer vergeet en altijd iets waar ik aan terug denk bij mijn hutspot en ook bij mijn hachee. In dit geval zijn het de vrijdagmiddagen bij mijn oma.

Ingrediënten Hutspot met Sucadelappen 4 personen

Ingrediënten voor sucadelappen stoof

750 gram sucadelappen
2 laurierblaadjes
1 eetlepel peperkorrels
1 eetlepel ketjap
snuf zout
150 ml witte wijn
100 ml water
25 gram roomboter

Ingrediënten hutspot

1 kilo aardappels
500 gram winterpenen
300 gram uien
50 gram roomboter
150 ml halfvolle melk
snuf peper
snuf zout

Tips voor de bereiding van de hutspot met sucadelappen

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Hutspot 30 minuten en sucadelappen 3 uur
Benodigdheden: mes, snijplank, braadpan, pan, aardappelstamper, dunschiller

Recept voor hutspot met sucadelappen receptblog Foodinista

Recept Hutspot met sucadelappen

Recept voor de sucadelappen

Start met het stoven van de sucadelappen in de braadpan. Deze moeten minimaal 2,5 uur stoven. Verhit in de braadpan de boter. Braad snel aan beiden kanten de sucadelappen bruin aan. Zet de temperatuur laag en blus de sucadelappen af met de water en witte wijn. Breng op smaak met de peperkorrels, laurierblaadjes, ketjap en een klein snufje zout. Laat de sucadelappen op een klein pitje en op een lage temperatuur 2,5 uur stoven. Controleer wel regelmatig of het vocht niet is verdwenen en blus dan steeds af met nog 50 ml extra water. Heb je 15 minuten voor tijd te veel vocht? Laat de sucadelappen dan inkoken tot een jus.

Recept voor de hutspot

Start met het koken van het water voor de aardappelen en de groente. Schil de aardappelen. De groente voor de hutspot bereiden is makkelijk. Je kunt deze ook voorgesneden kopen, maar wortelen en uien heb ik eigenlijk altijd in huis, dus ik hak ze in de keukenmachine. Snij ze ander in schijfjes en strookjes. Als het water kookt kunnen de aardappelen de groente erbij.

Giet deze na ongeveer 20 minuten af en doe de aardappels en de groente terug in de pan. Stamp de hutspot met de melk en de boter en breng op smaak met een snufje peper en zout.

Tijd om de hutspot samen met de sucadelappen te serveren en te smullen van een echte Nederlandse maaltijd.

Stamppot variatie recepten van Foodblog Foodinista

Meer winterse stamppotten maken? Wat dacht je van één van de volgende stamppot recepten van Foodblog Foodinista?
* Een andijviestamppot met spekjes en appeltjes
* Een zoete zuurkoolstamppot
* Of een spruitjesstamppot met pittige kaas

Meer snelle recepten ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief in de zijbalk.

Geen reactie's

Geef een reactie