Tajine bakplaat met kip in ras el hanout, abrikozen en appel - Bakplaat recept van Foodblog Foodinista

Tajine bakplaat met kip in ras el hanout, abrikozen en appel

Deel deze post

Ook ik heb regelmatig minder zin om te koken of eigenlijk weinig tijd. Maar we hebben natuurlijk wel altijd veel zin in lekker eten! Een echte favoriet bij ons thuis is kip uit de oven. Dan bedoel ik een volle bakplaat met kip, groente, fruit, en aardappel. Een ware one-pot-wonder, maar dan op een oven bakplaat. Even schillen, snijden, hakken, marineren, maar vervolgens gaat alles de oven in. Geduld en klaar! Zo tover je altijd een uitgebreide maaltijd op tafel. Smaakvol, uitgebreid en je eet gevarieerd. Met kinderen word ik daar dus ook blij van. Vooral wanneer iedereen zit te genieten en het ook nog gevarieerd is en geen vlugge afhaalmaaltijd. Echt waar iedereen kan het! Een maaltijd bereid op een bakplaat is zo simpel om te maken. Alles gaat op de bakplaat. Met een waterkoker, of een kokendwaterkraan (bijvoorbeeld de GROHE Red), maak je 1 liter kippenbouillon. Dit gaat ook lekker snel met 2 blokjes kant-en-klare bouillon. Niet moeilijk, wel smaakvol. Je overgiet de hele maaltijd en het gaat 1,5 uur de oven in. Vervolgens is alles gaar en de kip valt mals van het bot. Al trek gekregen en wil je weten hoe wij deze heerlijke tajine bakplaat met ras el hanout op tafel zetten? Ik ga het recept voor de tajine bakplaat met kip in ras el hanout kruiden, abrikozen en appel met je delen.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Tajine bakplaat met kip in ras el hanout, abrikozen en appel - Bakplaat recept van Foodblog Foodinista

Meer inspiratie voor een complete maaltijd uit de oven? Kijk dan ook naar deze bakplaat maaltijd. Kippenpoten, aardappeltjes en worteltjes of de bakplaat maaltijd met zalm.

Tajine bakplaat met kip in ras el hanout, abrikozen en appel - Bakplaat recept van Foodblog Foodinista

Ingrediënten Bakplaat met kip in ras el hanout, abrikozen en appel voor 4 personen

  • 4 kippenbouten
  • 4 middelgrote aardappels
  • 750 ml kippenbouillon, (750 ml warm water + 2 kippenbouillonblokjes)
  • 4 wortels
  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels ras el hanout kruiden, zoals deze
  • 2 appels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snuf peper en zout
  • handje verse platte peterselie

Tips voor de bereiding van kip tajine op de bakplaat

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: Voorbereiding 20 minuten en in de oven 1,5 uur
Benodigdheden: snijplank, mes, dunschiller, schaaltje met water, lepel, braadslede, maatbeker, vork

Voor dit recept heb je een ruime braadslede nodig met opstaande rand, zoals bij dit recept.

Tajine bakplaat recept met kip in ras el hanout, abrikozen en appel - Bakplaat recept van Foodblog Foodinista

Nog een lekkere bakplaat maken met pompoen? Bekijk dan ook de bakplaat met pompoen en chorizo hier.

Recept Marokkaanse bakplaat met kip in ras el hanout, abrikozen, appel en aardappel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat de kippenbouillon klaar staat. Zet de abrikozen apart en laat deze wellen in water, zodat ze niet verbranden. Verkleuren zal wel gebeuren in de oven.

Aardappels, wortels en appels voorbereiden

Schil en snijd de aardappels in schijven van 2 centimeter dik. Spoel de aardappels goed schoon in een vergiet, zodat het het zand eraf is. Verdeel de aardappels over de braadslede. Schil de wortels en snijd in plakken meng en deze met de aardappels. Herhaal dit met de appels.

Braadslede recept met kip in ras el hanout, abrikozen en appel - Bakplaat recept van Foodblog Foodinista

Braadslede vullen en in de oven plaatsen

Steek de stukken kip tussen de aardappels, wortel en appel. Snijd de uien in ringen en steek deze tussen de groente. Strooi ook de vochtige abrikozen tussen de groente, fruit en kip. Strooi met zout, peper en ras el hanout. Knijp de knoflooktenen uit en verdeel over de kip. Giet olijfolie over de braadslede en vervolgens de kippenbouillon. Plaats de braadslede in de oven voor 30 minuten op 200 graden. De kippenbouillon verdampt en de maaltijd krijgt een rijke smaak. Na 30 minuten laat je de oven terug zakken naar 160 minuten voor 30 minuten. Dek de braadslede de laatste 30 minuten af met aluminiumfolie. Alles is gegrild, maar mag nog wel garen in de kippenbouillon en verder indikken. Er blijft wel bouillon over als een sausje.

Verdeel de kip met de groente en het fruit over de borden. Garneer met frisse peterselie. Eet smakelijk!

Maaltijden bereiden in de oven?

Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk lekker risotto in de oven maken. Het recept kun je hier vinden. Ook de ovenschotel met kabeljauw en worteltjes uit de oven is een goed en lekker idee! Het recept staat hier. Een ander idee en altijd lekker zijn frittata’s. Een hele lekker en iets meer culinaire is bijvoorbeeld deze frittata met zalm en groene asperges welke je hier kunt vinden.

Recepten van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie