12 mei Wolkeneitjes uit kookboek Feest
Ik vind deze eieren zo leuk en net even anders eigenlijk kunnen ze wel voor ieder feestelijk ontbijtje. Het is gewoon even iets meer werk, ja helaas, maar ze zijn het zeker waard. De wolkeneitjes zijn een soort ei merengue met een verrassing in het ei en vervolgens met een heerlijk zachte gele eierdooier. Dat klinkt toch allemaal erg goed! Of het nu Vaderdag, Moederdag, Pasen, Kerst of gewoon een mooie zondagochtend is de wolkeneitjes zijn een leuk ontbijtrecept voor een uitgebreider ontbijt en eigenlijk eet je precies het zelfde als bij een normaal ontbijt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit recept niet helemaal zelf heb verzonnen.
Dromerige wolkeneitjes inspiratie
Onlangs kreeg ik het kookboek Feest toegestuurd van Baked Louie’s. Een kookboek vol met de allerleukste, heerlijkste en meest feestelijke recepten. Ik bladerde het boek door en zag het ene foodporn recept na het anderen. En ja, ik vind het kookboek een absolute aanrader voor feestjes en partijen, maar ook voor je luie zondagmiddag, waarop je wilt snacken en snel iets op tafel wilt zetten. Alleen vond ik de wolkeneitjes echt opvallen in het boek een heel ander recept een verrassingsrecept voor op de ontbijttafel en iets meer werk in vergelijking tot veel andere recepten. Dus ik dacht deze ga ik proberen. Nieuwsgierig naar andere recepten? Dan kan ik het kookboek Feest zeker aanraden voor bijvoorbeeld recepten van tortillakoekjes met chocolate chip dip, nutella loempia’s met pinda’s of rode vruchten, royale rabarbercake, vijgentaarten en speciaalbier sabayons. Het kookboek is best wel bak georiënteerd, maar wel voor de easy baker. Leuk en behoorlijk lekker.
Wolkentjes uit kookboek Feest
Ingrediënten Wolkeneitjes voor 4 personen
- 4 eieren
- 1 bosje lente uitjes
- 100 gram zongedroogde tomaatjes
- snufje peper en zout
- olijfolie spray
(dit is het originele recept, ik heb de zongedroogde tomaatjes vervangen door ham en kaas)
Tips voor de bereiding van de wolkeneitjes
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 25 minuten
Benodigdheden: bakpapier, ovenplaat, staafmixer, mengschaal, snijplank, mesje, bord, lepel
Recept wolkeneitjes
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Spray het bakpapier in met een dun laagje olijfolie, anders blijven de wolkeneitjes plakken.
Scheid de eieren en bewaar de eierdooiers op een apart bord en doe de eiwitten in een grote mengschaal. Kruid de eiwitten met peper en zout. Klop de eiwitten voor een minuut of vijf stijf met de staafmixer, zodat de eiwitten echt stevig en luchtig zijn. Snijd de lente uitjes fijn en bewaar deze even en gebruik je de gedroogde tomaatjes en snijd dan ook deze fijn. Verdeel de helft van de eiwitten op de ovenplaat. Verdeel vervolgens de inhoud van de wolkeneitjes op de eiwitten. De helft van bosuitjes, verder gedroogde tomaatjes, kaas, ham of waar je voorkeur naar uit gaat. Kies wel voor droge ingrediënten, zodat het eiwit goed opstijft in de oven. Verdeel vervolgens de tweede helft van de eiwitten op de eieren. Maak een kuiltje en giet daarin met een lepel de eierdooiers. Heb je nog iets over van de ingrediënten dan kun je de eieren ook nog verder versieren. Plaats de eieren voor vijftien minuten in de oven. Wat je ook tussendoor doet, maak de oven niet open! Dan storten de eiwitten in. Zonde van al het werk. Klinkt zeurderig ik weet het, maar ja ook jammer als ik het niet gezegd heb. Wil je de eierdooiers en eiwitten nog steviger plaats ze dan langer in de oven, maar dan heb je geen mooi zacht eigeel. Lesje dat ik de eerste keer ook heb geleerd.
Ontbijtrecepten inspiratie van Foodinista
Meer inspiratie voor ontbijtrecepten? Wat dacht je van de volgende recepten?
– Maak ook een ontbijt je met eieren en groene asperges.
– Wie is er niet dol op een luxe ontbijtje met zalm en eieren.
– Maak je omelet als een eimuffin.
Meer kookboeken tips en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's