20 sep Chocoladecake met vijgen – Romige cake met straciatella en vijgen
Het vijgenseizoen is begonnen. Thuis zijn we dol op vijgen. Maar eerlijk is eerlijk ik vijgen zo uit het vuistje niet zo heel erg lekker. Jammer, want vijgen zijn vezelrijk en heel erg gezond. Mijn voorkeur gaat er naar uit om vijgen te bereiden. Grillen in de oven, bakken met vijgen of vijgen grillen voor in een salade. Ook al vind ik vijgen echt heerlijk. Want echt mijn favoriete jam is vijgenjam. Dan mogen er wel eens recepten met vijgen op de blog komen. Een tijdje terug heb ik deze hartige cake met vijgen op de blog geplaatst. Een aperitief cake met courgette en een laagje vijgenjam. Het recept ga je hier vinden. Kortom ik hou dus wel van vijgen, we moeten ze allen bereiden. Misschien komt het ook wel doordat wel regelmatig op vakantie waren in september en begin oktober en dan mis je precies het vijgenseizoen in Nederland. Zo waren we eerder in Italië en Marokko. Dit jaar is dat lastiger en natuurlijk genieten wij tegenwoordig ook van de leerplicht. Dus vijgen zijn voor mij een favoriet door de smaak. Uiteindelijk kun je met vijgen heel veel kanten op van hartig to extreem zoet. Met deze reden vind ik vijgen dan ook een echt eetfeestje! Maar vooral het zoete, daar is het nu eens tijd voor. Een zoete vijgencake chocolade en slagroom. Een eetfeestje! Een romige cake met chocolade en vijgen. Hallo herfstrecepten! Een feestje voor bij de thee of koffie is deze herfstcake met vijgen en chocolade. Daarbij is de chocoladecake met vijgen ook nog heel lekker als toetje met en bolletje vanille ijs, kaneelijs of slagroom. Jouw keuze. Maar eerst het recept voor chocoladecake met vijgen.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Tip voor een gezondere variant!
P.s. dit is echt een genietcake! Wil je een iets gezondere variant? Kijk dan naar het recept voor het bananenbrood met chocolade en pindakaas. Daar kun je bijvoorbeeld de topping van bananen vervangen door vijgen.
Ingrediënten chocoladecake met vijgen
- 50 gram amandelmeel
- 150 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 3 eieren
- 100 gram pure chocolade
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram ruwe rietsuiker, zoals deze
- 100 ml slagroom ongeklopt
- 125 ml olijfolie
- snufje zout
- 3 vijgen
Tips voor de bereiding van de vijgencake met chocolade
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten + 50 minuten bakken
Benodigdheden: snijplank, mes, mengschaal, lepel, garde, steelpan, bakpapier, spatel, grove rasp of hakmolen, cakevorm metaal van 16 cm zoals deze
Recept chocoladecake bakken met vijgen
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Basis maken voor de straciatellacake
Meng in een schaal de bloem, amandelmeel, zout, kaneel, rietsuiker en bakpoeder voor de basis van de straciatellacake. Breek de eieren in een aparte schaal en klop de eieren met een garde los en een beetje romig voor 1 minuut. Klop vervolgens de olijfolie door de eieren tot een gladde basis. Meng de eieren door de basis voor de chocoladecake en spatel voor ongeveer twee minuten dan heb je een goede basis voor de cake. Je ziet dat de basis al gaat werken en een beetje gaat rijzen. Laat de deegbasis rusten.
Bijna klaar: chocolade hakken en romig maken
Rasp de pure chocolade grof. Dit gaat sneller met een hakmolen. De slagroom mag in een steelpan. Verhit de room heel rustig, deze mag niet koken. Binnen 30 seconde is deze verwarmd. Met een spatel blijf je het beslag mengen en ondertussen giet je geleidelijk de room bij de cake. Blijf kloppen, totdat alle klontjes eruit zijn en je een romig beslag hebt. Meng vervolgens de chocolade door het beslag. Het beslag is best wel donker. Dit komt door de kaneel en de suiker.
Chocoladecake met vijgen voorbereiden voor de oven
Knip het bakpapier in de in de hoeken laat het zakken in het bakblik. Zo kun je later de chocoladecake makkelijk uit bakblik halen. Giet de basis voor de chocoladecake in het bakblik. Snijd de vijgen in 8 partjes en steek de vijgen in de chocoladecake. De chocoladecake met vijgen mag voor 50 minuten in de oven op 190 graden. Laat het bananenbrood vervolgens 15 minuten afkoelen buiten de oven, voordat je het uit het bakblik tilt en in stukken snijd. Eet smakkelijk! P.s. gebruik een scherp mes om de cake te snijden, zoals een fileermes, zodat het makkelijk door de vijgen heen gaat en je cake niet breekt. De cake is vochtig en brokkelig, maar heerlijk!
Meer bakrecepten van Foodinista?
Als we toch aan het bakken zijn? Bak dan bijvoorbeeld ook deze rabarbercake met witte chocolade het recept ga je hier vinden.
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's