48 uur in Graz - Eten en drinken tot tips met kids - Foodblog Foodinista

Citytrip Graz tips – Wat is er te doen in Graz? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen

Deel deze post

In de zomervakantie maakten wij een rondreis door Duitsland, Oostenrijk, Kroatiën en Slovenië. Een bestemming tijdens onze rondreis was een citytrip Graz. Al regelmatig brachten we een bezoek aan het mooie Salzburg en Salzburgerland waar ik reistips over deel op de website, maar Oostenrijk blijft onze interesse trekken. Deze keer verbleven wij in de stad Graz in Stiermarken. Al eerder deelde ik onze ervaring over ons verblijf in Graz het AO hostel in het stadshart, waar we verbleven in een familiekamer. Een leuke budget tip Graz voor een familieverblijf en perfect voor het ontdekken van de stad. Maar een uitgebreid verslag met al onze tips moet natuurlijk online komen, want de stad Graz wil je ontdekken en Graz is een actieve stad waar je je met kinderen goed kunt vermaken. Deze parel in Oostenrijk ga ik met je delen. Graz ontdekken en proeven, van eten en drinken tot activiteiten met kinderen het komt allemaal voorbij. Wij hebben 48 dagen in Graz doorgebracht, maar eerlijk gezegd kom je dan tijd te kort, wanneer je rustig van de stad wilt genieten. Je moet binnen 48 uur keuzes maken. Tijdens ons verblijf in Graz maakten wij gebruik van de Graz pass, waardoor wij van veel activiteiten gratis gebruik mochten maken of met een grote korting naar binnen konden. Voor ons vertrek naar Graz had ik al een aantal activitieten uitgezocht, voor goed weer en minder goed weer en ook met oog op de reisafstand. Het merendeel van de activiteiten is in het stadscentrum, maar sommige kastelen en kasteeltuinen zijn buiten het centrum. Dit is al een reden waarvoor je je goed een aantal dagen in Graz en de regio Graz kunt vermaken. Eerlijk gezegd hebben we voor over een aantal jaar al weer een nieuw wensenlijstje, want naast dat wel al wisten dat we niet aan alle activiteiten konden deelnemen, sloten we ons verblijf ook af met regen dus de laatste kaasteeltuin en de trein onder de grond moesten we helaas cancellen. Ook waren de kinderen voor sommigen activiteiten nog iets te klein, maar we hebben ons geen moment verveeld. Sowieso is de charme van Graz bijzonder, mondain en is het een mooie stad voor een stadswandeling, waar je al een dag aan kunt besteden. Met de Graz Card kun je ook gebruik maken van het OV en dit is al heel prettig. Hier lees je meer over de Graz Card. Deze keer neem ik je mee naar Graz. Met deze citytrip Graz tips ga ik je laten zien waarom het zo mooi is om de stad Graz in Stiermarken te ontdekken, maar ook waar je wilt gaan eten en drinken in Graz en het echte Graz proeft.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Citytrip Graz tips – Wat is er te doen in Graz? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen - Foodinista

In Graz hebben wij een rugbackpack gebruikt, ivm het vele klimmen en de lange dag. Niet de gehele dag, maar op vermoeide momenten of soms heben doorstappen was dit een uitkomst! Een buggy is in deze stad geen aandrager. Deze rugzak bestel je hier.

Verblijf hier in Graz in het AO Hostel Graz voor een leuke prijs en centraal in de stad.

Zeeman: Wij maken goede basics voor de laagst mogelijke prijs.

