Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen

Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen

Deel deze post

In de Meivakantie reisden wij een week door Salzburgerland. Dan kun je de stad Salzburg natuurlijk niet overslaan. Ook een uitgebreid verslag met al onze tips moet natuurlijk online komen, want Salzburgerland en Salzburg wilt je ontdekken. Deze parels in Oostenrijk ga ik apart met je delen. Salzburgerland en Salzburg kun je het hele jaar door ontdekken, want het hele jaar door zijn de regio’s prachtig. Natuurlijk in de winter voor skiën, in de lente en herfst met een zacht klimaat en in de zomer voor de zomersport activiteiten welke in de lente al een aanloop nemen, alleen dan is het veel minder druk. Ik begin met de reistips in Salzburg. Voor ons was het het tweede bezoek aan Salzburg. Een prachtige stad waar we graag nog een keer naartoe wilde gaan. Ook nu de kinderen weer groter zijn en je iedere keer weer meer kunt beleven. Eerlijk gezegd hebben we voor over een aantal jaar al weer een nieuw wensenlijstje. Zo leuk vinden wij het gebied Salzburg en Salzburgerland. Wil je reizen met een twee jarige bekijk dan ook eens het artikel Foodie in Salzburg, wij ontdekten dat het Salzburg artikel nog steeds up-to-date is, alleen nu komen er gewoon heel veel nieuwe tips bij voor Salzburg plus heel snel ook veel nieuwe tips in Salzburgerland. Dankzij de Salzburg Card hebben wij veel gezien in Salzburg. Geen rijen bij de entree, voor een kleine prijs koop je de toeristen kaart en met een aantal bezichtigingen haal je de Salzburg Card er snel uit. Hier lees je meer over de Salzburg Card. Deze keer neem ik je mee naar Salzburg. Met deze citytrip Salzburg tips ga ik je laten zien waarom het zo mooi is om Salzburg te ontdekken, maar ook waar je wilt gaan eten en drinken in Salzburg en het echte Salzburg proeft.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen - Foodinista

Wat is er te doen in Salzburg – Van eten en drinken, bezienswaardigheden tot Salzburg met kinderen

Salzburg is een parel in Oostenrijk. Bekend door the Sound of music, Mozart en als bierstad. Een levendige stad in Oostenrijk waar voor iedereen wel iets te beleven valt. Daarnaast is Salzburg een soort openluchtmuseum waar je doorheen kunt wandelen. Wanneer je de film The Sound of Music hebt gezien dan kom je ook regelmatig een herkenningspunt tegen. Het grappige is wel dat ze in de de stad Salzburg eerst helemaal niet zo trots waren op de film The Sound of Music. Het hele verhaal is verdraaid, een gedeelte van de film is niet in Salzburg opgenomen (door budget problemen en de stad Salzburg zag de grootheid van de film niet in), maar ook het verhaal is geromantiseerd door Hollywood en de Oostenrijkers zijn niet trots op het Tweede WO verleden wat ook extra is aangedikt in de film. Nu zien ze wel het belang in de van de film en kun je ook overal tours doen, ook met de Salzburg Card en de locaties van de film opnames bezoeken. Persoonlijk vind ik dat geweldig. Ik vind het alleen een domper dat de film toch niet helemaal ‘echt’ is, maar ach het is een film. In Salzburg krijg je daar ook veel meer informatie over dus de stad is voor The Sound of Music fans een must visit. Evenals voor de Mozart liefhebbers, want Salzburg is de geboortestad van Mozart. Er zijn diverse locaties waar je de geschiedenis van Mozart kunt nalopen. Houd je van bier, schnitzels en de Oostenrijkse cultuur? Dan is Salzburg jouw stad om je onder te dompelen. Kortom reden genoeg. Het is echt zonde om Salzburg over te slaan en om de regio Salzburgerland niet te bezoeken, al denk je wellicht niet direct aan Salzburg voor een citytrip, maar bezoek Salzburg anders tijdens je rondreis of als tussenstop en boek een nacht extra. Reizen naar Salzburg is simpel. Je kunt tenslotte direct naar Salzburg vliegen van Amsterdam met KLM, maar je kunt Salzburg natuurlijk ook bezoeken op doorreis naar bijvoorbeeld Toscane tijdens en tijdens een verblijf in Salzburgerland. De regio is bijvoorbeeld ook perfect voor een luxe camping vakantie. Dit is wel afhankelijk van het seizoen, al zijn er bij de campings binnen en buiten zwembaden welke meestal kuurbaden zijn. Voor een aantal nachten in Salzburg vinden wij het Meininger Salzburg, waar je ook familiekamers kunt reserveren, een aanrader of wanneer je in Salzburgerland rondreist een appartement in de regio. Vanuit daar is het ook mooi om Salzburg te bezoeken. Zo kun je variëren en de lokale cultuur ontdekken en de variatie van de regio echt leren kennen. Maar waarvoor naar Salzburg?

Een compleet georganiseerde reis naar Salzburgerland boek je hier.
Je kunt Salzburg ook met de fiets ontdekken met een Nederlandse guide. Boek hier je fietstour.

Op reis met het gezin? Bekijk dan hier de leukste cadeautjes om de vakantie of reis nog leuker te maken!

Culinair Salzburg Ontdekken

Oostenrijk staat bekend om schnitzels, bier en taart en daar zijn we ook naar op zoek gegaan. Wij reisden met de kinderen door Salzburgerland en naar Salzburg. Deze keer geen verfijning van de Oostenrijkse keuken al kun je deze zeker vinden. In Salzburgerland kun je de Via Culinaria vinden en daar mee de lokale keuken en streekproducten vinden. Wij zijn ook op zoek gegaan naar deze streekproducten. In Salzburg hadden we prachtig weer en we zijn op een aantal terrasjes neergestreken.

Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen - Koffiehuis Tomaselli - Foodinista

Alle tips in Salzburgerland lees je hier.

Koffiehuis Tomaselli in Salzburg

Koffiehuis Tomaselli is een trekpleister in Salzburg. Koffiehuis Tomaselli is het oudste koffiehuis van Salzburg. Soms zijn het locaties die je wilt overslaan, doordat je bang bent dat je dan een tourist trap gaat bezoeken, maar bij Tomaselli is dit zeker niet het geval. Iedereen bezoekt het koffiehuis in Salzburg. De locals, toeristen en zakenlui. Voor een kop koffie, koffie met taart, maar ook voor ontbijt en lunch. Wij waren er in de ochtend en startten er onze dag, nee niet met een ontbijt, maar met koffie, appelsap en heerlijke taart op het terras in de zon. Mooie plekjes om te zitten met mooi weer zijn het terras bij de bloemen waar het leven in Salzburg voorbij loopt en je bij de herenhuizen zit op de Altmarkt of het balkon wanneer dit open is. Bij minder weer is het koffiehuis binnen natuurlijk ook heel mooi. Loop voor je taart keuze sowieso naar binnen toe en maak je keuze in de vitrine.

Hangar 7 – Red Bull

Hangar 7 is het museum van Red Bull, waar je ook de Formule1 auto van Max Verstappen kunt bewonderen. Het is een bezoek waard wanneer je in Salzburg bent. Hangar 7 is buiten het centrum dichtbij het vliegveld, want de privé landingsbaan van Red Bull is er ook en je kunt ook de privé vliegtuigen en helicopter collectie onder andere bewonderen. Wat ook belangrijk is: er is een mooie bar en restaurant in de Hangar waar je bijvoorbeeld op zondag kunt brunchen. Reserveren is wel aan te raden voor het restaurant.

Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen - Hangar 7 Red Bull - Foodinista

Stiegl Brauwelt

De Stiegl Brouwerij is de grootste brouwerij in privé bezit (dus geen onderdeel van een grotere brouwgroep) van Oostenrijk. Deze brouwerij staat in Salzburg. Met deze Salzburg Card kun je de Stiegl Brauwelt, een interactief museum wat interessant is voor groot en klein, inclusief bezoeken. Een aanrader voor wie wel en niet van bier houd, want het museum is interessant en vertelt alles over de bierwereld, maar ook over de cultuur van Salzburg. In de Brauwelt kun je spelletjes spelen, films bekijken en interactief kennis maken met Stiegl. Voor ons was het een tweede bezoek aan de Stiegl Brauwelt aangezien de Brauwelt de afgelopen jaren een up-date had gekregen. De vorige keer kregen we inclusief ook een proeverij, dit is nu niet meer zo helaas. Wel blijft eten en drinken in de biertuin een aanrader. Het eerste weekend van Mei is er ook een Stiegl bierfestival, waarbij de lentebieren worden gepromoot en de Oostenrijkse muziek gespeeld wordt.

Hier lees je nog meer over onze ervaring bij Stiegl.

Brouwerij Die Weisse voor witbier liefhebbers

Nog een brouwerij, maar bij de brouwerijen in Salzburg kun je goed eten, op het terras zitten, is het sfeervol en kun je ook met kinderen fijn eten. Brauerei Die Weisse is de oudste witbier brouwerij van Oostenrijk. Ben je een witbier liefhebber dan is deze brouwerij een plekje voor jou voor een mooie Weisse of een hellweisse. Door het hele jaar zijn er ook nog seizoen specials op de tap. Daarbij is de menukaart zeer uitgebreid waarbij de Oostenrijkse en Salzburger kaart geproefd kunt worden. Bij Die Weisse hebben wij denk ik het beste gegeten. Toevallig was het de tweede keer dat wij hier waren. Een keer tijdens een tussenstop uit Italië zijn wij gestopt bij Die Weisse en we herkenden de tuin direct. Voor een derde keer gaan we ook zeker weer terug. Mooie schnitzels, uitgebreid menu voor kinderen en een speeltuintje.

Mocht je je afvragen of de kinderen de schnitzels compleet hebben opgegeten? JA! Mag ook wel met al die gelopen kilometers.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Wandeling door Salzburg – Wat moet je zien in Salzburg

Salzburg is een openluchtmuseum waar je eigenlijk continue je ogen uitkijkt. Wij verbleven tijdens onze week in Salzburgerland in een appartement buiten de stad, zodat we makkelijk de regio konden ontdekken. Met een Salzburgcard van 24, 48 uur of 72 uur kun je Salzburg uitgebreid ontdekken op het gemak. Ook kun je kiezen voor een Salzburgerland Card waarmee je heel Salzburgerland kunt ontdekken daarbij is één dag Salzburgcard inclusief, maar dan kun je niet de Grossglockner pass rijden. Vanuit onze verblijfplaats zijn wij naar Salzburg gereden binnen een half uur en vanuit daar zijn wij door Salzburg gereisd met het Openbaar Vervoer. Dit is heel gemakkelijk en het Openbaar Vervoer is inclusief bij je Salzburg Card. Een dag parkeren in Salzburg kost ongeveer 10 Euro en rond het station zijn er diverse parkeergarages en daar is ook het busstation. Vanuit het Centraal station reis je makkelijk het oude stadshart in en vanuit daar kun je je stadswandeling maken. Eerdere tips, zoals Die Weisse, Hangar 7 en Stiegl zijn buiten het stadscentrum. Stiegl heeft wel ook een restaurant in het centrum en van Red Bull is er ook een grote shop in de stad (Red Bull World) deze is in de prachtige Getreidegasse waar je je ogen uit kijkt.

Stadswandeling plannen met highlights in Salzburg

In Salzburg blijf je om je heen kijken. Onze uitstaphalte was de Altmarkt. Een goede keuze om de wandeling te beginnen. Uiteindelijk was het doel het Salzburg kasteel. Vanuit daar heb je een mooie uitzicht over de stad, het is een mooie beleving met de geschiedenis van Salzburg en je kunt een mooie wandeling maken door Salzburg. Op de Altmarkt dronken we eerst koffie bij koffiehuis Tomaselli. Daarna vervolgde we onze wandeling naar de Residenzplatz. Vanuit daar kom je ook langs het het levensgrote schaakbord wat heel leuk is voor volwassenen en kinderen. Wij gingen door naar de lift om de heuvels van Salzburg in te gaan en het Kasteel van Salzburg te bezoeken. Onderaan de lift vind je ook het restaurant van de Stiegl Brouwerij.

Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen - Foodinista
Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen - Foodinista

Salzburg Kasteel – Hohensalzburg

Het Salzburg kasteel kun je compleet bezoeken met de Salzburg Card, geen apart entree tickets meer. De lift naar boven is inbegrepen, makkelijk, want anders is het een flinke stijle klim. Bij het Salzburg Kasteel kun je een rondleiding volgen. Wij hebben met de kinderen zelf rondgelopen, dit voelde meer ontspannen en overal staan in het Duits en Engels bordjes met uitgebreide uitleg ook is het complex zeer groot. In het kasteel is ook een poppenmuseum met de originele poppenshow van de Sound of Music. Dit poppenmuseum is ook inclusief in de Salzburg Card. Wandel ook de kapel in die is gevestigd bij het Salzburg Kasteel deze is klein, serene en erg mooi. Op de binnenplaats staan voor een rust moment diverse strandstoelen en picknicktafels daar hebben wij ook even gerust in het zonnetje met een pretzel.

Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen - Foodinista

Een compleet georganiseerde reis naar Salzburgerland boek je hier.
Je kunt Salzburg ook met de fiets ontdekken met een Nederlandse guide. Boek hier je fietstour.

Wandelen door de Getreidegasse

Vanuit het kasteelgebied wandelden wij naar de Getreidegasse. Eigenlijk stond er bij ons een bezoek aan het speelgoedmuseum en aan de Festival Hallen op de planning, maar wij waren op maanden en dinsdag in Salzburg en in het voorseizoen en dit waren helaas geen opties. Dit houden we dus voor een andere keer. Het speelgoedmuseum vonden we een leuke afwisseling voor de kinderen en de Festival Hallen wilde ik graag zien in verband met The Sound of Music link dit is de zaal waar de slot scene is en waar de familie vaak heeft opgetreden, ook in het echte leven. Tegenwoordig is dit nog een bezoek waard voor een tour, maar met oudere kinderen ook wijzer. Langs deze highlights en door een openluchtmuseum wat Salzburg is wandel je naar de Getreidegasse. Wellicht heb je geen zin om te shoppen, maar dan toch is deze hoofdstraat in Salzburg de moeite waard. De straat heeft een charme, met de klassieke huizen, prachtige uithangborden en Salzburger sfeer. Daarbij is ook het geboortehuis van Mozart in deze straat.

Citytrip Salzburg tips – Wat is er te doen in Salzburg? Van eten en drinken tot activiteiten met kinderen - Foodinista

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Salzburg Zoo Hellbrunn – Dierentuin tegen de bergen

Salzburg heeft één van de mooiste dierentuinen van Europa. Wanneer je naar Salzburg gaat dan ga je ook naar Schloss Hellbrunn, waar ik je ook meer over ga vertellen, maar breng ook eerst een bezoek aan Salzburg Zoo Hellbrunn. Beiden zijn inclusief te bezoeken met de Salzburg Card. De dierentuin en het paleis liggen buiten de stad, maar zijn makkelijk te bezoeken met de bus. Eventueel is ook de Stiegl Brouwerij redelijk op de route. De dierentuin is opgedeeld in twee delen een gedeelte met de wilde dieren, wanneer je links naar binnen wandelt en rechts het gedeelte met de Oostenrijkse bergdieren, zoals bergmarmotten, herten en berggeiten en de dieren die je zelf mag voeren en aaien. Wij zijn in het tweede gedeelte geweest en vanuit daar door gewandeld naar Schloss Hellbrunn. De dierentuin ligt ook prachtig tegen de Salzburger bergen aan. Daarbij is de dierentuin schoon en goed onderhouden. De kinderen hadden er al aardig wat kilometers op zitten dus wij pakten een gratis bolderkar van de dierentuin zelf. Ook zijn er veel leuke fotomomenten. Een Wildpark, zoals deze in Salzburg is niet de enige in Salzburgerland, want ik zal in het Salzburgerland artikel nog een tip delen.

Schloss Hellbrunn – Het waterpaleis

Vanuit de dierentuin wandel je door naar Schloss Hellbrunn een bijzonder paleis, waar je vooral door de tuinen wandelt, want daar draait het om. Alles draait om de waterbronnen en de pracht en praal in de tuinen. Wanneer je vroeger werd uitgenodigd op het paleis dan werd je verrast door de waterkunstwerken. Deze kun je nu nog ervaren. Ook met kinderen is dit een geweldig plek voor sightseeing in Salzburg. Je wandelt met een gids door de tuinen en deze laten je ieder water kunstwerk ervaren. Ga er vanuit dat je nat wordt en geniet van het spektakel. Wanneer je Salzburg bezoekt in de winter dan is er een kerstmarkt, maar dan zijn er geen water activiteiten de sfeer is dan even mooi, maar anders.

Dus heb jij zin gekregen in Salzburg ontdekken? Daarbij wil ik je ook laten zien dat in een Salzburg een Salzburg Card of toeristenkaart zeker de moeite waard is.

Nog meer Salzburg ontdekken? Meer tips geef deel ik in het artikel Foodie in Salzburg.

Een compleet georganiseerde reis naar Salzburgerland boek je hier.
Je kunt Salzburg ook met de fiets ontdekken met een Nederlandse guide. Boek hier je fietstour.

Reizen met Foodinista? Lees dan ook eens deze mooie citytrips voor reis inspiratie

Ga mee naar het altijd zonnige en culinaire Valencia.
De verrassende stad in Zuid-Frankrijk tegen de Spaanse grens Perpignan zal je omarmen.
Altijd culinair Italië blijft genieten! Ook de stad Bologna is een feestje.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie