18 nov Spruitjes gratin met prei, walnoten en gorgonzola
Ook dol op spruitjes? Wij eten ze heel graag! Oké de kinderen zijn er niet zo dol op. Eerlijk is eerlijk. Het is meer de beeldvorming hoor. Maar ook spruitjes kun je natuurlijk lekker maken. Zelf kan ik een groente gratin ook altijd wel waarderen. Het is gewoon genieten. Zo’n ovenschotel met groente in zo’n lekker romig sausje met een knapperig laagje. Heerlijk! Meestal komen deze gratins rond feestdagen weer op tafel. Dus ik wilde ook nu een leuk en lekker gratin recept creëren met groente wat tijdens een feestelijk diner niet zal misstaan, maar doordeweeks ook heel erg lekker is want je schuift deze spruitjes ovenschotel met prei, walnoten en gorgonzola zo de oven in. Je kunt dit spruitjes recept als bijgerecht eten met bijvoorbeeld aardappeltjes en een stukje vlees of vis, maar wanneer je vegetarisch eet is deze spruitjes ovenschotel ook voldoende dan moet je alleen wel de hoeveelheid even aanpassen. Als hoofgerecht maak je deze schotel voor 4 tot 5 personen, maar als hoofdgerecht kun je er met 2 tot 3 personen van eten. Denk daar even aan. Vervolgens staat er sowieso lekker veel groente op tafel en smeuïge kaas. Maar eerst moet je weten hoe je de spruitjes gratin met prei, walnoten en gorgonzola maakt.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Nog een heerlijke ovenschotel maken die rijk aan groente is en mooi gegratineerd met kaas? Bekijk dan de rode kool ovenschotel hier.
De ovenschaal vind ik echt heel fijn voor quiches, taarten en warme ovengerechten en de ovenschaal ga je hier vinden.
Ingrediënten Gratin met spruitjes, walnoten, prei, paprika en gorgonzola voor 4 personen
- 350 gram spruitjes
- 2 preien
- 1 appel
- handje walnoten
- 1 paprika
- 125 gram creme fraiche (light)
- handje geraspte kaas
- 1 eetlepel paneermeel
- 100 gram gorgonzola
- 2 eieren
- snufje kaneel
- snufje peper en zout
- 1 eetlepel olijfolie
Tips voor de bereiding van de spruitjes gratin
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en tijd in de oven 40 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, pan, garde, spatel, ovenschaal, zoals deze, pannenlikker
Recept Ovenschotel met spruitjes gratin met gemengde groente en walnoten en appel
Verwarm de oven voor op 190 graden. Kook in de pan het water voor de spruitjes met een snufje zout. Wel de walnoten voor de ovenschotel.
Spruitjes voorbereiden
Maak de spruitjes schoon en snijd de kontjes van de spruitjes. Kook de spruitjes beetgaar. Bereid ondertussen de overige vulling van de ovenschotel.
Vulling voor de spruitjes gratin voorbereiden
Klop in een schaal de creme fraiche, gorgonzola in stukken, eieren, kaneel en snufje peper en zout tot een glad geheel. De gorgonzola mag nog wel in stukken zijn. Maak de prei schoon en snijd in halve ringen. Snijd de paprika in kleine blokjes. Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Meng dit alles door de gorgonzolaroom. Giet de walnoten en de spruitjes af meng ook deze door de mix. Smeer de ovenschaal in met olijfolie. Giet alles in de ovenschaal. Gratineer met geraspte kaas en een handje paneermeel. Plaats de spruitjes gratin in de oven voor 40 minuten op 180 graden. Plaats de ovenschotel eventueel de laatste 5 minuten onder de grill. Eet smakelijk!
Meer ovenschotel recepten van Foodinista?
Laat je dan ook inspireren door één van de volgende recepten.
- Ook heel smakelijk is de andijviestamppot ovenschotel met appel en brie, waarvoor je het recept hier kunt vinden
- Iets anders, maar heel lekker! Maak dan ook eens deze ovenschotel met kabeljauw en asperges
- Een echte favoriet met vis? Dat is de ovenschotel voor gevulde courgettes met tonijn, waarvoor je het recept hier gaat vinden.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Nancy Valk
Geplaatst op 20:20h, 27 januariIk hou heel erg van de ingrediënten die in deze schotel zitten, maar de combinatie van deze smaken viel heel erg tegen. Niet lekker. Jammer van al het werk. Benieuwd of jullie deze schotel ook echt zelf gemaakt hebben, want het lijkt bijna van niet… sorry
Daphne van Aken
Geplaatst op 20:44h, 27 januariHoi Nancy,
Wat jammer!
En ja natuurlijk maken we het zelf en eten we het ook.. Alle recepten maken we zelf en eten we ook :-). Smaken verschillen helaas wel (en soms gelukkig ook).
Groetjes,
Daphne
Yvonne
Geplaatst op 11:47h, 24 oktoberHoi Daphne,
In de vulling van de spruitjes staat niet in waar de 50ml magere melk waar je die in moet doen.
Gr. Yvonne
Daphne van Aken
Geplaatst op 19:46h, 25 oktoberHoi Yvonne,
Deze mag eruit. De melk is niet nodig.
Groetjes,
Daphne