Vakantie in Rovinj tips - Wat is er te zien en doen - Istrië Kroatië - Foodinista

Vakantie in Rovinj tips – Wat is er te zien en doen – Istrië Kroatië

Deel deze post

Tijdens een vakantie in Istrië Kroatië moet je dopjes en stadjes gaan bezoeken. Rovinj mag je niet overslaan. Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten, waarom en wanneer je Rovinj wilt bezoeken. Tijdens onze reis naar Kroatië kreeg ik heel vaak de vraag of ik onze tips wilde delen. Onze ervaring op Camping Umag, maar ook onze restaurant tips en waar we allemaal zijn geweest. Tijdens onze reis in Istrië Kroatië hebben we veel gezien en heel veel leuke dingen gedaan. We verbleven op Camping Umag bij het dorpje Umag, zijn een dag naar Triest in Italië gegaan en op de heenreis verbleven we in Graz Oostenrijk. Met als doel Kroatië en het herontdekken van Rovinj en tips in Kroatië verzamelen.

Terug naar toen in Kroatië

Zoals ik hier vertel was het niet mijn eerst keer Kroatië. Heel wat jaren terug ging ik ook voor een week naar Kroatië. Ik was onder de indruk van de kleuren, de azuur blauwe zee en we maakten een dagtrip naar Venetië, mijn eerste ervaring in Italië. Ik was toen op uitwisseling in Boedapest en in deze 9 maanden heb ik als 19 jarige veel gereisd in Europa. Onze verblijfplaats was toen een 2-sterrenhotel in Rovinj, waar we gebruik mochten maken van de faciliteiten van een 4-steren hotel in Rovinj. Om een lang verhaal kort te maken. Rovinj wilde ik graag terug zien. Toentertijd was Kroatië nog niet zo toeristisch. We hebben het over bijna 20 jaar terug. De eerste jongerenreizen gingen naar Kroatië toe en er waren nog geen grote campings. Nu wel. Er was nog het één en ander herkenbaar, maar er is ook veel veranderd. Ik neem je mee en deel ook onze vakantie in Rovinj tips met je.

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Vakantie in Rovinj tips - Wat is er te zien en doen - Istrië Kroatië - Foodinista

Op de heenreis verbeleven wij 2 nachten in Graz in Oostenrijk. Al onze tips in Graz lees je hier
Een lange autoreis met kinderen? Met deze cadeautjes maak je de reis leuker

Rovinj ontdekken – Vakantie in Rovinj tips

Rovinj is een vestigingsstadje op een schiereiland langs de Adriatische kust. Daarbij is een mooie haven. Azuurblauw, maar dit is niet de enige kleur, het schiereiland is zeer kleurrijk, alle huisjes zijn in diverse kleuren geschilderd, waardoor het vanaf water en vanaf een afstand goed opvalt en fotogeniek is. Rovinj is dan ook één van de meest populaire stadjes om te bezoeken in Istrië. Het schiereiland gaat trapsgewijs omhoog en bovenop het schiereiland is een kerk met mooi uitzicht over de zee.

Reizen en verblijven in Rovinj

Reizen naar Rovinj in Istrië is makkelijk. Door Istrië loopt een lange weg die je volgt naar alle mooie plaatsjes die te ontdekken zijn langs de kust en in het binnenland. Je kunt ook gebruik maken van de tolwegen in Istrië. Deze tolwegen zijn erg rustig. Door eigen ervaringen weten we dat het niet veel sneller is via de tolweg. De tolwegen in Kroatië kunnen wel beter verzorgd zijn. Ook kan het reizen via de tolweg veiliger zijn in plaats van continue over rotondes te rijden waar je nooit voorrang krijgt bijvoorbeeld. Wanneer je in Rovinj bent dan kun je niet parkeren in het centrum. Er is weinig parkeerplek, het centrum is auto-vrij of allen voor hotelgasten. Onze tip is om vroeg in de ochtend naar Rovinj te gaan en om er aan dagtrip van te maken. Dan kun je nog kiezen. Bekijk de parkeervakken goed, want er zijn veel tijdzones. Let daar goed op wanneer je parkeert. Dit kan variëren per parkeerplaats. Wij zijn ongeveer vijf uur in Rovinj geweest en hebben beiden keren buiten het centrum gegeten. Tijdens onze reis verbleven wij op Camping Umag in Umag. Vanuit Camping Umag rijd je in ongeveer 50 minuten naar Rovinj, onderweg rijd je langs het Lim Fjord. Ook in Rovinj zelf zijn er mooie campings en overnachting mogelijkheden.

Meer over Camping Umag lees je hier

Vanuit Rovinj een dagtripje naar Venetië maken? Je boekt het hier.

Haven van Rovinj

In de ochtend zijn wij als eerste naar de haven van Rovinj gewandeld. Vanuit dit punt heb je een mooi uitzicht over het schiereiland en kun je mooie foto’s maken. Wil je later op de dag nog naar het strand? Dan moet je daar ook verder doorlopen over de promenade en dan kom je verder bij de kiezelstrandjes uit. Vergeet dan ook je waterschoenen en badlakens niet.

In Kroatië kun je op de stranden niet zonder waterschoenen, hier koop je ze en neem deze alvast mee

Schiereiland Rovinj

Vanuit de haven zie je het centrum van Rovinj. Ooit was het centrum alleen het kleine dorp. Tegenwoordig is het schiereiland totaal ontwikkeld met restaurants, winkeltjes en en kun je compleet omhoog wandelen. Toeristischer, maar wel heel mooi. Er hangt ook een hippie sfeer.

Kerk op het schiereiland

Wandel het schiereiland compleet omhoog. Dan kom je uit bij de burcht met de kerk. De kerk kun je bezoeken, maar het is vooral mooi om van het uitzicht te genieten. Bij de kerk zijn diverse doorkijkjes en je hebt mooi uitzicht over de baai van Rovinj. Je ziet ook dat Rovinj compleet in ontwikkeling is. Het oude Rovinj en het nieuwe Rovinj kruisen elkaar.

Vanuit Rovinj kun je mooie dagtrips maken over het water en langs de kust bekijk hier welke

Eten en drinken in Rovinj

Rovinj is een beetje zoekend tussen lokaal, hipster, mooie restaurants, het nieuwe toerisme en het puur eten wat prima van kwaliteit is. Je merkt dat het massatoerisme er mee te maken heeft. Dit is erg jammer. Je kunt moeilijk parkeren in Rovinj. In de haven heb je vooral de algemene toeristen restaurants en daar hadden wij geen zin in. Wij hebben dan ook buiten het centrum gegeten. Restaurants waarvoor je een auto nodig hebt. In het centrum hebben we koffie gedronken en zijn we bij een mooie pattisier geweest. Lees mee met onze restaurant tips in Rovinj en vooral voor eten en drinken in Rovinj.

Restaurant Dario

Bij restaurant Dario zijn we geweest na onze ervaring met de oesters in het Lim Kanaal. De oesters waren het voorgerecht en de kinderen hadden natuurlijk heel veel honger! We wilden eigenlijk in de middag en avond naar Rovinj, maar we konden echt nergens parkeren. Toen kwamen we bij Dario uit buiten het centrum van Rovinj. Waat het druk was met vooral locals (dan is het meestal een aanrader). Na 10 minuten wachten hadden we een tafel voor de lunch. De prijzen liggen 25% lager dan in het centrum. Op tafel kwam bij ons pizza Margerita voor de kinderen, pizza marina met anjovis om te delen een super verse seafood risotto. Het laatste gerecht duurde langer, maar was meer dan de moeite waard!

Konoba La Turo

Na onze lange dag in Rovinj wilden we voor de terug rit rond een uur of vier in de middag nog eten in Rovinj. Eigenlijk zijn alle restaurants wel de gehele dag open in Kroatië. Echt ideaal met kinderen. Ons parkeerticket was verlopen en op de heenrit reden we al langs Konoba La Turo. Dit zag er als een boerderijtje uit en vonden we weer eens iets anders. De Kroatische keuken met seafood zagen we langs de weg staan. Dus onthouden. Op de terugweg gingen we er naartoe. Op tafel kwam een geweldige pasta met krab, polenta met stoofvlees en voor de kinderen een grote hamburger met frietjes. Daarna een ijsje.

Augusto Coffeeshop

Wij waren heel vroeg in de ochtend al in Rovinj en na het schiereiland bekeken te hebben vanaf de kade gingen we naar het centrum. Tijd voor koffie. Daar vonden we het hippe koffie café Augusto Coffeeshop. Mooie cappuccino’s en verse fruitsappen voor de kinderen. Maar ook echt kwaliteit! Je kunt het een hipster café noemen. Wij hebben er lang gezeten. De kinderen speelden met een Australisch vriendinnetje en kwamen in gesprek met de ouders wat heel gezellig was en wat ik onderdeel is van van reizen. Nog een koffietje gedronken en toen was het toch echt tijd voor afscheid.

Slasticarna-Pasticcerna Breski

Om de hoek is de banketbakker Slasticarna-Pasticcerna Breski. Taartje meegenomen naar de haven en ze daar opgegeten. Het was een kruising van Kroatisch en Italiaans gebak. Ook logisch, want Rovinj is zo dichtbij Italië. Ook bij Augusto vinden ze het niet erg wanneer je een taartje of broodje meebrengt, want daar kun je niet echt eten, maar wel mooie koffie drinken.

Andere mooie steden en dorpjes in en vanuit Istrië:

Lees hier de tips vanuit Camping Umag:

Je camping in Umag boek je hier

Nog een vakantietips? Lees onze ervaring in Terme Catez in Slovenië.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie