06 okt Orzotto met courgette, geitenkaas en pesto
Waarom orzo of riso een ideaal ingrediënt is voor je maaltijd? Met orzo kun je eindeloos variëren! Op de blog heb ik al regelmatig gekookt met orzo en deze keer maakte ik een orzotto met geitenkaas, pesto en courgette. Eigenlijk met geroosterde courgette in een grillpan. Een frisse Mediterrane orzotto.
Orzo, orzotto of risotto?
Een orzo recept wat doet lijken op risotto, maar met een pasta bite. Komt orzo je niet direct bekend voor denk dan ook aan riso onder deze naam kun je de kleine pasta ook vinden in de winkel. Een beetje divers en verwarrend. De pasta kook je namelijk in dit geval een beetje als een risotto en de orzo of riso neemt het vocht op en zet daarna uit. Geen doorsnee pasta, maar ook geen risotto. Het zit er tussenin. Op deze manier maakten we al eerder saffraan orzotto met halloumi, waarvoor je het recept hier gaat vinden en ik maakte ook een klassieker in een ander jasje, zoals deze orzotto bolognese die je hier kunt vinden. Deze keer ging ik voor een vegetarische orzotto met geitenkaas, pesto en courgette. Waarvoor ik nu het recept met je ga delen.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Orzotto met geitenkaas, pesto en courgette voor 2 personen
- 120 gram orzo of riso, zoals deze
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 knoflookteentjes
- 2 courgettes
- handje verse basilicum
- 1 rode ui
- 125 gram geitenkaas naturel, zoals deze
- 750 ml groentebouillon
- 150 gram groene pesto, kun je kopen of zelf maken
- snufje peper en zout
- klontje roomboter
- eetlepel olijfolie
- pittige parmezaanse kaas (zoals parmigiano reggiano)
Tips voor de bereiding van de orzo met gegrilde courgette, geitenkaas en pesto
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten en grill ondertussen de courgette
Benodigdheden: snijplank, mes, een hakmolen is makkelijk, lepel, grillpan of grillplaat, theelepel, pan, 2 spatels, maatbeker
Recept Orzotto met courgette, geitenkaas en pesto
Courgette grillen
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Voor de orzotto zorgen we als eerste dat de courgette gaat grillen. Dit kan heel simpel op een elektrische grillplaat zonder olie of vetten. Snijd de courgette in halve maantjes. Zorg dat de grillplaat warm is en verdeel de courgette over de grillplaat. Knijp één teentje knoflook uit over de courgette. Strooi zout over de grillplaat en draai de courgette na 5 minuten om. Nog vijf minuten grillen je bent klaar. Nog niet alle courgette klaar dan herhaal je het. In een pan kan het ook. Vet de pan in met olijfolie en verder doe je het zelfde.
Orzotto maken
P.s. Ik ga er vanuit dat de pesto al klaar is. Of vers in huis gehaald of zelf gemaakt volgens dit pesto recept.
Start met het maken van de risotto met orzo. Snipper de rode ui en één teentje knoflook. Ik doe dit meestal in een hakmolen en kan eigenlijk niet meer zonder. Verhit de olijfolie in de pan en smoor eerst de ui en de knoflook voor één minuut. Breng de ui en knoflook verder op smaak met de oregano. Dan mag vervolgens de orzo erbij meng alles goed door elkaar en blus af met de eerste 250 ml groentebouillon. De eerste groentebouillon zal snel worden opgenomen door de orzo. Blus dus na 3 minuten weer af met 250 ml bouillon. Laat de orzo pruttelen, totdat deze bijna is droog gekookt.
Orzo met geitenkaas, pesto en courgette bereiden
Giet voor de laatste keer 250 ml bouillon bij de orzo en laat de orzo bijna droogkoken. Breek ondertussen alvast de geitenkaas in stukjes. De orzo of riso mag nog een beetje vochtig zijn. Meng de boter, helft van de pesto, bijna alle geitenkaas en de pecorino door de orzotto. Het overige blijft voor de garnering. Ga op lage verhitting roeren, totdat het een smeuïge orzotto is. Meng de courgette en basilicum door de orzotto. Verdeel de orzotto over de borden. Garneer de orzotto, maar ook voor veel smaak, met geitenkaas, pesto en de laatste courgette. Eet smakelijk!
Meer Orzotto recepten van Foodblog Foodinista
Dan heb ik meer recepten voor je op de blog staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de orzo risotto met halloumi en spinazie? Een totaal anders orzo gerecht? Dan is misschien deze tomatenorzo met Italiaanse smaakmakers iets voor jou.
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's