Eetzondes in Italië taart bij koffie foodblog Foodinista

Vijf eetzondes in Italië

Deel deze post

Een pasta hier, een pizza daar, maar de Italianen zelf houden er toch hele andere eetgewoontes op na. Zijn het vervelende eetgewoontes? Absoluut niet! Alleen een lesje eetcultuur voor je, je gaat onderdompelen in deze geweldige eetcultuur in Italië kan absoluut geen kwaad. De eetcultuur is rijk, het draai erom, want zonder eten kun je niet leven. Eten is gezelligheid en daarom is het belangrijk om voor je reis naar Italië deze vijf eetzondes in Italië te leren kennen begrijpen en volop mee te genieten. Misschien kunnen we ze ook een beetje meenemen naar Nederland, want zo verkeer zijn ze niet.

Vijf eetzondes in Italië en ga genieten

1. Sla het ontbijt over

Het lijkt alsof Italianen het ontbijt overslaan, want echt ontbijtrestaurantjes zijn er niet. Ga je zoeken naar het brood en beleg voor het ontbijt dan is het ook wel moeilijk. Natuurlijk in de supermarkt kom je er echt wel uit, vooral in de toeristische gebieden. Echt ontbijten en genieten als een Italiaan? Ga naar een Italiaans koffiehuisjes, zoals in Florence, en verwen je zelf. Drink in de ochtend zeker twee goede cappuccino’s en bestel hier heerlijk koffiebroodjes of cornetto’s bij en ga er voor zitten of blijf staan aan de bar. Het laatste is meestal iets voordeliger, maar we zijn op reis of op vakantie en nemen er de tijd voor. Voor een zitplaats betaal je in kleine dorpjes op het terras ongeveer 0,20 cent extra, maar e koffie kost ook meestal maar 1,20. Wat een luxe!

Ontbijten met koffie en zoete broodjes cornetto in toscane Italië

2. Eten op straat

Eten op straat, je doet het gewoon niet! Een ijsje, een gelato, het is de enige uitzondering. Van eten moet je genieten, je gaat er voor zitten. Op het terras, picknick, thuis of waar dan ook, maar lopend iets eten. Zonde dan geniet je toch niet? Het liefst ga je ook zitten met je gelato, want van prachtig Italiaans ijs, zoals in Padova moet je gewoon genieten.

3. Lunchen met een broodje

Echt niet! De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. De ochtend start je met iets zoets, slim, want dan kun je het heel de dag nog verbranden. Vervolgens komt de lunch, heb je tijd, dan is het minimaal een drie gangen maaltijd, zoals bij het restaurant van nonna in Toscane, tussen 12.30 en 15 uur en het diner start om 19.30 uur. Alleen het diner is wel lichter dan de lunch. Lunchen met wijn en een uitgebreide maaltijd is standaard. Mangiare!

Uitgebreide Italiaanse Antipasti

4. Bestel een cappuccino na de lunch of het diner

Wil je de chef beledigen na de lunch of het diner? Bestel dan een cappuccino of latte. Hoe heerlijk je het ook zal vinden. Doe het niet of drink je koffie op een andere locatie. De chef en het personeel van het restaurant waar je hebt zitten genieten zal zwaar beledigd zijn. Waarom? Met koffie versterk je de smaak van het heerlijke eten en met de melk spoel je de smaak weg. Een belediging dus. Niet zo gek dat het een ochtend drankje is dan. Een espresso is daarom de favoriet. Te sterk? Kijk dan niet raar op dat je Italianen er een lading suiker in ziet gooien. Een andere tip een espresso met cacao!

Espresso met cacao foodblog Foodinista

5. Pizza, pasta en risotto bijgerechten en hoofdgerechten, echt niet!

Al zijn wij het heel anders gewend en krijg je in Italië echt grote porties, pizza, pasta en risotto zijn geen hoofdgerechten, maar voorgerechten. De lunch en het diner start je met een antipasti, opgevolgd door soep of pizza, pasta of risotto, vervolgens een hoofdgerecht van vlees of vis. Verwacht bij het hoofdgerecht geen garnituren deze bestel je apart, maar eigenlijk is dit dan in Italië weer een uitzondering. Het vlees of visgerecht is de hoofdrolspeler. Vervolgens wordt de lunch of het diner afgesloten met een dessert en espresso. Maar laten we eerlijk zijn uiteindelijk bestellen we ze allemaal als hoofdgerechten en doen de Italianen het stiekem zelf ook al voor een snelle lunch. Al het eten voor een lunch of diner is veel. Italianen eten ook veel, vooral tijdens de zaterdag en zondaglunch, maar in de restaurants bestaat ook een grote deel cultuur. Een antipasti delen, pasta delen of pizza delen is heel normaal.

Italiaanse pasta met Ragu

Meer over Italië

Meer weten over reizen in Italië? Bekijk dan ook eens de reistips in Florence, een dagje Venetië, dagje naar Lucca of lunchen bij een echte Italiaanse nonna.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie