Rode kool ovenschotel met appel, gehakt en gegratineerd met verse boerenkaas van Firma Kaas - Recept van Foodblog Foodinista

Rode kool ovenschotel met appel, gehakt en gegratineerd met verse boerenkaas van De Firma Kaas

Deel deze post

Mijn rode kool ovenschotel is een recept wat al zo lang op het lijstje stond om te maken. Zo’n lekker doordeweeks recept wat je eigenlijk heel makkelijk zelf kunt maken en wat ook veel makkelijker op tafel staat dan wat je vaak denkt. Wat alleen belangrijk is? De ingrediënten natuurlijk! Zo kom ik tegenwoordig graag bij de boeren groenteboer alles lekker vers, waar ik de rode kool en de appels meepakte en kwam er de afgelopen weken heerlijke boerenkaas door de brievenbus van De Firma Kaas, zo op de voordeurmat. Vooral het laatste, dat is verwennerij en heel erg makkelijk! De kaas komt als een pakketje binnen, maar past wel door de brievenbus. Het is dus niet nodig om er voor te thuis te blijven, maar het is ook niet nodig om er voor de deur uit te gaan. Wij wonen toevallig wel dichtbij een aantal kaasboerderijen, maar niet allemaal met directe verkoop aan de consument, ik begrijp ook dat dit intensief is, maar op deze manier breng je de kaas wel direct bij de consument, sneller, efficiënt en blijven er meer inkomsten over voor de boer. Win-win-win. En niet onbelangrijk: wij kunnen de meest heerlijke verse boerenkazen proeven. Daarbij zal je ook zeker een smaakverschil proeven met diverse ‘mainstream’ kazen die je dagelijks kunt kopen in het schap.

Rode kool ovenschotel met appel, gehakt en gegratineerd met verse boerenkaas van Firma Kaas - Recept van Foodblog Foodinista
Gegratineerde ovenschotel recept - Foodblog Foodinista

Boerenkaas door de brievenbus

De kaas is romig, pittig en vol van smaak. De smaak kan wel verschillen per kaas, want wekelijks komt er een andere boerenkaas door de brievenbus van een andere boerderij, maar dit is natuurlijk ook erg leuk! Daarbij kun je ook nog op smaak selecteren en kiezen voor jong, belegen of oude kaas. Het is maar net waarvoor je de kaas wilt gebruiken. Zelf eten wij veel kaas, ik heb er zelfs een eigen Pinterest bord: Kaas voor aangemaakt waar ik al mijn favorieten deel van gegratineerde recepten, borrelplanken en kaas op brood recepten, zo is er voor iedere dag en ieder moment wel een kaasrecept. Een blokje kaas zo weg eten is natuurlijk heerlijk, maar ook voor het gratineren van een ovenschotel moet je pittige en smaakvolle kaas gebruiken, zo ook voor de rode kool ovenschotel. Romig, goed smelten en een beetje een korkantje dan is het perfect. Nou het gebeurde hoor! En de boerenkaas zorgde precies voor die extra smaakmaker aan dit recept voor de Rode kool schotel met gehakt, appel en gegratineerde kaas waar het hele gezin van smulde en ook dat is weer mooi meegenomen!

Rode kool ovenschotel met appel, gehakt en gegratineerd met verse boerenkaas van Firma Kaas

Ingrediënten Rode kool ovenschotel met appel, gehakt en gegratineerd met verse boerenkaas voor 4 personen

500 gram rode kool
3 appels
2 handjes rozijnen
8 aardappels
1 theelepel komijnpoeder
snufje kaneel
klontje boter
50 ml (magere) melk
200 gram Boerenkaas geraspt en in blokjes
snufje peper en zout
1 rode ui
300 gram (mager) gehakt
2 eetlepels olijfolie

Rode kool ovenschotel met appel, gehakt en gegratineerd met verse boerenkaas van Firma Kaas

Tips voor de bereiding van de ovenschotel rode kool met appel, gehakt en gegratineerde kaas

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en tijd in de oven 40 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, pan, wok, koekenpan, staafmixer, spatel, ovenschaal, aardappelstamper, pannenlikker

Rode kool ovenschotel met appel, gehakt en gegratineerd met verse boerenkaas van Firma Kaas

Recept Ovenschotel met rode kool en gegratineerde aardappelpuree

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Voorbereiden ingrediënten voor de ovenschotel

Start met het koken van het water voor de aardappels. Schil de aardappels en snijd de aardappels in kleinere stukken. Kook de aardappels beetgaar in ongeveer 15 minuten met een snufje zout.

Gehakt rullen

Verhit in de koekenpan één eetlepel olijfolie en rul het gehakt. Snipper ondertussen de rode uien. Bak de uien mee met het gehakt. Breng het gehakt op smaak met de komijn.

Rode kool voorbereiden

Verhit in de wok in één theelepel olijfolie. Wok de rode kool. schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes. Wok de appels mee. Meng ook de rozijnen door de rode kool. Breng de rode kool op smaak met een snufje kaneel. Wok de rode kool voor ongeveer 10 minuten

Aardappelpuree maken voor de ovenschotel

Giet de aardappels af en verdeel de aardappels over een schaal. Breng de aardappels op smaak met een snufje peper en zout. Door de aardappels mogen de boter, één handje geraspte boerenkaas en de melk. Stamp de aardappels met de aardappelstamper tot een gladde aardappelpuree.

Ovenschotel met rode kool voorbereiden voor de oven

Als eerste mag het gehakt in de ovenschaal. Vervolgens de rode kool. Verdeel de rode kool over het gehakt en maak het glad. Schep vervolgens de aardappelpuree over dit mengsel. Strijk het glad met de pannenlikker. Maak het eventueel mooi met een aantal schuine streepjes met een vork. Het is leuk om structuur te maken. Gratineer met een handje geraspte kaas. De overige kaas snijd je in kleine blokjes. Steek de kaas kris kros in de aardappelpuree. Plaats de ovenschotel in de oven voor 40 minuten op 190 graden. Voor een mooi bruin laagje plaats je de ovenschotel de laatste 5 minuten onder de grill. Snijd de ovenschotel vervolgens met een mes uit de ovenschotel en schep deze er voorzichtig uit. Eet smakelijk!

Gegratineerde ovenschotel recept - Foodblog Foodinista

Meer ovenschotel recepten van Foodinista?

Laat je dan ook inspireren door één van de volgende recepten.

  • Ook heel smakelijk is de andijviestamppot ovenschotel met appel en brie, waarvoor je het recept hier kunt vinden
  • Iets anders, maar heel lekker! Maak dan ook eens deze ovenschotel met kabeljauw en asperges
  • Een echte favoriet met vis? Dat is de ovenschotel voor gevulde courgettes met tonijn, waarvoor je het recept hier gaat vinden.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Dit is artikel is in samenwerking met De Firma Kaas.

Geen reactie's

Geef een reactie