Pasta met ricottasaus recept van foodblog Foodinista

Pasta met ricottasaus

Deel deze post

Ik vind ricotta echt één van de beste kaasjes uit Italië om mee te koken. Ricotta is zo heerlijke zacht. Je kunt er ook heel veel kanten mee op. Alleen kun je ricotta niet zo één, twee, drie in de pan gooien. Dan gaat ricotta klonteren. Onlangs was de koelkast weer eens bijna leeg en wilde ik toch snel even een maaltijd op tafel zetten en iets meer doen dan de ricotta gewoon op de pasta en klaar. Ik had al een keer eerder geprobeerd om een pasta met ricottasaus te maken, maar ik moet toegeven dat dit echt heel erg mislukt was, want de structuur van de ricotta leent zich er niet altijd voor. Het was meer een sausje met brokkeltjes en verdwenen ricotta geworden. Kortom het klonterprobleem. Maar wie niet waagt wie niet wint. Op naar een tweede poging en deze was, al zeg ik het zelf, een groot succes! De ricotta heeft natuurlijk een beetje een korrelige structuur en dat proef je, maar de saus is romig geworden en daar ging ik voor. Wist je dat ricotta ook magerder is dan bijvoorbeeld mozzarella en vele andere kaasjes? Dat is dus al een reden, waarom ik dit recept echt geniaal vind. Op naar het recept voor de pasta met ricottasaus.

Tagliatella met ricottasaus recept van foodblog Foodinista

Ingrediënten voor pasta met ricottasaus voor 2 personen

250 gram verse lintpasta; spaghetti of tagliatelle, zoals in dit voorbeeld
2 el olijfolie
20 gram boter
snufje kaneel
1 rode ui
100 ml creme fraiche
50 ml kippenbouillon
100 gram ricotta
Theelepel gemengde maizena met water
50 gram pijnboompitjes
handje verse peterselie
handje verse basilicum
snufje zout en peper

Tips voor de bereiding van de pasta met ricottasaus 

Moeilijkheid 1-5: 3
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: pan, vergiet, wok, spatel, lepel, barbecuetang of pastatang, mengschaal

Recept voor pasta met ricottasaus

Kook de pasta volgens de verpakking met één eetlepel olijfolie en een snufje zout. Zet deze apart in de mengschaal en meng de boter en de gehakte peterselie en basilicum er doorheen.

Begin ondertussen aan de ricottasaus. Snipper de rode ui. Verhit in de wok één eetlepel olijfolie. Wok eerst de rode ui en de pijnboompitjes. Verwarm in de wok de ricotta en de creme fraiche, samen met de kaneel en een snufje peper en zout. Blus vervolgens af met de kippenbouillon. Laat dit nog twee minuten al roerend op een laag vuur staan, zodat het goed kan binden met de maizena, want de saus met dik worden. Meng de pasta met de kruiden er doorheen en serveer de pasta met extra verse kruiden.

Pastarecepten van Foodblog Foodinista

Meer pasta recepten van foodblog Foodinista? Maak dan ook eens:
* Het recept voor een snelle pasta carbonara
* Een simpele pasta met frisse tomaatjes
* Of maak de altijd favoriete pasta met gehaktballetjes in tomatensaus

Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

4 Reactie's
  • Jorinde
    Geplaatst op 12:47h, 12 september

    Oeh dit klinkt heel goed!

  • Foodinista
    Geplaatst op 09:23h, 13 september

    Dank je! Het smaakt ook erg goed ;-). Echt een aanrader.

  • Elize
    Geplaatst op 09:47h, 14 september

    Ziet er heerlijk uit zeg!! Yumm :)

  • Mariska
    Geplaatst op 09:20h, 23 september

    Lijkt me heerlijk, want ik ben de laatste tijd helemaal van de ricotta :D

Geef een reactie