Bloemkoolschotel met ham en kaas recept van Foodblog Foodinista

Bloemkoolschotel met ham en kaas

Deel deze post

Een favoriet bij veel gezinnen is de bloemkoolschotel met natuurlijk kaassaus. Eigenlijk heb ik ook bloemkool leren eten met een kaassausje of met een kerriesausjes, want mijn lievelingsgroente was het vroeger ook niet. Het is alleen niet nodig om dit sausje uit een pakje laten komen en juist heel erg lekker om er een complete smeuïge ovenschotel mee te maken. Zo maakte ik al een keer eerder de bloemkoolschotel met gehakt. Deze keer is het een andere klassieker en favoriet geworden de bloemkoolschotel met ham en kaas en het recept deel ik nu met je.

Ingrediënten voor bloemkoolschotel met ham en kaassaus voor 4 personen

1 bloemkool
450 gram aardappelschijfjes
250 gram hamblokjes
300 ml melk
1 eetlepel bloem
100 gram geraspte kaas
25 gram roomboter
1 ui
1 theelepel kerriepoeder
snufje peper en zout

Tips voor de bereiding van de bloemkoolschotel met ham en kaassaus

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten voorbereiding en 30 minuten in de oven
Benodigdheden: steelpan en pan, snijplank, mes, ovenschaal, lepel, garde

Meer bloemkool? Maak ook eens de parelcouscous met geroosterde bloemkool

Bloemkoolschotel met ham en kaas recept van Foodblog Foodinista

Bloemkoolschotel met ham en kaas recept

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook het water met een snuifje zout in een ruime pan om de bloemkool voor te garen. Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
Kook vervolgens de bloemkool beetgaar. De bloemkool gaart nog verder in de oven.

Maak ondertussen de saus voor de bloemkool. Snipper als eerste de ui. Verhit in de steelpan de boter. Meng vervolgens de bloem door de boter tot een roux. Blus af met de melk en klop met de garde, totdat de saus langzaam steeds dikker is geworden. De verhitting mag nu uit. Je hebt een bechamelsaus. Meng de helft van de kaas door de saus. De andere kaas bewaar je voor het gratineren. Meng ook de ui, kerriepoeder, snufje peper, zout en de hamblokjes door de saus.

Giet de bloemkool af en bewaar deze apart.

Bedek de bodem van de ovenschaal met de eerste helft van de aardappelschijfjes. Bedek deze laag met de helft van de bloemkool. Schenk de helft van de saus er overheen. Bedek vervolgens met de helft van de aardappelschijfjes en maak af met de tweede laag bloemkool. Schenk de laatste saus over de bloemkool en gratineer de bloemkoolschotel met ham en kaas. Plaats de ovenschotel in de oven voor 30 minuten op 190 graden.

Ovenschotel recepten van Foodblog Foodinista

Nog een ovenschotel maken of kidsproof recept? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
* Wat dacht je van een zoete aardappel gratin?
* De gezinsfavoriet macaroni met een heerlijke hamkaas saus uit de oven. Simpel en snel zelf gemaakt.
* Smullen van geroosterde groene asperges uit de oven met mozarella.

Meer recepten ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief in de zijbalk.


Geen reactie's

Geef een reactie