goulash stoofschotel recept Foodblog Foodinista

Mijn Goulash recept Stoofschotel met rundvlees en paprika

Deel deze post

De titel spreekt eigenlijk wel een beetje voor zich mijn goulash recept of Stoofschotel met rundvlees en paprika, want iedere Hongaar zou mij een beetje vervloeken. Dit recept voor goulash is geen echte Hongaarse goulash, maar wel heel erg lekker. Het is een beetje een combi tussen de Hongaarse keuken en de Nederlandse keuken kunnen we wel zeggen. In Eerder blogs, zoals in het Persoonlijk Alfabet heb ik al een keer geblogd over mijn tijd in Boedapest, hier heb ik gestudeerd in mijn studententijd. Voor altijd zal het één van mijn favoriete steden, maar ook heb ik geleerd dat goulash geen stoofschotel is, maar een restjes soep eigenlijk ontstaan als armelui maaltijd. Paprika is de trotse kruiden van Hongarije en daar maken de Hongaren pittige soep mee gevuld met restjes aardappel, wortel, paprika (nooit geweten dat er zo veel soorten zijn) en de restjes vlees. Ik heb het in Hongarije in heel veel restaurants niet durven eten. Er is wel een andere stoofschotel die heel erg op onze goulash lijkt, Pörkölt en eigenlijk maak ik die dus een beetje, maar veel te lang gekletst, want deze goulash is namelijk veel te lekker en die moet je gewoon lekker en moet je gewoon gaan stoven, maken en lekker opeten met een Nederlands aardappeltje of zo als ik het eet met rijst. Het goulash recept is zonder pakjes en zakjes dus helemaal from scratch, dat maakt het vers, gezonder, maar absoluut niet moeilijker hoor. Snel beginnen dus met deze herfst en winter stoofschotel.

Ingrediënten Goulash Stoofschotel 4 personen

700 gram rundvlees stooflappen
2 uien
2 rode paprika’s
1 wortel
olijfolie
1 eetlepel zoete gerookte paprikapoeder
1 blikje tomatenpuree
peper
blokje runderbouillon
750 ml water
1 laurierblad
1 teen knoflook
2 aardappels (kruimig)

Tips voor de bereiding van de goulash stoofschotel

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 20 minuten en 3 uur stoven
Benodigdheden: Stoofpan – Snijplank – dunschiller – Mes (1x voor groente en 1 x voor vlees) – spatel – Knoflookpers

Paprika rundvlees stoofschotel recept foodblog Foodinista

Recept Goulash Stoofschotel

Start met het snijden van het vlees in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Dit mag grof.
Verhit in de pan de olijfolie als deze heet is bak dan het vlees, zodat het aan alle kanten dicht schroeit.
Maak ondertussen de wortel schoon en snij in kleine halve maantjes, snij de paprika’s in stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm, en snipper de uien. Bak de groente nog even voor 2 minuten mee met het vlees.
Knijp de knoflookteen uit en meng de paprikapoeder en tomatenpuree door het mengsel, met een goede snuf peper.
Het blokje bouillon kan erbij en giet het water eroverheen. Spatel alles nog een keer goed door elkaar.
Leg het laurierblad bovenop draai de verhitting naar de laagste temperatuur en laat de goulash drie uur sudderen. Roer de stoofschotel af en toe door en let op dat deze niet droog kookt, als dit gebeurt dan mag er nog een beetje water bij met ook een theelepel paprikapoeder. Schil uiteindelijk de aardappels en snij deze in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Het natuurlijke zetmeel zorgt voor binding en een bite, laat deze nog een half uur meekoken. Na drie uur is de goulash stoofschotel heel mals en zacht en helemaal klaar als comfort food. P.s. eigenlijk is de schotel de volgende dag nog lekkerder en zachter van smaak.

Nog meer stoofschotels of een beetje variëren? Kijk ook eens naar de volgende stoofschotel recepten:

* De Nederlandse stoofschotel  met Nederlands bier en Nederlandse groente.
* De Italiaanse stoofschotel heerlijk met ciabatta brood.
* Of een zoete Marokkaanse stoofschotel

Direct de recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

3 Reactie's
 • Anneke Lamers
  Geplaatst op 08:42h, 10 juni

  Jo napot,je leuk verhaaltje over Hongarije was leuk, ik ben nl een halve hongaarse. Mijn moeder kwam uit Budapest en op 4jarige leeftijd naar Nederland gekomen

 • admin
  Geplaatst op 09:55h, 10 juni

  Dank je! Ja dan heb je wel een echte binding met Hongarije. Vroeger is daar veel gebeurd. Ga je wel eens terug? Heb je een band met Budapest of met een andere streek?

 • Aranka
  Geplaatst op 04:38h, 25 april

  ik ben half hongaarse .en maak regelmatig hongaarse goulash.heb nog niet in de crocet pot gemaakt ga dat binnenkort zeker doen.met de ingrediënten die ik altijd meeneem uit hongarijen.dan is hij om te smullen

Geef een reactie