Wat is er te doen in Graz – Van eten en drinken, bezienswaardigheden tot Graz met kinderen

Graz is een onbekendere parel in Oostenrijk, maar niet minder mooi om te bezoeken en zeker de moeite waard voor een citytrip. Graz is modern, maar ook historisch prahtig onderhouden, de stad staat zelfs op de UNESCO wereld erfgoed lijst. Overal waar je in het centrum rondloopt in Graz blijf je om je heen kijken. In Graz zijn dan ook zeer veel diverse musea. Kunst, moderne musea en historische musea over opbouw van de stad en geschiedenis van Oostenrijk. Interessant en ook kindvriendelijk. Een levendige stad in Oostenrijk waar voor iedereen wel iets te beleven valt, zo kun je Graz omschrijven. Deze museau kun je juist met de Graz Card bezoeken. Graz ligt ook tussen de heuvels en bergen en het is mooi om de stad vanuit de hoogte te zien en om zo nogmaals de diversiteit van de stad te bekijken. Houd je van bier, schnitzels en de Oostenrijkse cultuur? Dan gaat Graz je zeker niet teleurstellen. Daarbij zie je ook terug op de menukaart dat Graz de laatste grote stad is richting Kroatië, Slovenië en Hongarije, waardoor de gerechten bij diverse Brauhaus ook weer een eigen karakter kunnen hebben en zo is er ook diverse tijd tussen bijvoorbeeld steden als Wenen en Salzburg. Niet meer of minder, maar anders. Dit maakt een bezoek aan Graz alleen maar interessant. Graz bezoeken is daarom bijvoorbeeld ook interessant als tussenstop naar Slovenië, Kroatië of Hongarije, denk daarbij ook aan de hoofstad Boedapest (lees hier mijn tips voor een cityrip Boedapest). Wij zijn er wel achter gekomen dat het interessant is om Graz te bezoeken en om de regio Stiermarken verder te ontdekken, al denk je wellicht niet direct aan Graz voor een citytrip, maar bezoek Graz anders tijdens je rondreis of als tussenstop en boek een nacht extra. Reizen naar Graz is simpel. Je kunt tenslotte direct naar Graz vliegen van Amsterdam met KLM, maar je kunt Graz natuurlijk ook bezoeken op doorreis naar bijvoorbeeld Boedapest en tijdens een verblijf in Stiermaken. De regio is bijvoorbeeld ook perfect voor een luxe camping vakantie. Dit is wel afhankelijk van het seizoen, al zijn er bij de campings binnen en buiten zwembaden welke meestal kuurbaden zijn. Voor een aantal nachten in Graz vinden wij het AO Hostel Bahnhof, waar je ook familiekamers kunt reserveren, een aanrader of wanneer je in Stiermarken rondreist een appartement in de regio. Vanuit daar is het ook mooi om Graz te bezoeken. Zo kun je variëren en de lokale cultuur ontdekken en de variatie van de regio echt leren kennen. Maar waarvoor naar Graz?

Een compleet georganiseerde reis naar Graz.
Heb je er ook al wel eens aan gedacht om met de trein naar Oostenrijk te reizen? Dit is heel simpel! Kijk hier!

Op reis met het gezin? Bekijk dan hier de leukste cadeautjes om de vakantie of reis nog leuker te maken!

Denk er ook eens aan om na Graz door te reizen naar de Italiaanse stad Triest.

Culinair Graz Ontdekken

Oostenrijk staat bekend om schnitzels, bier en taart en daar zijn we ook naar op zoek gegaan, maar ook de boerenmarkten zijn de zomer populair en een aanrader. Wij reisden met de kinderen naar Graz en een boeren verse appelsap, vers fruit en koffietje op de markt zijn altijd een aanrader. Deze keer geen verfijning van de Oostenrijkse keuken al kun je deze zeker vinden. In Graz zijn we op zoek gegaan de Brauhaus locaties die passen bij de lokale cultuur, de boeren markt en terrassen met prachtig uitzicht over de stad.

