Recept voor Rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam van Foodblog Foodinista

Rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam – Een taart voor de roze liefhebber!

Deel deze post

Wat een feest! Dit is een taart voor de liefhebbers van roze, een taart van chocoladeliefhebbers en een taart voor rabarberliefhebbers dus kies maar uit! En houd je van alle drie: roze, rabarber en chocolade? Dan is dit echt jouw taart. Dan zeg ik snel de keuken in en maken! Ga er voor, want de rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam is om je vingers bij af te likken. Het is even een werkje in de keuken, wel een leuk bakklusje, maar dan staat er ook een heerlijke lentetaart klaar. Zoet, romig en een beetje fris zuur door de rabarber. En de kleur natuurlijk, want de ruby chocolade maakt wel echt een feestje van deze taart. De ruby chocolade is overigens natuurlijke chocolade waarbij juist geen kleurstof is toegevoegd. De chocolade heeft van nature een mooie roze kleur en een zachte zoete kleur. Een chocolade pareltje dus voor de roze liefhebber en de ruby chocolade is prachtig voor het versieren van taarten, zoals deze rabarbertaart.

Recept voor rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam van Foodblog Foodinista

Ingrediënten rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam voor 14 taartpunten

200 gram roomboter
225 gram suiker
3 eieren
200 gram amandelmeel
zakje bakpoeder
150 gram ricotta
kleine stukje witte chocolade reep
200 gram rabarber
100 gram aardbeienjam
150 gram ruby chocoladedruppels
20 gram witte chocoladedruppels

Tips voor de bereiding van de rabarber-ricottataart met rubychocolade en aardbeien

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 1 uur en Oven 45 minuten
Benodigdheden: Keukenmachine, mixer of staafmixer, spatel, springvorm doorsnede van 22 cm of 24 cm, bakpapier, steelpan, bain marie pan, pannenlikker, lepel, rasp of kaasschaaf

Taart recept voor rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam van Foodblog Foodinista
Rabarbertaart recept met ricottacakevulling, rubychocolade en aardbeienjam van Foodblog Foodinista
Aan_Tafel_VVNL_500X500

Recept rabarbertaart met mascarpone, ruby chocolade met aardbeienjam

Knip het bakpapier rond en druk het bakpapier in de springvorm. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Rabarbertaart met ricotto voorbereiden voor de oven

Klopt in een keuken, met een mixer met gardes of anders met een staafmixer, want dat gaat ook prima de boter met de suiker tot een gladde mousse. Klop vervolgens één voor één de eieren mee. Schep de amandelmeel en de bakpoeder bij de romige mix. Meng dit tot een glad beslag met een spatel. Klop vervolgens met een garde de ricotta door door het beslag en als laatste 50 gram van de ruby chocolade druppels. Het beslag is klaar. De helft van het beslag kan in het bakpapier in de bakvorm.

Rabarber voor in de ricottataart met rabarber en ruby chocolade

Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 5 centimer lang en een halve centimer dik. Verdeel de helft van rabarber in de vorm van een zon over de taart. Schep vervolgens de aardbeienjam er bovenop en smeer voorzichtig uit zorg dat het niet over de randen komt, want de taart moet dicht blijven en de jam mag niet uit de taart lopen.

Recept voor rabarbertaart met ricotta, ruby chocolade en aardbeienjam van Foodblog Foodinista

Rabarbertaart in de oven

Bedek de vulling van de rabarbertaar met het tweede deel van het beslag. Strijk de taart glad met de pannenlikker of een lepel. Druk de rabarber erin in de vorm van een zon. Bewaar nog 5 langere stukjes rabarber voor de garnering. Plaats de taart in de oven voor 60 minuten op 180 graden.

Test de taart na 60 minuten met een satéprikker is deze droog dan is de taart gaar is deze nog vochtig plaats de taart dan nog 10 minuten terug in de oven. Laat de rabarbertaart vervolgens afkoelen voor stap 2.

Ruby chocolade laag

Maak de rabarbertaart klaar voor de chocoladeliefhebber en natuurlijk extra roze! Haal de rabarbertaart uit de springvorm en voorzichtig uit het het bakpapier. Plaats de taart op een snijplank, eventueel alvast een mooie houten snijplank, waarop je de taart ook gaat snijden. Kook water in een steelpan en plaats de au bain marie pan erin. Smelt de ruby chocolade. Giet de ruby chocolade verspreid over de rabarbertaart. Smeer het voorzicht uit met de pannenlikker. Doe dit wel snel, want het stolt snel. Zorg dat de chocolade ook over de zijkanten naar beneden zakt. Spoel het au bain marie pannetje op en smelt vervolgens de witte chocolade. Dip vervolgens een vork in de witte chocolade besprenkel de rubychocoladetaart met witte chocolade. Herhaal dit een keer of 5. Laat de chocolade hard worden.

Rabarbergarnering maken met gekarmeliseerde rabarber

Bewaarde steelpan nog even. Giet het water er uit. Snijd de overgebleven rabarber in kleine stukjes. Schep er één eetlepel suiker bij en 2 eetlepels water. Breng de rababer op lage verhitting aan de kook, zonder te roeren, zodat deze gaat karameliseren. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat vervolgens afkoelen. Schep vervolgens op het midden van de taart. Rasp nog een beetje witte chocolade over de taart voor garnering. De rabarbertaart met ricottacake, rubbycocholadelaag en aardbeienjam is vervolgens klaar! Genieten maar!

Bakken met Foodinista? Meer bakrecepten ga je hier vinden!

Als we toch aan het bakken zijn? Bak dan bijvoorbeeld ook deze rabarbercake met witte chocolade het recept ga je hier vinden of bak een heerlijk bananenbrood met chocolade en pindakaas het recept ga je hier vinden.

Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie