Aubergine lasagne recept zilveren lepel kookschool kookboek foodblog Foodinista

Aubergine Lasagne uit Pastabijbel de Zilveren Lepel

Deel deze post

Vaak, heel vaak als ik een pizza bestel, dan bestel ik een pizza melanzana. Niet dat ik met grote regelmaat pizza’s bestel, het is dan eigenlijk als ik bijvoorbeeld bij een pizzeria ga eten. Zo vaak ga ik eigenlijk al niet bij een pizzeria eten, maar toch. Een pizza Melanzana is dan een beetje mijn lievelings. Voor een pizza melanzana is het belangrijk dat je natuurlijk aubergine lekker vind, maar wat ik er helemaal lekker aan vind? Dat de pizza altijd afgetopt wordt met bijvoorbeeld extra romige ricotta of een geitenkaas. Niet zo lang geleden kreeg ik het kookboek De Zilveren Lepel Pasta kookschool opgestuurd, wat een pastabijbel, alleen al 15 soorten lasagnes staan erin verzameld. Pastahemel voor een pasta liefhebber, zoals ik. Echt, want pizza vind ik lekker, er is ook Zilveren lepel pizza, maar een bord pasta, oh ja! En dan vooral nu in regenachtige herfstige en ik verwacht een koude winter, dan maak je mij echt blij met een mooie schaal lasagne. En die heb gemaakt. Ook stond er in een recept voor, inderdaad een aubergine lasagne en zoals het mooi heet lasagne melanzane met natuurlijk smeuige ricotta. Dit recept deel ik met je, maar echt met de Zilveren Lepel pasta kun je een jaar lang pasta koken met de meest pure pasta recepten.

aubergine lasagne recept foodblog Foodinista

Ingrediënten Aubergine Lasagne 4 personen

Boter om in te vetten
2 aubergines
Kopje olijfolie
1 eetlepel suiker
2 sjalotjes
4 grote plakken 8 kleine plakken verse lasagne (in het kookboek staan de recepten voor alle pasta’s om ze zelf te maken)
50 gram pijnboompitten
150 gram ricotta
120 ml gezeefde tomaten (passata, tomatensaus)
Handje verse basilicumblaadjes
Handje geraspte parmezaan
snuf zout

Tips voor de bereiding van de aubergine lasagne

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en oven 30 minuten
Benodigdheden: ovenschaal, bakplaat, bakpapier, kwast, snijplank, mes, vergiet, keukenpapier

Recept Aubergine Lasagne uit de Zilveren Lepel Pasta

Verhit de oven voor op 180 graden.
Verhit een ovenschaal in met boter.
Snijdt de aubergine in dunne plakken.
Leg de plakken aubergine in het vergiet, laag voor laag, bestrooid met zout, met keukenpapier er tussen en laat ze 30 minuten uitlekken.
Verdeel de aubergine over het bakblik, smeer ze in met olijfolie en plaats ze ongeveer 10 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Je hebt nu nog een half kopje olijfolie over.

Snipper de sjalotjes, kook de tomatensaus zacht met de sjalotjes en de suiker.
Zorg er vervolgens voor dat de oven heet blijft op 180 graden.

Bedek de ovenschaal met de eerste laag lasagnevellen, vervolgens aubergine, pijnboompitjes, ricotta, 4 eetlepels tomatensaus en basilicumblaadjes. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen.
Herhaal dit nog twee keer.
Bedek de laatste laag met aubergine, ricotta en parmezaan.
Plaats de lasagne 30 minuten in de oven op 180 graden.

P.s. de porties aubergine lasagne zijn niet heel groot maak er bijvoorbeeld een Italiaanse groente salade bij.

Meer over pasta kookboek Kookschool De Zilveren Lepel

Recensie Zilveren lepel kookboek kookschool foodblog Foodinista

Kookboek: Zilveren Lepel kookschool Pasta
Recepten: 86 klassieke pasta recepten en alle pasta bereidingen
Pagina’s: 172

Meer kookboeken tips en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

2 Reactie's
  • Elize
    Geplaatst op 12:01h, 03 oktober

    Oeii.. en deze klinkt ook al zo lekker!

    Zou het te doen zijn de lasagne vellen (deels) te vervangen door courgette o.i.d.?

  • Foodinista
    Geplaatst op 21:20h, 03 oktober

    Dat denk ik zeker wel! Goed uitlekken dan misschien van te voren met zout bestrooien, zodat het niet te nat gaat worden. Dit recept is dan misschien ook wel een goed idee een soort combinatie. https://www.foodinista.nl/aubergine-mozzarella-taartje-recept/

Geef een reactie