08 okt Hummus Borrelplank met dips en tips
Hoe start je het weekend beter dan met een goede borrelplank? Maar is het even geen tijd voor vet en ongezond snacken? Uhm dan is er een uitdaging. Nee hoor! Er zijn voldoende oplossingen, zoals witlofschuitjes die al veel koolhydraten vervangen, maar wat dacht je van een hummus borrelplank, waarmee je heerlijk kunt dippen! De hummus speelt de hoofdrol en vervolgens verzamel je allemaal lekkere dingetjes waarmee je heerlijk kunt dippen zo heb je al snel een borrelplank vol om het weekend te starten.
Snacken met hummus
Zelf ben ik dol op hummus. Inderdaad ik smeer graag hummus bij de borrel, maar ook gewoon op een broodje of cracker bij de lunch. Ooit kocht ik mijn hummus kant en klaar, maar dat vind ik tegenwoordig zonde. Hummus maak je ontzettend simpel zelf en het leuke is ook dat je dan ook nog veel meer kunt variëren. Zo kun je ook makkelijk een keer variëren met bijvoorbeeld zoete aardappel hummus. Voor deze hummus borrelplank maak ik een standaard hummus, maar je kunt natuurlijk ook hummus gebruiken met een lekker smaakje!
Ingrediënten hummus borrelplank
Ingrediënten basis hummus recept
- 1 blik kikkererwten
- 2 eetlepels tahin ook wel sesampasta
- 5 eetlepels olijfolie
- sap van een halve citroen of limoen
- 50 ml water
- 1 teentje knoflook
- snuf geroosterde zoete paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- snuf peper en zout
Ingrediënten hummus borrelplank
- halve komkommer
- 1 paprika
- Handje Volkoren picos
- Knoflook olijven
- 2 tortilla’s
- Witte druiven
- 2 eetlepels granaatappelpitjes
- Verse koriander
- Verse peterselie
- halve limoen
Ook mogelijk: snackworteltjes, bleekselderij, pitabrood en je weet wel meer lekkers denk ik!
Hummus borrelplank garneringen
Met de garneringen voor de hummus borrelplank kun je lekker mix en matchen! Je kunt dippen, maar ook met kruiden en bijvoorbeeld granaatappel extra smaak aan je hummus geven. Zo krijgt de hummus borrelplank diverse smaken. Lekker!
Tips voor de bereiding van de hummus borrelplank
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, knoflookpers groot serveerbord, hakmolen en/of staafmixer
Hummus borrelplank recept
We maken eerst de oven warm. Dit is alleen voor het grillen van de tortilla’s, zodat deze lekker knapperig zijn en je deze uiteindelijk grof kunt breken. Vervolgens kun je de hummus makkelijk scheppen met de tortilla’s.
Maak vervolgens de hummus. Spoel de kikkererwten deze kunnen in het bakje voor de hakmolen. Vervolgens kunnen daarbij drie eetlepels olijfolie, het water, de sesampasta, een uitgeknepen knoflookteen, citroensap, komijnpoeder, paprikapoeder en een snufje peper en zout. Vermaal vervolgens alles tot een gladde hummus. Vind je de hummus niet glad genoeg? Giet er dan steeds een eetlepel water bij, totdat dit wel zo is. Smeer vervolgens de hummus uit over het bord.
Snijd de paprika en de komkommer in stengels en verdeel deze aan de randen van het bord. Doe dit ook met de overige ingrediënten. Snijd de koriander en de peterselie nog even fijn en breek de tortilla’s in grove stukken.
Druppel vervolgens twee eetlepels olijfolie over de hummus. Tijd om te snacken!
Borrelplank op Foodblog Foodinista
Meer borrelen? Maak dan ook eens de Duitse borrelplank voor een gezellig weekend of maak met kikkererwten bij de borrelpank deze pittige pompoensoep met kikkererwten en spinazie.
Wil je op de blog meer borrelplanken en kaasplanken tips zien? Laat het mij dan weten! Ik ben er dol op jij ook, maar kun je wel inspiratie gebruiken dan inspireer ik je graag verder!
Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's