Saffraanrisotto met mosselen en gegrilde tomaatjes uit kookboek Eataly foodblog Foodinista

Risotto met mosselen en geroosterde tomaatjes uit kookboek Eataly

Deel deze post

Het is geen nieuws dat Eataly een walhalla is rondom Italiaans eten in Italië en dat zij zich al flink wereldwijd aan het uitbreiden zijn. In de VS kun je al diverse fillialen vinden. Ik kijk al heel erg uit naar mijn tripje naar Milaan in november dat ik ga maken met vriendinnen, want ook dan kan en mag Eataly niet worden overgeslagen voor het betere foodshoppen en en proeverijtjes. Eerder heb ik Eataly al bezocht in Florence en ook dat is een ware aanrader! Daar kun je Eataly bezoeken bij de foodhal, maar ik heb ook meer tips in Florence voor je verzameld en ook in Toscane. Oké ik wijk af. Terug naar Eataly, want ze  komen ook voor ons dichter bij huis. Een filliaal in Rotterdam staat nog steeds op de planning, maar voorlopig doen wij het gewoon met het Eataly kookboek, wat bij mij op de kookboeken plank staat en waar ik de risotto met mosselen uit maakte. Deze keer deel ik het recept met je voor de risotto met mosselen en geroosterde tomaatjes en vertel ik je natuurlijk meer over het Eataly kookboek en deel ik mijn mening met je.

Risotto met mosselen en geroosterde tomaatjes uit kookboek Eataly

Eataly kookboek review met risottorecept op Foodblog Foodinista
Vakantiewoningen Toscane

De keuze voor het gerecht uit kookboek Eataly

Eerlijk gezegd moest ik best wel even zoeken naar een recept dat ik ging maken naar een recept uit het kookboek Eataly. Het had diverse redenen. Het kookboek Eataly is zeer uitgebreid. Je kunt wel stellen; de keuze is reuzen, maar ook niet alles sprak mij aan. De Italiaanse keuken staat voor velen toch bekend als de koolhydraten keuken en dan zal, vooral je niet heel erg bekend bent met Eataly, dit kookboek je verrrassen. Bij Eataly geven ze je het Italiaanse gevoel, maar willen ze ook op een iets gezondere tour, zoals bijvoorbeeld pastavervangers, meer granen en dergelijke. Dat moet je persoonlijke aanspraken. Ik vind het gezonde een goed idee, maar ik houd ook wel van een traditioneler gerecht en voor het eerste gerecht heb ik daar aan vast gehouden. Naast de grote keuze staan er niet van alles gerechten foto’s in en ik houd van foto’s, vooral in kookboeken! Laat in ieder geval zien wat het resultaat is van het recept, het is een soort houvast en spreekt tot de verbelding. Het is een verdeling van vijftig 50 procent. Zelf vind ik het jammer en hadden ze van mij meer foto’s mogen gebruiken en een aantal recepten dan voor Eataly 2 mogen gebruiken of een nog dikker boek, maar dat is bijna niet mogelijk. Ben ik dan alleen maar negatief? Nee, het is een Italiaanse moderne kookbijbel. Precies, zoals Eataly is en wat je mag verwachten! De recepten zijn duidelijk omschreven en er worden mooie producten beschreven. Eigenlijk kun je het zo zeggen, ga je voor klassiek? Kies voor de Zilveren lepel, wil je moderner kies voor Eataly en van beiden ga je erg gelukkig worden!

Ingrediënten risotto met mosselen en geroosterde tomaatjes voor 4 personen

  • 250 gram risottorijst
  • 500 gram mosselen
  • 100 ml witte rijst
  • 1 liter visbouillon
  • 2 gram saffraandraadjes
  • 1 sjalotje
  • 1 takje peterselie
  • 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel olijfolie

Extra volgens mijn idee en voor groente: 500 gram geroosterde pomodori tomaatjes, 2 eetlepels olijfolie, goede snuf zeezout

P.s. voor de mosselen heb ik reeds mosselvlees, maar je kunt natuurlijk ook mosselen in de schelp gebruiken.

Tips voor de bereiding van de saffraanrisotto met mosselen en geroosterde tomaatjes

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten
Benodigdheden: pan, ovenschaal, snijplank, mes, spatel, maatbeker

Risotto met mosselen en geroosterde tomaatjes uit kookboek Eataly foodblog Foodinista

Recept risotto met mosselen en geroosterde tomaatjes uit kookboek Eataly

Laat de saffraan trekken in een bakje met water, zodat het water de kleur van de saffraan krijgt en de smaak overneemt.

Verhit de oven voor op 180 graden. Plaats de tomaatjes in de ovenschaal en bedruppel ze met olijfolie en zout. Plaats de tomaatjes in de oven voor 12 minuten op 180 graden.

Snipper de sjalot. Verhit olie in de pan. Smoor de sjalot en vervolgens de risottorijst. Giet er 3 eetlepels witte wijn bij en kook op hoog vuur, totdat de wijn verdampt is. Voeg vervolgens 1 soeplepel visbouillon toe en kook ook deze, totdat deze verdampt is en herhaal dit continue. Wanner je de laatste bouillon toevoegt dan giet je ook de witte wijn erbij. Je kunt dan ook het saffraanwater en de mosselen bij de risotto doen. Laat dit 9 minuten pruttelen en roer af en toe door. Verdeel over de borden en verdeel de peterselie en parmezaanse kaas. Plaats de tomaatjes ernaast.

Meer risotto recepten?

Ook dol op risotto alleen al omdat het goed smaakt en omdat het een éénpans wonder gerecht is? Dan heb ik nog meer risottorecepten voor je klaar staan op de blog.
– Maak eens een verrassende risotto met rucola en kabeljauw
– Varieer eens met een tomatenrisotto
– Of maak in het aspergeseizoen de risotto met witte asperges en Reypenaer kaas.

Meer kookboeken tips en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie