sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant voorgerecht Foodblog Foodinista

Sherryproeverij bij De Voorkamer in Udenhout

Deel deze post

Een jaar gaat snel! Zo kan ik mij ook nog goed mijn eerste echte kennismaking met sherry herinneren. Een jaar geleden werd ik uitgenodigd voor een diner bij Zarzo om kennis te maken met shapas. Een tapas combinatie met sherry en om meer te leren over sherry. Ter gelegenheid van de International sherryweek. Leuk en interessant, want van sherry wist ik echt helemaal niks af. Niet alles vond ik even heerlijk moet ik toegeven. Nou ja met de tapas had ik niet echt probleem. Eten is meestal niet zo lastig, maar ik er kwamen best veel bittere sherry’s voorbij. Toch was het een leuke ervaring en met zoveel drankjes, je moet ze leren drinken. In combinatie met een tapa gingen ook veel sherry’s beter smaken. Zoals ik al vertelde een jaar is snel, want ook dit jaar was het van 7 tot en met 13 november weer sherryweek. Leuk, want ik ging weer meer kennis opbouwen en op een andere manier. Zo kreeg ik een fles thuis opgestuurd, waar ik mee de keuken in ga voor de feestdagen. Om te koken en een mooie combinatie te maken. Wat misschien nog leuker is, en of je nu een beginnende sherryproever bent of gevorderd, diverse restaurants nemen tegenwoordig deel aan de Internationale Sherryweek. Geen wijn of bier spijs combinaties, maar sherry spijs combinaties bij het diner. Ik ging deze week voor een uitgebreide sherryproeverij bij De Voorkamer in Udenhout.

Sherryproeverij bij De Voorkamer een fotoverslag

sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant Foodblog Foodinista

Een sherryproeverij start met de sherry. Wist je dat er zo veel diverse soorten sherry zijn? Alle sherry’s die ik heb geproefd zijn van het Spaanse huis Guttiérez Colosia één van de bijna laatste bodega’s in Spanje. De bodega kun je 15 kilometer zuidelijk van Jerez vinden. De sherry regio. Jaren lang heeft dit wijn en/of sherry huis wijn voorbereid voor andere sherryhuizen, maar sinds 1997 maken zij geheel zelfstandig prachtige sherry’s. Deze sherry’s kun je proeven bij De Voorkamer en Vivacadiz brengt ze bij steeds meer sherry gepassioneerde restaurants en winkels op de markt.

sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant Foodblog Foodinista

Onze sherry glazen staan er klaar voor! Om te gaan proeven bij het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant Foodblog Foodinista

Janneke, de eigenaresse en van de Voorkamer vertelt ons voordat we de sherry gaan proeven nog van alles over de sherry. Leuk, want we gaan zelf mixen en matchen en de juist combinaties ontdekken.

sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant voorgerecht Foodblog Foodinista

Als voorgerecht kregen we een zacht voorgerecht van Noordzeekrab met zoete komkommer. Met daarbij een mooie balletje van Vadouvan yoghurtcreme en geitenkaas. De garnalenkroepoek maakte het af.

sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant voorgerecht Foodblog Foodinista

Daarbij moest natuurlijk de sherry geproefd worden. Een frisse, droge sherry vult dit gerecht het beste aan. Het haalt het zoutje uit het gerecht het beste naar boven. Ga daarom ook voor de fino.

sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant hoofdgerecht Foodblog Foodinista

Gebakken hert met wintergroenten en jachtsaus. Inderdaad de jachtsaus is er nog niet bij, want welke sherry je kiest  is erg afhankelijk of je de jachtsaus wel of niet combineert.

sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant hoofdgerecht Foodblog Foodinista

Zonder jachtsaus kies ik voor de amantillado sherry en met jachtsaus voor de cream. Beiden zijn ze zoeter dan de fino. Alleen de Amantillo vult de zoute onderdelen aan. De jachtsaus maakt het gerecht zoeter, waardoor de zoetere cream beter past. Dit is niet de meest zoete sherry er zijn ook dessert sherry’s. Perfect bij een kaasplank of een echt zoet dessert.

sherryproeverij bij Restaurant De Voorkamer Udenhout Brabant dessert Foodblog Foodinista

Wij hebben onze sherryproeverij afgesloten met een sachercake met koffiemousse, gekarameliseerde banaan, hazelnoot en macademia ijs. Dan is de vraag welke sherry daar bij past. De laatste twee keuzes waren beiden zoet en beiden geschikt voor een dessert. Toch werd het de Pedro Jimenez deze haalt de koffietonen en chocoladetonen goed om hoog. Bij een moscato zou je ook denken dat deze past, maar het advies was om deze te combineren met een kaasplank en dat ga ik binnenkort thuis doen.

Ook aan een sherryproeverij deelnemen bij De Voorkamer in Udenhout of aan één van de andere proeverijen! Kijk dan eens bij De Voorkamer voor alle activiteiten.

Meer restaurant tips blijven volgen en ontvangen like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie