10 okt Mijn Goulash recept Stoofschotel met rundvlees en paprika
De titel spreekt eigenlijk voor zich, dit is mijn goulash recept of stoofschotel met rundvlees en paprika recept. Het goulash recept neemt je mee naar Boedapest en daar heb ik toch best al veel goulash gegeten. Met de stad Boedapest heb ik een persoonlijke band. Ik heb in Boedapest gestudeerd tijdens mijn studententijd en ik ga er nog graag naartoe. Voor altijd zal het één van mijn favoriete steden blijven.
Wat is goulash
Maar ook heb ik geleerd dat goulash geen stoofschotel is, maar een restjessoep eigenlijk ontstaan als armelui maaltijd. Paprika is de trotse kruiden van Hongarije en daar maken de Hongaren pittige soep mee gevuld met restjes aardappel, wortel, paprika (nooit geweten dat er zo veel soorten zijn) en de restjes vlees. Ik heb het in Hongarije in heel veel restaurants niet durven eten. Er is wel een andere stoofschotel die heel erg op onze goulash lijkt, Pörkölt en eigenlijk maak ik die dus een beetje. Tijdens een foodtour in Boedapest ga je naar de lokale restaurants in Boedapest.
Goulash stoven
Deze goulash moet je gewoon gaan stoven, maken en lekker opeten met een Nederlands aardappeltje of zo als ik het eet met rijst. Dit mag allemaal ook in de Hongaarse keuken. Het goulash recept is zonder pakjes en zakjes dus helemaal from scratch, dat maakt het vers, gezonder, maar absoluut niet moeilijker. Snel beginnen dus met deze herfst en winter stoofschotel.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en volgt altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief voor up-dates.
Ingrediënten Goulash Stoofschotel 4 personen
- 700 gram rundvlees stooflappen
- 2 uien
- 2 rode paprika’s
- 1 wortel
- olijfolie
- 1 eetlepel zoete gerookte paprikapoeder
- 100 ml tomatensaus
- gemalen chilipeper
- blokje runderbouillon
- 750 ml water
- 1 laurierblad
- 1 teen knoflook
- 2 aardappels (kruimig)
Tips voor de bereiding van de goulash stoofschotel
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 20 minuten en 3 uur stoven
Benodigdheden voor het bereiden van Hongaarse goulash
- stoofpan
- snijplank
- dunschiller
- 2 messen
- spatel
- knoflookpers
Recept Goulash Stoofschotel
Rundvlees voorbereiden
Start met het snijden van het vlees in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Dit mag grof. Verhit in de pan de olijfolie als deze heet is bak dan het vlees, zodat het aan alle kanten dicht schroeit.
Groente voorbereiden
Maak ondertussen de wortel schoon en snijd de wortel in kleine halve maantjes, snijd de paprika’s in stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm, en snipper de uien. Bak de groente nog even voor 2 minuten mee met het vlees. Knijp de knoflookteen uit en meng de paprikapoeder en tomatensaus door het mengsel, met een goede snuf peper.
Goulash stoven
Het blokje bouillon kan erbij en giet het water eroverheen. Spatel alles nog een keer goed door elkaar.
Leg het laurierblad bovenop draai de verhitting naar de laagste temperatuur en laat de goulash drie uur sudderen. Roer de stoofschotel af en toe door en let op dat deze niet droog kookt, als dit gebeurt dan mag er nog een beetje water bij met ook een theelepel paprikapoeder.
Goulash binden naar eigen smaak
Schil uiteindelijk de aardappels en snijd deze in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Het natuurlijke zetmeel zorgt voor binding en een bite, laat deze nog een half uur meekoken. Na drie uur is de goulash stoofschotel heel mals en zacht en helemaal klaar als comfort food.
TIP! Eigenlijk is de schotel de volgende dag nog lekkerder en zachter van smaak.
Nog meer stoofschotels of een beetje variëren? Kijk ook eens naar de volgende stoofschotel recepten:
- De Nederlandse stoofschotel met Nederlands bier en Nederlandse groente.
- De Italiaanse stoofschotel heerlijk met ciabatta brood.
- Of een zoete Marokkaanse stoofschotel
Direct de recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Anneke Lamers
Geplaatst op 08:42h, 10 juniJo napot,je leuk verhaaltje over Hongarije was leuk, ik ben nl een halve hongaarse. Mijn moeder kwam uit Budapest en op 4jarige leeftijd naar Nederland gekomen
admin
Geplaatst op 09:55h, 10 juniDank je! Ja dan heb je wel een echte binding met Hongarije. Vroeger is daar veel gebeurd. Ga je wel eens terug? Heb je een band met Budapest of met een andere streek?
Aranka
Geplaatst op 04:38h, 25 aprilik ben half hongaarse .en maak regelmatig hongaarse goulash.heb nog niet in de crocet pot gemaakt ga dat binnenkort zeker doen.met de ingrediënten die ik altijd meeneem uit hongarijen.dan is hij om te smullen