07 okt Verse pastasaus met groente
Deze verse en helemaal zelfgemaakte verse pastasaus met groente is echt één van mijn lievelingsgerechten, vooral in de herfst en met de winter voor de deur. Deze pastasaus staat wel een tijd te pruttelen, maar veel werk heb je er niet aan. Geduld is het sleutelwoord en dan wordt je beloond met een echte verse rode pasta saus vol met groente en volle smaken en natuurlijk zonder pakjes en zakjes.
Ingrediënten voor verse pastasaus met groente voor 8 personen
- 4 wortelen
- 3 witte uien
- 500 gram gehakt
- 250 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gedroogd oregano
- 2 vleestomaten
- 6 romatomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 0,5 liter rode wijn
- snufje peper en zout
- eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel bloem voor de binding (vaak niet nodig bij goed in koken!)
- handje basilicumblaadjes (garnering)
- Parmezaanse kaas (garnering)
En natuurlijk heerlijke pasta om de saus mee te eten, mijn voorkeur: tagliatelli en spaghetti
Tips voor de bereiding van de pastasaus met groente
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 60 minuten
Benodigdheden: stoofpan, snijplank, mes, spatel, maatbeker
Recept verse pastasaus met groente
De prettigste voorbereiding voor mij is om te starten met snijden van alle groente, als je eenmaal begint met koken heb je hier namelijk nog weinig tijd voor.
Maak de wortelen schoon en rasp deze grof (niet snijden en indien mogelijk is een keukenmachine een groot hulpmiddel), maak de uien schoon en snij deze gesnipperd. De champignons mogen in fijne dunne plakjes worden gesneden. Als laatste snij alle tomaten in kleine blokjes bewaar de vleestomaten apart van de roma tomaten.
Het echt maken van de verse pastasaus met groente gaat beginnen. Verhit de olijfolie in de pan. Wanneer de olijfolie heet genoeg is start met het glazeren van de uien en de wortel. Wanneer deze zacht zijn geworden en pruttelen, voeg de gehakt toe en rul deze, totdat deze goed los is en niet meer rood. Niet aanbakken. Vervolgens mogen de vleestomaten erbij. Deze maken er al snel een natter mengsel van. Laat dit op een laag vuur ongeveer 5 minuten pruttelen.
Meng de oregano, geperste knoflook en een snufje peper en zout door de pastasaus. Meng dit nog één keer goed door het mengsel. Schenk de rode wijn en de tomatenpuree in de pan en meng dit goed door, zodat het vocht ook onder in de pan komt. Als het goed is staat het mengsel nu goed bedekt onder het vocht. De deksel mag half open op de pan en laat dit 45 minuten pruttelen. De saus gaat binden en inkoken en krijg een zoete smaak (mede door de wortelen). Proeven mag af en toe, want de volle wijnsmaak moet goed uit de saus.
Na deze 45 minuten mogen de champignons en de roma tomaten in de pan. Laat de saus nog een half uur doorpruttelen, zonder dekselen, want de saus moet ingekookt worden. Het deksel van de pan zorgt er voor dat het condens weer terug komt. Is na een half uur de saus niet goed ingedikt en ga je al eten, dan mag er bloem bij meng dit goed door en zorg dat je deze niet meer proeft. Anders nog even geduld en laat het doorpruttelen.
Serveertip
Eet de pastasaus met een volle pasta, zoals spaghetti of tagliatella. Maak de borden mooi op en verdeel er parmezano en basilicum overheen. Bij deze pasta’s is het overigens heerlijk om de pasta in de pan met de saus te vermengen. Serveer je er een frisse salade bij? Dan is de pasta voldoende voor 6 personen.
Ook lekker een paar versen olijven voor bij de pasta!
Meer pastarecepten?
Maak ook eens deze ovenpasta met spinazie en ei of een snelle pasta met garnalen.
Direct de nieuwste blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's