Macaroni met bloemkool in ham-kaassaus en pesto - Foodblog Foodinista

Macaroni met bloemkool in ham-kaassaus en pesto

Deel deze post

Een simpel en snel recept waar je mee wilt blijven variëren? Dan blijft macaroni populair bij ieder gezin. Macaroni met tomatensaus is makkelijk een voedzame maaltijd. Dan is er nog zo’n klassieker bloemkool met ham en kaas en deze kun je natuurlijk ook combineren met macaroni. Zo combineren we twee bekende ovenschotels met elkaar in het recept macaroni met bloemkool in ham-kaassaus en pesto voor een lekkere kruiden smaak en een Italiaanse twist. Deze ovenschotel is ook makkelijk op drukkere dagen, zoals sportdagen of zwemlesdagen. Je kunt vooruit koken en de ovenschotel in de oven schuiven wanneer het uitkomt. Het fijne is dat je niet iedere week hetzelfde eet. Je kunt met macaroni ook volop variëren en bijvoorbeeld een lichte, kruidige variant maken of een ovenschotel, zoals deze macaroni ovenschotel met bloemkool, ham en kaas. Pasta is eigenlijk altijd een favoriet recept om op tafel te zetten en het staat ook nog eens heel snel op tafel, meestal dan. Deze macaroni ovenschotel met bloemkool in ham-kaas saus en pesto maak je als volgt.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Macaroni met bloemkool in ham-kaassaus en pesto - Foodblog Foodinista

De Mac and Cheese met bloemkool, ham en pesto schoof ik in de oven in een robuuste ovenschaal.

Ingrediënten Macaroni met bloemkool in ham-kaassaus met pesto voor 4 personen

  • 200 gram macaroni
  • 400 gram bloemkoolroosjes
  • 1 rode ui
  • teentje knoflook
  • handje verse basilicum
  • 125 gram hamblokjes
  • klontje roomboter
  • 1 eetlepel bloem
  • 200 ml melk
  • 200 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel paneermeel
  • snufje peper en zout
  • olijfolie
  • 4 eetlepels pesto
Zeeman: knuffelzachtespullen voor de laagst mogelijke prijs.

Tips voor de bereiding van de ovenschotel met pasta, bloemkool in ham-kaas saus en pesto

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten + 30 minuten in de oven
Benodigdheden: snijplank, garde, mes, pannenlikker, ruime pan, ovenschaal, mengschaal, spatel, een hakmolen is makkelijk en anders nog een mes en knoflookpers, wok of hapjespan

Variëren met macaroni? Maak dan ook eens dit macaroni recept

Macaroni met bloemkool in ham-kaassaus en pesto - Foodblog Foodinista

Recept Ovenschotel met macaroni en bloemkool in ham-kaassaus met pesto

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Kook de macaroni en bloemkool niet helemaal gaar, maar laat deze in heet water even 2 minuten koken, zodat deze niet meer helemaal hard zijn met een snufje zout. De pasta en de bloemkool garen verder in de oven. Koken kan prima in één ruime pan. Giet de bloemkool en de pasta af en zet de macaroni en bloemkool apart.

Rode ui en knoflook

Verhit in een wok of hapjespan een beetje olijfolie. Snipper de rode ui en bak. Knijp de knoflook uit en breng op smaak met een snufje peper. Snijd en hak de rode ui en kruiden eventueel in een hakmolen. Schep de rode ui en knoflook bij de bloemkool en macaroni.

Macaroni met bloemkool in ham-kaassaus en pesto - Foodblog Foodinista

Bereiden van de kaassaus met ham

Smelt in een steelpan een klontje boter meng vervolgens op laag vuur de bloem door de boter en blijf met de garde kloppen totdat je een gladde roux hebt. Meng vervolgens de melk door de roux en blijf met de garde rustig kloppen er ontstaat een dikke gebonden saus. Niet helemaal dik? Geen probleem, want de kaas gaat de saus ook nog dikker maken. Zet de verhitting uit. De saus is heet genoeg. Bewaar vooraf 50 gram kaas apart voor het gratineren. Meng rustig de kaas door de kaassaus en klop deze er met de garde door, blijf kloppen, zodat de kaas niet naar de bodem zakt. Als alles gesmolten is en opgenomen is in de saus heb je een gladde kaassaus. Breng vervolgens op smaak met een snufje peper. Snijd de basilicum fijn en meng deze ook door de kaassaus. Meng de hamblokjes door de kaassaus.

Mac and Cheese met ham, bloemkool en pesto bereiden voor de oven

Meng de pasta, bloemkool en de kaassaus met ham in de pan waar de bloemkool en pasta nog in zijn bewaard. Giet de macaroni met bloemkool en kaas over in de ovenschaal. Maak de ovenschotel af door deze te gratineren met de laatste kaas en de paneermeel. Top af met de pesto. Plaats de ovenschotel in de oven voor 20 minuten op 180 graden. Heb je een speciale grill stand en wil je een knapperig laagje gebruik deze dan de laatste drie minuten. Eet smakelijk!

Macaroni met bloemkool in ham-kaassaus en pesto - Foodblog Foodinista

Ovenschotel recepten van Foodinista?

Laat je dan ook inspireren door één van de volgende recepten.

  • Ook heel smakelijk is de andijviestamppot ovenschotel met appel en brie, waarvoor je het recept hier kunt vinden
  • Een favoriet maken zonder pakjes en zakjes? Maak dan deze ovenschotel met prei, gehakt en aardappelpuree.
  • Een echte favoriet met vis? Dat is de ovenschotel voor gevulde courgettes met tonijn, waarvoor je het recept hier gaat vinden.

Meer tips en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie