Pittige andijvie stamppot recept met appeltjes

Pittige andijvie stamppot recept

Deel deze post

Stampen die stamppot. Voedzaam in de winter, maar ook heel lekker in de zomer. Dit pittige andijvie stamppot recept, want wist je dat andijvie de beste kwaliteit heeft in de zomer en eigenlijk een zomergroente is? Mix er eens iets anders door en maak een pittige variant met andijvie en appeltjes.

Naast al het heerlijke feesteten in december en de aanloop naar de gezellige dagen ook nog een recept om normaal stamppot te koken. Een heerlijke pittige andijvie stamppot met zoete appeltjes. Als kind was ik al dol op andijvie net zoals op spruitjes. De bittere smaakpapillen waren al jong ontwikkeld.

Maar het geheim wat heel veel lekker maakt, maakte ook verse appelmoes stiekem de andijvie heel lekker. In plaats van ernaast gaan de zoete appeltjes er door en hoe we stamppot pittig maken? Lees het recept!

Ingrediënten andijvie stamppot (4 personen):

 • 1 kg kruimige aardappel
 • 400 gram andijvie
 • 1 rode paprika
 • 125 gram magere spekjes
 • 250 gram salami blokjes
 • 2 uien
 • 2 appels
 • 3 eetlepels honingmosterd
 • 100 ml halfvolle melk
 • 30 gram roomboter
 • 1 theelepel olijfolie
 • snufje zout

Pittige andijvie stamppot recept

Start met het koken van water en doe hier een snufje water bij. Voor 1 kilo aardappels, zorg dat ze een ruim water koken, dus circa 2 liter water. Begin met het schillen van de aardappels. Zijn ze heel groot? Snij ze dan in grove stukken, dan gaat het koken net iets sneller. Als het water kookt, dan mogen de aardappels erbij. Het duurt 20 tot 25 minuten tot de aardappels goed zacht zijn.

Snij ondertussen de uien in gesnipperde stukjes, de paprika in stukjes van circa 1 bij 1 cm en de appel in blokjes van 1 bij 1 cm.
Het zelfde mag met de salami worden gedaan. Indien de spek niet in blokjes is gedaan, dan mag ook deze worden gesneden.

Wanneer alles is gesneden en de aardappels nog niet klaar zijn met koken en je hebt zeker nog 10 minuten ga dan dit mengsel wokken in de volgende volgorde. Lees anders eerst stap 2.

1. Verhit de olijfolie in de wok. Wanneer deze heet genoeg is voeg de uien toe. Wok deze, totdat ze glazig zijn. De paprika mag er bij, totdat ze zacht zijn (niet gebakken). De spekjes mogen worden toegevoegd. Normaal gesproken is de olie nu een beetje op door de ui en paprika, maar uit de spekjes komt voldoende vet. Bak deze half aan totdat ze een beetje verkleuren. De salami mag erbij. Wok deze door, totdat de vetten loslaten en de andere producten de pittige smaak opnemen. Voeg de appel toe en laat deze net iets zachter worden. Zeker geen moes. De appel moet een beet hebben in de stamppot en roer tijdens het wokken de honingmosterd erdoor voor de pittige smaak. Deze lost op, maar laat wel de pittig zoet smaak achter.

2. Giet de aardappels af. Zorg dat deze goed droog worden en laat ze terug gaan in de pan. Voeg de melk en de boter toe en stamp de rauwe andijvie erdoor. (Indien stap 1 nog niet is doorlopen doe deze dan nu eerst). Zorg dat de stamp klaar is. Het mengsel mag worden toegevoegd uit de wok en meng deze er met een spatel doorheen. Serveer de andijvie stamppot in een grote schaal of per bord

Stamppotrecepten van Foodinista

Lekker toch stamppot op een koude dag? Maak anders ook eens één van de volgende stamppotrecepten.
* Stamppot met rucola en kruidenkaas. Weer eens iets anders en verrassend lekker. Het recept kun je hier vinden.
* Ook heel smakelijk is de andijviestamppot, waarvoor je het recept hier kunt vinden.
* Een klassieker en echt winters? Dan wil je hutspot met suddervlees. en daarvoor kun je het recept hier vinden.
* Dol op witlof? Dan is deze stamppot met witlof en rucola echt iets voor jou!
* Een favoriet van velen, spinazie met zalm, maar dan in een stamppot? Mijn stamppotrecept kun je hier vinden.

Meer recepten en food musthaves van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie