07 sep 6 x kruiden die niet in je keukenkastje mogen ontbreken
Als je je maaltijden van een heerlijke smaak wil voorzien, zijn dit zes kruiden die niet in je keukenkastje mogen ontbreken:
1. Komijn
Komijn geeft zijn warme en kruidige aroma graag weg aan hummus en andere heerlijke gerechten. Denk bijvoorbeeld aan deze Vandouvan stoofschotel of vegetarische Mexicaanse gevulde paprika’s.
Ook voor een lekkere curry of linzensalade ben je bij komijn aan het goede adres. Wist je trouwens dat deze specerij erg gezond is? Komijn stimuleert de activiteit van spijsverteringsenzymen en ondersteunt de lever om gal af te scheiden voor de vertering van vetten.
Ook gasvorming zou verminderen onder invloed van komijn. De specerij zou eveneens een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel en bijdragen aan een betere insulinesensiviteit. Dat is zowel gunstig voor je gezondheid als je gewicht.
De gezondmakende werking van komijn gaat nog verder, want de specerij heeft zelfs een gunstig effect op het cholesterol. Ook voor je gezondheid mag dit kruid dus niet in je keuken ontbreken.
2. Koriander
Van koriander kun je vrijwel de hele plant gebruiken om gerechten van een heerlijke smaak te voorzien. De verse blaadjes geven een frisse en mild aromatische touch en de zaadjes zorgen vooral voor warme en kruidige frisheid.
Strooi wat verse blaadjes over een Aziatische salade of soep. Of geef deze poke bowl een verfrissend effect met het verse kruid. Dan profiteer je meteen van alle voordelen die koriander voor je gezondheid heeft.
3. Kurkuma
Kurkuma is geroemd om de prachtige gele kleur waarvan de specerij Aziatische curry’s voorziet. Naast kleur heeft deze specerij nog een ander krachtig effect. Dezelfde stof die kurkuma zijn gele pigment geeft, heeft namelijk een beschermend effect op onze cellen en daarnaast ontstekingsremmende eigenschappen.
Niet alleen voor zijn mooie kleurtje, maar ook voor zijn gezonde effect mag kurkuma dus niet in je keukenkastje ontbreken.
4. Munt
Munt is een heerlijk kruid voor het maken van verfrissende drankjes en thee. Het is dan ook niet voor niets toegevoegd aan green juice poeder, want het geeft dit gezonde drankje een lekkere frisse smaak en draagt eveneens bij aan een goede spijsvertering.
Ook gerechten frissen ervan op als je dit kruid toevoegt. Denk aan deze zomerse salade of deze courgettesoep met munt.
In de Griekse en Turkse keuken is munt zelfs onmisbaar. Het aangename frisse karakter geeft gerechten als tzatziki, gehaktballetjes en ovenschotels een onmiskenbare smaak.
5. Oregano
Oregano is een heerlijke smaakmaker die vooral geliefd is in de Italiaanse keuken. Dit kruid kun je zowel vers als gedroogd toevoegen aan pastasauzen voor een echte Italiaanse twist. Ook in andere wereldkeukens doet het kruid het overigens goed. Het bewijs daarvoor vind je in dit artikel.
6. Basilicum
Van basilicum gebruik je de verse blaadjes en eventueel stengels voor pesto en pastasauzen. Als de basilicum al wat langer staat, kunnen de stengels wat bitter worden. Verwijder deze dan als je het kruid voor pesto gebruikt.
Gedroogde basilicum is heerlijk in pastasauzen en soepen. Vooral de combinatie van basilicum en tomaat doet het goed.
Met het kruid voeg je trouwens niet alleen een heerlijke smaak toe. Ook je gezondheid profiteert ervan als je je maaltijden verrijkt met de heerlijke smaak van basilicum. Het kruid heeft namelijk een beschermend effect op je cellen. Daarnaast heeft basilicum verzachtende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
Het kruid zou eveneens je weerstand versterken, terwijl stress juist zou afnemen onder invloed van basilicum. Dat is prettig als je in een drukke periode zit en wel wat rust kunt gebruiken. Maak dan eens deze heerlijke courgetterolletjes of deze frisse kruidenmarinade.
Geen reactie's