In Graz verbleven wij in het AO Hostel Graz waar we al genoten van een uitgebreid ontbijt, lees daar hier meer over

Ontbijten bij AO Hostels Graz - Eten op reis - Foodblog Foodinista

Gloeckl Brau

Na onze check-in bij het hostel en even bagage uitpakken hadden we honger en we waren natuurlijk nieuwsgierig naar de stad Graz. Onderweg vanuit Frankrijk, zo’n 7 uur, was er voldoende tijd om een restaurant voor de avond uit te zoeken en de perfecte schnitzel en spätzl. Het werd Gloeckl Brau. Een schot in de roos, want naast dat je bij Gloeckl Brau echt kennis maakt met de lokale keuken, bier uit Graz kunt drinken, met een breed assortiment en seizoens gebonden assortiment, is ook de lokatie een aanrader. Gloeckl Brau is gelegen aan het betoverende Glockenspielplatz een plein waar je moet zijn geweest in Graz. Sowieso wandel je naar Gloeckl Brau toe al door het oude centrum, maar bij Gloeckl Brau op het terras zit je in een soort schilderij. Gouden muurschilderingen van het brouwersleven. Zoals gezegd moet je tijdens je reis naar Graz één keer naar het Glockenspielplatz toe, want om 11.00, 15.00 en 18.00 uur draait het carillon echt. Mijn tip? Ga om 18.00 uur en daarna schuif je direct aan op het terras. Blijf wel even staan, want een front aanzicht is het mooiste. Bij Gloeckl Brau kun je niet reserveren. Het is aanschuiven en wachten op een plekje, tenzij je echt met een grote groep bent. Reis je met kinderen? Een kindermenu kennen ze niet. Wij bestelden dan ook met z’n vieren 2 soorten schnitzel, 1 pannetje spatzl en deelden dit. Meestal doen we zoiets met een extra bord. Vinden ze heel normaal. Frites stond ook niet op het menu, maar hadden ze wel. Appelsap werd ook geserveerd in een halve liter bierpul, was stoer, maar drinkt niet makkelijk, dus gelukkig had ik 2 kinderbekers meegenomen (tip) doe dit regelmatig in Oostenrijk dan kunnen ze delen.

Boerenmarkt in Graz

Begin de dag op de boerenmarkt in Graz, geopend van 6 uur tot 13 uur en iedere maandag top zaterdag. Op zaterdagochtend brachten wij een bezoek en dan is de markt ook gezellig populair bij de locals. Boodschappen doen, verse bloemen halen en streekproducten inkopen, zoals verse fruitsappen, groente en worst uit Stiermarken bij de lokale boeren. De markt is alleen al een aanrader voor een heerlijke cappuccino bij een koffietentje, eet daarbij gewoon je verse gekochte taartje gehaald op de markt, of iets later ochtendje, zoals de local, een Oostenrijks glas wijn of een spritzer. Er zijn meerdere boerenmarkten, maar tijdens ons bezoek brachten wij een bezoek aan de boerenmarkt op de Kaiser Josef Platz.

Gösser Biergarten

Biergartens en brouwerijen zijn populair en wij houden ervan! Wij waren maar twee nachtjes in Graz, en moesten kiezen. Ook heeft Graz nog meer te bieden, maar het bleef bij Gösser en Gloeckl. Bij Gösser kwamen wij (gelukkig) in de middag terecht. Voordat het noodweer werd tussen de bergen met onweer en stortregen. Een treintje door de bergen stond gereserveerd wat werd gecancelled en daarvoor wilden we eten voor het te laat werd met de kinderen. Bij Gösser was ook alles al gereserveerd vanaf 18.00 uur dus we hadden geluk om 16.00 uur. Tip: Reserveer hier wel! Mooi weer: buiten. Slecht weer: reserve binnen. Ook binnen is het zeker mooi! Gösser bier is een grote brouwerij uit Oostenrijk en komt niet oorspronkelijk uit Graz, maar heeft in Graz wel een flagship biergarten. De keuken is gemengd Oostenrijks/Hongaars. Bij Gösser bestelden we een weissen en dunkel weissen en appelsap (bescheiden glazen). Ook was er een uitgebreid kindermenu. Gösser is er op ingespeeld. Ook prima. De kinderen genieten van frietjes met een Bockwurst (een grote knakworst) en wij bestellen een Gösser Goulash en Varkensbuik met geweldige zoete crackling met knoedel. Iets anders dan schnitzel en gewelig gegeten! Bij Gösser ontvlucht je ook even de drukte van de stad, want je zit ook echt in een afgesloten biertuin en ook dit is een aanrader.

