
24 aug Pasta met ricottasaus
Ik vind ricotta echt één van de beste kaasjes uit Italië om mee te koken. Ricotta is zo heerlijke zacht. Je kunt er ook heel veel kanten mee op. Alleen kun je ricotta niet zo één, twee, drie in de pan gooien. Dan gaat ricotta klonteren. Onlangs was de koelkast weer eens bijna leeg en wilde ik toch snel even een maaltijd op tafel zetten en iets meer doen dan de ricotta gewoon op de pasta en klaar. Ik had al een keer eerder geprobeerd om een pasta met ricottasaus te maken, maar ik moet toegeven dat dit echt heel erg mislukt was, want de structuur van de ricotta leent zich er niet altijd voor. Het was meer een sausje met brokkeltjes en verdwenen ricotta geworden. Kortom het klonterprobleem. Maar wie niet waagt wie niet wint. Op naar een tweede poging en deze was, al zeg ik het zelf, een groot succes! De ricotta heeft natuurlijk een beetje een korrelige structuur en dat proef je, maar de saus is romig geworden en daar ging ik voor. Wist je dat ricotta ook magerder is dan bijvoorbeeld mozzarella en vele andere kaasjes? Dat is dus al een reden, waarom ik dit recept echt geniaal vind. Op naar het recept voor de pasta met ricottasaus.

Ingrediënten voor pasta met ricottasaus voor 2 personen
- 250 gram verse lintpasta; spaghetti of tagliatelle, zoals in dit voorbeeld
- 2 el olijfolie
- 20 gram boter
- snufje kaneel
- 1 rode ui
- 100 ml creme fraiche
- 50 ml kippenbouillon
- 100 gram ricotta
- Theelepel gemengde maizena met water
- 50 gram pijnboompitjes
- handje verse peterselie
- handje verse basilicum
- snufje zout en peper
Tips voor de bereiding van de pasta met ricottasaus
Moeilijkheid 1-5: 3
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: pan, vergiet, wok, spatel, lepel, barbecuetang of pastatang, mengschaal
Recept voor pasta met ricottasaus
Kook de pasta volgens de verpakking met één eetlepel olijfolie en een snufje zout. Zet deze apart in de mengschaal en meng de boter en de gehakte peterselie en basilicum er doorheen.
Begin ondertussen aan de ricottasaus. Snipper de rode ui. Verhit in de wok één eetlepel olijfolie. Wok eerst de rode ui en de pijnboompitjes. Verwarm in de wok de ricotta en de creme fraiche, samen met de kaneel en een snufje peper en zout. Blus vervolgens af met de kippenbouillon. Laat dit nog twee minuten al roerend op een laag vuur staan, zodat het goed kan binden met de maizena, want de saus met dik worden. Meng de pasta met de kruiden er doorheen en serveer de pasta met extra verse kruiden.
Pastarecepten van Foodblog Foodinista
Meer pasta recepten van foodblog Foodinista? Maak dan ook eens:
* Het recept voor een snelle pasta carbonara
* Een simpele pasta met frisse tomaatjes
* Of maak de altijd favoriete pasta met gehaktballetjes in tomatensaus
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Jorinde
Geplaatst op 12:47h, 12 septemberOeh dit klinkt heel goed!
Foodinista
Geplaatst op 09:23h, 13 septemberDank je! Het smaakt ook erg goed ;-). Echt een aanrader.
Elize
Geplaatst op 09:47h, 14 septemberZiet er heerlijk uit zeg!! Yumm :)
Mariska
Geplaatst op 09:20h, 23 septemberLijkt me heerlijk, want ik ben de laatste tijd helemaal van de ricotta :D