17 mrt Frittata met spek, gruyere en courgette
Een frittata is de oplossing voor een snelle en toch gezonde maaltijd. Een frittata kun je meestal ook nog koolhydraat arm maken en dat is helemaal ideaal, wanneer je daar een beetje op wilt letten. Eigenlijk heb je er gewoon heel weinig werk aan, maar kun je wel een gevarieerde maaltijd op tafel zetten bij de brunch, lunch of het diner. Tijdens de Paasdagen doet een frittata recept het natuurlijk ook altijd goed, want uiteindelijk is een frittata recept natuurlijk een soort ovenomelet waarbij je zowel aan de bovenkant als aan de ovenkant grillt. Daarvoor is het bijvoorbeeld ideaal om deze te bereiden in een skillet. Een koekenpan die ovenbestendig en zelfs barbecue bestendig is. Op de blog kun je al diverse frittata recepten vinden, zoals het recept voor de frittata met mozzarella en tomaat een lekkere Italiaanse variant, maar ook een lente frittata met groene asperges en zalm. Deze keer maak ik een Zwisterse frittata met spek, gruyere en courgette. Smeuïg, rijk aan smaak, ziltig en natuurlijk met groente! Extra voor erbij, voor bijvoorbeeld de lunch of het diner, is een frisse salade en je maaltijd is af. Kijken hoe je makkelijk en snel een frittata maakt? Lees mee met het recept voor de frittata met spek, gruyere en courgette.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Meer leuke ideeën met een skillet pan? Maak ook een pannenkoek in de oven, zoals de Dutch Baby!
Ingrediënten voor frittata met spek, gruyere en courgette voor 4 of 8 personen
Bij mij is de hoeveelheid ingrediënten afhankelijk van het tijdstip waarop ik de fritatta maak. Voor een puntje bij het ontbijt? Dan maak je frittata makkelijk voor 6 tot 8 personen. Bij het avondeten dan maak je de frittata voor 3 tot 4 personen met een salade.
- 5 eieren
- 100 ml melk
- 1 rode ui
- 2 courgettes
- 150 gram gerookte ontbijtspek in plakken
- handje verse peterselie
- handje verse bieslook
- 100 gram geraspte Gruyere kaas
- schaaltje olijfolie
- Klontje roomboter
- snufje peper en zout
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Tips voor de bereiding van de gruyere, spek en courgette frittata
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten en 20 minuten in de oven. Dubbele hoeveelheid? Dan 30 minuten in de oven
Benodigdheden: skillet of ovenschaal, schaal, bakkwast, garde, snijplank, mes, lepel
Variëren? Maak dan ook eens de Griekse frittata met aubergine en feta
Recept frittata met gruyere, spek en courgette
Verhit de oven voor op 190 graden, plaats de skillet pan in de oven dan verwarmt deze alvast voor het klontje boter kan alvast in de pan. De boter smelt en dan kun je de pan later makkelijk insmeren.
Basis voor de fritatta bereiden
Klopt de eieren en meng de melk door de eieren. Breng de eieren op smaak met peper en zout. Snijd de peterselie en bieslook fijn. Bewaar een klein beetje kruiden apart voor de garnerening. Meng de verse kruiden door de eieren.
Vulling voor de ovenschotel met eieren
Snipper de rode ui. Klop deze door de eieren. Snijd de courgettes in lange stroken. Bewaar de courgette even apart. Rasp de Gruyere kaas. Bewaar een klein handje Gruyere voor het gratineren. De overige Gruyere kaas mag bij de eieren.
Vulling voor de frittata in de ovenschaal
Haal de hete pan uit de oven. Smeer met een keukenpapiertje de pan in met de boter. Bedek de boter met 3 plakken courgette en de helft van de spek. Giet de helft van de eieren in de pan. Bedek nog een keer met 3 tot 4 plakken courgette en de helft van de spek. Giet de tweede helft van de eieren in de pan. Bedek de frittata met de laatste courgette. Druk deze ook een beetje in de eieren. Gratineer de eieren ovenschotel met courgette, kaas en spek. Plaats de frittata in de oven voor 30 minuten op 190 graden. Wanneer de frittata klaar is strooi je de laatste verse kruiden over de ovenschotel. Eet smakelijk!
Meer frittata recepten?
Nog een frittata’s maken of extra inspiratie om te variëren? Maak dan deze heerlijke frittata met groene asperges en zalm de frittata met chorizo of een goed gevulde boerenfrittata.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's