Aiola Upstairs

Vanuit de Schlossberg heb je prachtig uitzicht Graz en je komt ook in een rustig gedeelte van de stad hoog boven de stad. Diverse musea een ook restaurants. Een aanrader is Aiola Upstairs. Een culinaire insteek en populair bij de locals. Geen reservering en zaterdagmiddag en met geluk kregen we een tafeltje met mooi uitzicht. Genieten van Rabarber spritz en even uitpuffen met 30 graden. Daarbij genieten van het uitzicht over groen Graz. (luxe lunchen, met verse producten? Reserveer! En geniet van een brunch of lunch!)

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Biergarten Schlossberg

Aan de andere kant van de Schlossberg is een biergarten. Lange tafels, zelf tappen, zelfbediening (nog steeds niet voordelig, want je bent op de berg) en broodjes worst met pretzelfs. Daarbij ook mooi uitzicht en op warme dagen prettig zitten onder de bomen.

Manner wafels shoppen – Manner Graz

Wie kent de Manner wafels uit Oostenrijk niet? In Graz ben je in het walhalla terecht gekomen op de hauptplatz! Er is een Manner wafels flagshipstore. Een bezoek waard en iedere unieke smaak is er aanwezig. Een leuk foodie souvernir voor thuis of een leuk cadeautje uit Oostenrijk. Wil je een budget aankoop doen? Bij de Manner store in Oostenrijk kun je ook mislukte verpakkingen kopen voor een klein prijsje en niet alleen van Manner, maar bijvoorbeeld ook van Mozart Kugeln.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Wandeling door Graz – Wat moet je zien in Graz

Hoe hebben wij Graz bezichtigd? Ons originele plan was om twee dagen aan Graz te besteden. Helaas was het op dag 1 vanaf 17.00 uur noodweer met blikseminslag tussen de bergen, waardoor er een noodafkondiging was. Pech dus! De volgende ochtend was het ook nog heel slecht. Ons plan was toen om buiten de stad Graz naar tuinen en kastelen te gaan. Dit kan ook met de Graz Card. Jammer, maar dit ging niet door. Naar mijn mening kun je wel binnen 72-uur heel veel doen en zien in Graz en met de Graz Card kun je heel veel doen voor een klein budget. Kinderen hebben zelfs geen eens een Graz Card nodig, ze worden wel vermeld op de Graz Card en veel is gratis. Af en toe betaal je een klein bedrag bij.

Heb je er ook al wel eens aan gedacht om met de trein naar Oostenrijk te reizen? Dit is heel simpel! Kijk hier!
Of combineer Graz in een Interrail Pas!

Dag 1 in Graz

Op de eerste dag checkten wij rond vier uur in bij ons hostel in Graz. Daarna vertrokken wij snel met het OV naar het stadscentrum. Met de Graz Card reis je gratis met het OV in Graz. Wij stapten uit op de Hauptplatz en bekeken eerst de schoonheid van Graz door een korte stadswandeling. Een bezoeken brengen aan de Manner shop. Daarna besloten we een hapje te gaan eten bij Gloeckl Brau. Het carousel hadden we zojuist gemist, helaas.

In Oostenrijk rondreizen, maar geen eigen auto? Huur hier een huurauto in Oostenrijk!

Dag 2 in Graz

Ochtend

Vroeg op, ontbijten bij het hostel. Tram in naar het centrum en uitstappen bij de Hauptplatz. Wandel door de Herrengasse (hoofdstraat Graz) en stop bij de Stadtpfarrkirche. Een imposante kerk met mooie binnenplaats midden in de hoofdstraat. Na een bezoek wandel je verder naar de Rosengarten. In de lente en zomer staat deze mooi en bloei. Vanuit de rosengarten steek je over naar de Opera. Een imposant gebouw, waar barok en moderne kunst samen komen. Ondertussen ben je op de Kaiser Josef Platz, tijd voor de boerenmarkt. Een rustmoment.

Middag

Na boerenmarkt wandelden wij nog even door de buurt. Haalden we een pretzel bij een bakker voor de kinderen en gingen we onderweg naar de Schlossberg kabelbaan. Er zijn ook liften die supersnel gaan, maar we wilden eerst vanuit de kabelbaan het uitzicht zien. Tijdens de wandeling, wandel je door de binnenstad en ook de mega Red Bull store, met een race auto in de store. Super tof! Maar dan toch zou ik Red Bull world in Salzburg aanraden. Vervolgens langs het water en het Kunsthaus in het water. Al bijzonder om van buiten te zien. Dit is een museum met gratis toegang met de Graz Card. Met nog mooi weer hebben wij het overgeslagen, helaas. Naar boven naar de Schlossberg. Boven bij de kabelbaan is rechts direct de biergarten. Na de wandeling even iets gedronken en vervolgens boven rond wandelen een museum bezoek gebracht aan het Graz Museum Schlossberg, inclusief de Graz Card. Na het museum zijn wij doorgewandeld naar een binnenplaatsje aan de andere kant aan de Schlossberg waar we de berg weer in wandelden. Hier is een grote glijbaan in de berg. Helaas waren onze kinderen te klein. Je moet 1.40m zijn dus een volgende keer, plus heel moedig zijn!

Avond

Treintje door de berg. Deze hadden we gereserveerd. We gingen voor een vroeg diner bij Gösser Biergarten en wachtten ons tijdslot af. Dit treintje is niet inclusief de pas. Helaas ging onze rit niet door door blikseminslag en een defect. Wij gingen terug naar het hostel voor een nog even spelen en poolen. Een terrasje aan het water zou in de avond zeker mijn tip zijn bij mooi weer of in de mooi verlichte straten.

Niet in Graz zelf overnachten? Maar wel in de regio Stiermarken? Dan is deze camping een aanrader voor een mooie vakantie in Oostenrijk.

Dag 3 in Graz

Wij hadden een Graz Card voor 48 uur welke wij ook nog konden gebruiken op dag 3, want de uren tellen en niet de dagen.

Onze plannen voor dag 3 was het het plan om naar Schloss Eggenberg te gaan, binnen, maar ook vooral buiten de paleistuinen en/of naar het Austrian Open Air Museum. Helaas ging dit door het weer niet door. En reden we direct door naar Kroatië.

Activiteiten in Graz die je wilt bezichtigen

 • Graz Glockenspiel
 • Kleurrijke boerenmarkten
 • Een brouwerij of biertuin
 • Manner wafels Flagship Store
 • Stadtpfarrkirche met binnenplaats met waterpomp die werkt (ook leuk voor kinderen).
 • Rosengarten
 • Operahuis met moderne kunst voor de deur en eventueel een avond uit
 • Red Bull Mega Store in oude centrum met kleurrijke gevels
 • Kunsthaus
 • Schlossberg kabelbaan
 • Schlossberg treintje (met kinderen)
 • Schlossberg glijbanen
 • Graz Museum Schlossberg, combinatie van Nemo buiten, waar kinderen alles mogen aanraken en testjes mogen doen. Ook krijg je een exclusief uitzicht over de stad. Vervolgens ga je met de lift de berg in en krijg je op iedere verdieping uitleg over de stad tussen en in de bergen. Uniek en bijzoner. Zo leer je Graz door de jaren heen kennen.
 • Schloss Eggberg en het openluchtmuseum daar kan ik helaas niet veel over vertellen.. Staat op het nog een keer doen lijstje.

Ook zin gekregen in een reis naar Graz en de stad in Oostenrijk ontdekken?

Reizen met Foodinista? Lees dan ook eens deze mooie citytrips voor reis inspiratie

Ga mee naar het altijd zonnige en culinaire Valencia.
De verrassende stad in Zuid-Frankrijk tegen de Spaanse grens Perpignan zal je omarmen.
Altijd culinair Italië blijft genieten! Ook de stad Bologna is een feestje.
Meer Oostenrijk? Lees ook onze reistips in Salzburgerland.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie