25 aug Orzo Bolognaise – Risoni Bolognaise
Waarom orzo een ideaal ingrediënt is voor je maaltijd? Met orzo kun je zo ontzettend veel kanten op! Sowieso is orzo natuurlijk heel erg lekker, maar je kunt er ook eindeloos mee variëren. Op de foodblog heb ik al regelmatig gekookt met orzo en deze keer ging ik voor een klassieker een orzo bolognaise recept.
Orzo of riso?
Komt orzo je niet direct bekend voor denk dan ook aan riso onder deze naam kun je de kleine pasta ook vinden in de winkel. Je kunt het dus ook riso bolognaise noemen of orzotto bolognaise, want het recept lijkt eigenlijk een beetje op een risotto van orzo of riso met een bolognaise smaak. De pasta kook in dit geval een beetje als een risotto en de orzo of riso neemt het vocht op en zet daarna uit. Geen doorsnee pasta, maar ook geen risotto. Het zit er tussenin. Op deze manier maakten we al eerder saffraan orzotto met halloumi en orzotto met saffraan en scampi’s. Nu het recept voor de orzo bolognaise.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Orzo Bolognaise voor 2 personen
- 120 gram orzo of riso, zoals deze
- 200 gram rundergehakt
- 2 eetlepels gerookte zoete paprikapoeder, zoals deze
- 200 ml passata
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 knoflookteentjes
- 2 tomaten
- 1 ui
- 750 ml rundvleesbouillon
- snufje peper en zout
- klontje roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- 100 gram mozzarella rasp
- 1 eetlepel parmezaanse kaas
Extra: In de orzo bolognaise gaat niet heel veel groente dus wij eten er sperzieboontjes en komkommer bij.
Tips voor de bereiding van de orzo bolognaise
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, een hakmolen is makkelijk, lepel, theelepel, pan, koekenpan, 2 spatels, maatbeker
Recept Orzo Bolognaise
Zorg dat de rundvleesbouillon klaar staat. Zodra je met het koken van de orzo begint heb je deze nodig.
Orzotto maken
Start met het maken van de risotto met orzo. Snipper de ui en de knoflook. Ik doe dit meestal in een hakmolen en kan eigenlijk niet meer zonder. Verhit de olijfolie in de pan en smoor eerst de ui en de knoflook voor één minuut. Breng het verder op smaak met de tomatenpuree, 1 eetlepel paprikapoeder en oregano. Dan mag vervolgens de orzo erbij meng alles goed door elkaar en blus af met de eerste 250 ml rundvleesbouillon. De eerste rundvleesbouillon zal snel worden opgenomen door de orzo. Blus dus na 3 minuten weer af met 250 ml bouillon. Laat de orzo pruttelen, totdat deze bijna is droog gekookt. Rul ondertussen het gehakt als volgt.
Gehakt rullen
Verhit in een koekenpan olijfolie. Rul het rundvleesgehakt en breng op smaak met een snufje peper en zout en een eetlepel paprikapoeder.
Eet je er zoals wij ook sperzieboontjes bij en komkommer ga deze dan ook nu bereiden.
Orzo bolognaise bereiden en opdienen
Giet voor de laatste keer 250 ml bouillon bij de orzo en laat de orzo bijna droogkoken. De orzo of riso mag nog een beetje vochtig zijn. Snijd de toaten in kleine blokjes. Meng het gehakt, de tomaten, de boter en de beiden kazen (de mozzarella en de Pecorino) door de orzo bolognaise en blijf op lage verhitting roeren, totdat het een smeuïge orzotto is. Verdeel de orzotto over de borden en eet de orzo bolognaise met de sperzieboontjes en komkommer. Eet smakelijk!
Meer Orzo recepten van Foodblog Foodinista
Dan heb ik meer recepten voor je op de blog staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de orzo risotto met halloumi en spinazie? Een totaal anders orzo gerecht? Dan is misschien deze tomatenorzo met Italiaanse smaakmakers iets voor jou.
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's