Gehaktballetjes in Amandelsaus recept van foodblog Foodinista

Gehaktballetjes in amandelsaus met een scheutje sherry

Deel deze post

De gehaktballetjes in amandelsaus stonden denk ik al twee jaar op mijn verlanglijstje van recepten om een keer te maken, maar simpel genoeg kwam het er gewoon niet van. Ik was benieuwd naar de smaak en structuur als je de amandelsaus gewoon helemaal zelf maakt. Zelf voegde ik er als experiment nog een extraatje aan toe een scheutje sherry. Voor een beetje extra pit. Dit geeft aan het Spaanse tapas recept nog een extra Spaanse hint. De sherryweek komt er weer aan en dat lijkt mij dan wel leuk. In plaats van alleen drinken ook een keer proeven. Sherry is al lang niet meer het drankje voor je oude tante met sherry kun je goed sherry spijs combineren en als je wilt ook koken. Bij deze dus een basis recept voor de gehaktballetjes in amandelsaus. De amandelsaus is nooit helemaal glad als je het zelf maakt of eigenlijk pureert dat vond ik ook even wennen en misschien ook minder mooi er uit zien als gehaktballetjes in een rode saus, maar het recept is heerlijk en zacht! Ik zou zeggen gewoon een keer maken de gehaktballetjes in amandelsaus.

Ingrediënten voor gehaktballetjes in amandelsaus 

 • 500 gram half-om-half gehakt
 • 1 ei
 • 25 gram paneermeel
 • 2 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 handje verse peterselie
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 125 gram amandelen
 • 150 ml sherry
 • snuf zout en peper
 • 450 ml groentebouillon

Tips voor de bereiding van de gehaktballetjes in amandelsaus

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 50 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes of een hakmolen, staafmixer, mengschaal, spatel, lepel, hapjespan (door de deksel kookt de saus niet in)

TIP VAN DE DAG! Maak met een cream sherry een heerlijk sherry aperitief voor bij de gehaktballetjes in amandelsaus. 

Gehaktballetjes in Amandelsaus recept van foodblog Foodinista

Recept voor gehaktballetjes in amandelsaus

Maak als eerste de gehaktballetjes. Snipper één uit met één knoflookteen dit kun je zelf doen, maar ik vind een hakmolen daar dus ideaal voor. Meng vervolgens het gehakt met één ei. Meng de peterselie, ui en knoflook met een snuf peper en zout door elkaar. Doe door het gehakt ook een theelepel paneermeel. Verdeel vervolgens het paneermeel op de snijplank en rol daar de gehaktballetjes doorheen als je ze rolt. Herhaal dit totdat alle gehaktballetjes zijn gerold.

Vervolgens maak je de saus. Kook de groentebouillon, zodat deze klaar staat. Snijd de ui en de twee knoflooktenen grof. Verhit de olijfolie in de pan en fruit de ui en de knoflooktenen. Fruit de amandelen even mee in de pan. Blus vervolgens af met de groentebouillon en met de sherry. Laat dit alles nog tien minuten koken, zodat de amandelen goed zacht kunnen worden. Doe bij dit mengsel ook een snuf peper. Pureer de amandelsaus met een sterke staafmixer en haal de pan van het vuur af. Dit pureren duurt zeker tien minuten en ga rustig door de pan heen. Pureer vervolgens alles tot een gebonden saus. Plaats de pan weer terug op een laag vuur. De helft van de gehaktballetjes kan in de saus. De deksel kan op de pan en laat de gehaktballetjes tien minuten koken op één kant. Draai de gehaktballetjes voorzichtig om met twee lepels en laat de gehaktballetjes nog een keer tien minuten sudderen met de deksel op de pan. Herhaal dit ook met de tweede helft van de gehaktballetjes.

Verdeel alle gehaktballetjes vervolgens in of op een schaal. Giet de amandelsaus over de gehaktballetjes en serveer er eventueel extra peterselie of gesnipperde bosuitjes bij.

Meer recepten voor gehaktballetjes? Wat dacht je van de volgende recepten?

* Maak gehaktballetjes in een oosterse sojasaus
* Een echte pasta klassieker met gehaktballetjes in tomatensaus
* Of gekruide gehaktballetjes voor de bij borrel

Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie