21 mei Rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam – Een taart voor de roze liefhebber!
Een taart voor de liefhebbers van roze, rabarber en chocolade dus kies maar uit! En houd je van alle drie: roze, rabarber en chocolade? Dan is dit echt jouw taart. Het recept voor Rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam. Een roze lente taart gevuld met heerlijkheden! Snel de keuken in en maken! Ga er voor, want de rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam is om je vingers bij af te likken. Het is even een werkje in de keuken, wel een leuk bakklusje, maar dan staat er ook een heerlijke lentetaart klaar. Zoet, romig en een beetje fris zuur door de rabarber.
Ruby roze chocolade voor bakken
De roze kleur knalt van de taart af. Want de ruby chocolade maakt wel echt een feestje van deze taart. De ruby chocolade is overigens natuurlijke chocolade waarbij juist geen kleurstof is toegevoegd. De chocolade heeft van nature een mooie roze kleur en een zachte zoete kleur. Een chocolade pareltje dus voor de roze liefhebber en de ruby chocolade is prachtig voor het versieren van taarten, zoals deze rabarbertaart.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam voor 14 taartpunten
- 200 gram roomboter
- 225 gram suiker
- 3 eieren
- 200 gram amandelmeel
- zakje bakpoeder
- 150 gram ricotta
- kleine stukje witte chocolade reep
- 200 gram rabarber
- 100 gram aardbeienjam
- 150 gram ruby chocoladedruppels of reep
- 20 gram witte chocoladedruppels
Tips voor de bereiding van de rabarber-ricottataart met rubychocolade en aardbeien
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 1 uur en Oven 45 minuten
Benodigdheden: Keukenmachine, mixer of staafmixer, spatel, springvorm doorsnede van 22 cm of 24 cm, bakpapier, steelpan, au bain marie pan, pannenlikker, lepel, rasp of kaasschaaf
Recept rabarbertaart met mascarpone, ruby chocolade met aardbeienjam
Knip het bakpapier rond en druk het bakpapier in de springvorm. Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rabarbertaart met ricotta voorbereiden voor de oven
Klopt in een keuken, met een mixer met gardes of anders met een staafmixer, want dat gaat ook prima de boter met de suiker tot een gladde mousse. Klop vervolgens één voor één de eieren mee. Schep de amandelmeel en de bakpoeder bij de romige mix. Meng dit tot een glad beslag met een spatel. Klop vervolgens met een garde de ricotta door door het beslag en als laatste 50 gram van de ruby chocolade druppels. Het beslag is klaar. De helft van het beslag kan in het bakpapier in de bakvorm.
Rabarber voor in de ricottataart met rabarber en ruby chocolade
Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 5 centimeter lang en een halve centimeter dik. Verdeel de helft van rabarber in de vorm van een zon over de taart. Schep vervolgens de aardbeienjam er bovenop en smeer voorzichtig uit zorg dat het niet over de randen komt, want de taart moet dicht blijven en de jam mag niet uit de taart lopen.
Rabarbertaart in de oven
Bedek de vulling van de rabarbertaart met het tweede deel van het beslag. Strijk de taart glad met de pannenlikker of een lepel. Druk de rabarber erin in de vorm van een zon. Bewaar nog 5 langere stukjes rabarber voor de garnering. Plaats de taart in de oven voor 60 minuten op 180 graden.
Test de structuur van de taart na 60 minuten met een satéprikker is deze droog dan is de taart gaar is deze nog vochtig plaats de taart dan nog 10 minuten terug in de oven. Laat de rabarbertaart vervolgens afkoelen voor stap 2.
Ruby chocolade laag
Maak de rabarbertaart klaar voor de chocoladeliefhebber en natuurlijk extra roze! Haal de rabarbertaart uit de springvorm en voorzichtig uit het het bakpapier. Plaats de taart op een snijplank, eventueel alvast een mooie houten snijplank, waarop je de taart ook gaat snijden. Kook water in een steelpan en plaats de au bain marie pan erin. Smelt de ruby chocolade. Giet de ruby chocolade verspreid over de rabarbertaart. Smeer de chocolade voorzichtig uit met de pannenlikker. Doe dit wel snel, want het stolt snel. Zorg dat de chocolade ook over de zijkanten naar beneden zakt. Spoel het au bain marie pannetje op en smelt vervolgens de witte chocolade. Dip vervolgens een vork in de witte chocolade besprenkel de rubychocoladetaart met witte chocolade. Herhaal dit een keer of 5. Laat de chocolade hard worden.
Rabarbergarnering maken met gekarmeliseerde rabarber
Bewaarde steelpan nog even. Giet het water er uit. Snijd de overgebleven rabarber in kleine stukjes. Schep er één eetlepel suiker bij en 2 eetlepels water. Breng de rabarber op lage verhitting aan de kook, zonder te roeren, zodat deze gaat karameliseren. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat vervolgens afkoelen. Schep vervolgens op het midden van de taart. Rasp nog een beetje witte chocolade over de taart voor garnering. De rabarbertaart met ricottacake, rubbycocholadelaag en aardbeienjam is vervolgens klaar! Genieten maar!
Bakken met Foodinista? Meer bakrecepten ga je hier vinden!
Als we toch aan het bakken zijn? Bak dan bijvoorbeeld ook deze rabarbercake met witte chocolade het recept ga je hier vinden of bak een heerlijk bananenbrood met chocolade en pindakaas het recept ga je hier vinden.
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Rineke
Geplaatst op 17:29h, 21 januariHoe smelt jij de ruby chocolade. Ik heb hem vorige zomer gemaakt en bij mij wou de ruby choc helemaal niet mooi smelten en moest ik er een halfgesmolten massa overheen smeren.. Dat was een beetje jammer, hij zag er niet zo mooi uit maar was wel heel lekker.. Dus ik was eigenlijk wel benieuwd hoe jij er zo’n mooie ruby laag opgekregen hebt.
Daphne van Aken
Geplaatst op 21:28h, 26 januariHoi Rineke,
Allereerst: Wat leuk dat je de taart hebt gemaakt! Toch wel een werkje. Ik begrijp je vraag voor de Ruby chocolade. En sorry voor mijn late antwoord, maar ik ben er zelf nog even mee aan het werk gegaan voor een goed antwoord. Voor Ruby chocolade moet je sowieso veel geduld hebben, de chocolade smelt langzaam, want het is echte cacao. Heb je de ruby chocolade ook au bain marie gesmolten? Met een water koken verhitten in pannetje en dan een schaal of au bain marie inzet er in hangen? Deze is verhit en dan blijven kloppen, kloppen en kloppen met een lepel. Ik was nu voor 250 gram wel 20 minuten bezig. Zorg dat de inzet het water niet raakt, want dan verbrand de chocolade. Wanneer de inzet te ver afkoelt dan zet je de verhitting weer even aan voor meer stoom en dan zal het pannetje weer warmer worden en dan gaat de chocolade weer sneller smelten. Maar geduld! Kijk ook goed welke chocolade je gebruikt. De reep van bijvoorbeeld Jumbo bevat meer suiker dan de chocolade van Callebaut. En die van jumbo is plakkeriger en smelt moeilijker.
Succes! En groetjes,
Daphne