22 sep Hartige cake met vijgen, walnoten en geitenkaas
Vijgen zijn heerlijk. Vijgen brengen een natuurlijke zoetheid. Maar eerlijk is eerlijk ik vind vijgen zo uit het vuistje niet zo lekker. Jammer, want vijgen zijn vezelrijk en heel erg gezond. Mijn voorkeur gaat er naar uit om vijgen warm te bereiden. Deze week deelde ik al een zoete cake met chocolade en vijgen. Een hartige cake met vijgen, walnoten en geitenkaas. Een mooie combinatie. Die op een kaasplank ook goed samen gaat. Kortom ik hou dus wel van vijgen, we moeten de vijgen alleen bereiden. Dan zijn de mogelijkheden ook eindeloos. Cakes, taarten, salades en kleine snackjes met heerlijke kazen. Maar nu is het tijd voor het recept van de hartige cake of aperitief cake met vijgen, walnoten en geitenkaas.
Ik bakte al eerder een hartige cake met courgette en geitenkaas het recept ga je hier vinden en een Spaanse hartige cake met chorizo waarvoor je hier recept hier gaat vinden.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Hartige cake met vijgen, walnoten en geitenkaas
- 2 rode uien
- 125 gram geraspte geitenkaas
- 3 eieren
- 100 gram gebroken walnoten stukjes
- 150 gram zelfrijzende bloem
- 100 ml olijfolie + 1 theelepel
- 100 ml room
- 1 knoflookteentje
- 3 verse vijgen
- 1 theelepel kaneel
- handje verse tijm
- snuf zout en peper
Tip! De cake is bijvoorbeeld erg lekker op een borrelplank. Je kunt de cake zo uit het vuistje eten, maar de cake combineert ook erg goed met zachte geitenkaas, honing of gezouten caramel.
Tips voor de bereiding van de hartige cake met vijgen, walnoten en geitenkaas
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 45 minuten, cake bakken in oven 50 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, schaaltje, garde, steelpan, schaal, cakevorm van 16 cm, bakpapier, spatel, wok of hapjespan
Recept Hartige cake met vijgen, walnoten en geitenkaas
Vouw het bakpapier in vier delen. Knip de open hoek in. Maak het bakpapier aan de open hoeken iets kleiner. Druk het makkelijk in het cakeblik. Dan staat het cakeblik klaar voor de oven. Later til je de cake makkelijk uit het cakeblik.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vulling voor de cake met vijgen, walnoten en geitenkaas
Snijd de rode uien in halve uienringen. Verhit in een wok of hapjespan 1 theelepel olijfolie. Roerbak de uien. Knijp het teentje knoflook uit en roerbak mee voor ongeveer 5 minuten. Laat daarna rusten.
Rasp de kaas grof en hak, wanneer deze nog niet geraspt is. Hak de verse tijm fijn. Meng deze door de kaas. Meng de walnoten door de kaas. Breng de kaas op smaak met een snufje peper, zout en de kaneel.
Cake beslag maken
Kook de room op laag vuur in de steelpan. Klop ondertussen de bloem met de eieren. Voeg geleidelijk de olie en de warme room toe en blijf kloppen en zorg dat er geen klontjes komen en dat de eieren niet gaan stollen.
Hartige cake bakken
Meng de vulling door het beslag. Eerste de ui met knoflook. En dan de kaasvulling met noten. Vul het cakeblik met het hartige cake beslag. Snijd de vijgen in partjes en steek deze in de hartige cake. Een mooie en smaakvolle versiering. De cake mag nu in de oven voor 50 minuten op 190 graden. Test de cake even met een satéprikker. Is de cake gaar? Perfect! Nog rauw? Plaats terug voor nog 10 minuten. Laat vervolgens de cake afkoelen in het blik buiten de oven voor 25 minuten en dan is het tijd om te genieten! Snijd de cake door met bijvoorbeeld een scherp fileermes, want de vijgen kunnen iets stugger zijn en dan breekt je cake en dat is zonde.
Meer recepten ontvangen like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram en Pinterest.
Geen reactie's