Ovenschotel prei en kerrie met gehakt en aardappelpuree - koken zonder pakjes en zakjes - recept van Foodblog Foodinista

Ovenschotel prei en kerrie met gehakt en aardappelpuree – koken zonder pakjes en zakjes

Deel deze post

Je kent die pakjes toch wel? Die een heerlijke extra smaak toevoegen aan je maaltijd en je inspireren voor de leukste en lekkerste kookideeën? Na een tijdje kom je er alleen achter dat je die pakjes en zakjes eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je kunt prima koken zonder pakjes en zakjes. Vroeger en dan bedoel ik vooral in de studententijd was de ovenschotel prei en kerrie met gehakt echt één van mijn favorieten. Vervolgens afgedekt met aardappelschijfjes en gegratineerd de oven in. Smullen maar! Er zat dan zo’n lekker smaakversterkend zakje bij voor de kerriesaus en als ik het goed kan herinneren ook voor het gratineren. Een beetje flauwekul denk ik. Al tijdens stond het op mijn kooklijstje om de variant voor de ovenschotel prei en kerrie met gehakt te maken zonder pakjes en zakjes. Alleen dan niet met snelle aardappelschijfjes en een laag geraspte kaas, maar met zelfgemaakte aardappelpuree. Heerlijk smeuïg en als je het mij vraagt lekkerder. Ik vroeg aan jullie al op mijn Instagram en Facebook of ik dit recept moest delen en jullie zeiden volmondig: ja! Maar hier is het dan echt! Het recept voor de Ovenschotel prei en kerrie met gehakt en aardappelpuree.

Ovenschotel prei en kerrie met gehakt en aardappelpuree - koken zonder pakjes en zakjes - recept van Foodblog Foodinista

Ingrediënten Ovenschotel prei en kerrie met gehakt en aardappelpuree voor 4 personen

6 stronken prei
1 rode paprika
400 gram (mager) rundergehakt
6 aardappels
klontje boter
2 handjes geraspte kaas
teentje knoflook
theelepel bloem
handje verse bieslook
100 ml (magere) melk
snufje peper en zout
2 eetlepels kerriepoeder
1 rode ui
2 eetlepels olijfolie

Tips voor de bereiding van de ovenschotel met prei, gehakt en aardappelpuree

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 40 minuten en tijd in de oven 40 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, pan, hapjespan, maatbeker, staafmixer, pannenlikker, extra schaal, spatel, ovenschaal, vergiet

Ovenschotel prei en kerrie met gehakt en aardappelpuree - koken zonder pakjes en zakjes - recept van Foodblog Foodinista

Recept Ovenschotel prei en kerrie met gehakt en aardappelpuree

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Voorbereiden ingrediënten voor de ovenschotel

Start met het koken van het water voor het koken van de aardappels. Schil de aardappels en snijd de aardappels in kleinere stukken. Kook de aardappels beetgaar in ongeveer 15 minuten met een snufje zout. Verhit in de hapjespan één eetlepel olijfolie en rul het gehakt. Snipper ondertussen de ui en de knoflook. Bak de ui en knoflook mee met het gehakt. Snijd de prei in fijne ringen en maak de prei goed schoon, zodat het zand er uit is. Bak de prei mee met het gehakt voor ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen de paprika in stukjes en bak deze ook nog even mee. Breng de prei met gehakt en paprika op smaak met de kerriepoeder en bieslook. Blus af met 50 ml water en blijf even goed roeren. Laat het inbinden met een theelepel bloem. Zet na 2 minuten de verhitting uit en zet de preivulling voor de ovenschotel apart.

Aardappelpuree maken voor de ovenschotel

Giet de aardappels af en verdeel de aardappels over een schaal. Breng de aardappels op smaak met een snufje peper en zout. Door de aardappels mogen de boter, één handje geraspte kaas en de melk. Pureer de aardappels met de staafmixer tot een gladde aardappelpuree.

Ovenschotel voorbereiden voor de oven

De basis voor de ovenschotel mag in de ovenschaal. Dit is het mengsel met prei, gehakt en paprika. Schep vervolgens de aardappelpuree over dit mengsel. Strijk het glad met de pannenlikker. Maak het eventueel mooi met een aantal schuine streepjes met een vork. Zo krijg je een raster. Dat ziet er leuk uit. Gratineer met een handje kaas. Plaats de ovenschotel in de oven voor 40 minuten op 190 graden. Voor een mooi bruin laagje plaats je de ovenschotel de laatste 5 minuten onder de grill. Snijd de ovenschotel vervolgens met een mes uit de ovenschotel en schep deze er voorzichtig uit. Eet smakelijk!

Meer ovenschotel recepten van Foodinista?

Laat je dan ook inspireren door één van de volgende recepten.

  • Ook heel smakelijk is de andijviestamppot ovenschotel met appel en brie, waarvoor je het recept hier kunt vinden
  • Iets anders, maar heel lekker! Maak dan ook eens deze ovenschotel met kabeljauw en asperges
  • Een echte favoriet met vis? Dat is de ovenschotel voor gevulde courgettes met tonijn, waarvoor je het recept hier gaat vinden.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie