Salade Nicoise - Met kook tips - Lekker voor thuis en meenemen op warme dagen - Foodblog Foodinista

Salade Nicoise – Met kook tips – Lekker voor thuis en meenemen op warme dagen

Deel deze post

Salades kunnen zo ontzettend lekker zijn! In de zomer krijg ik sowieso altijd meer trek in een salade. Fris en toch heel goed vullend, want ook bij warm weer moet je goed blijven eten. Daarbij is een lekkere salade fijn voor thuis, maar ook fris om mee te nemen naar je werk bijvoorbeeld, zoals deze salade nicoise met tonijn, ansjovis en een eitje. Ook maken we zelf croutons. Dus haal de pannen maar uit de kast. Je moet voor deze salade een beetje koken, maar het is wel de moeite waard. Je kunt ook direct een beetje vooruit koken, zodat je voor de warme dagen een klein voorraadje in de koelkast of in een voorraadkast hebt liggen. Echt ideaal. De laatste tijd heb ik veel van mijn pannen vervangen door pannen zonder teflon. Zoals mijn koekenpan. In een koekenpan kun je met oud brood, en brood droogt snel uit in de warmte, en restjes brood lekkere croutons maken. Zo is je verse salade heerlijk gevuld. Eet je salade direct thuis of neem je salade mee naar het werk of een picknick in lunchtrommels met aparte bakjes, zodat de ingrediënten lekker vers blijven. Daar heb je tegenwoordig veel mooie keukengerei voor. Op een warme dag is een frisse salade eten dus veel makkelijker dan je denkt. Een mooie RVS lunchbox houd je salade fris en knapperig bijvoorbeeld. Nu nog het recept voor de salade nicoise.

Salade Nicoise - Met kook tips - Lekker voor thuis en meenemen op warme dagen - Foodblog Foodinista

Ingrediënten Salade Nicoise voor 2 personen

  • 1 blikje tonijn op water
  • 1 blikje ansjovis
  • 150 gram gemengde salade
  • 100 gram haricots verts
  • olijven in ringen
  • 3 Eieren

Ingrediënten voor de dressing

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • druppeltjes citroen
  • 1 theelepel honing
  • snufje zout en peper
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • water voor de juiste dikte
  • theelepel kappertjes

Croutons maken

  • Oud wit brood, stokbrood, ciabatta etc.
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zeezout, lekkere kruiden zoals oregano, paprikapoeder, knoflook

Tips voor de bereiding van de Salade Nicoise

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten
Benodigdheden: schaal, snijplank, mes, lepel, schaaltje, theelepel, koekenpan, voor het bewaren van de croutons een voorraaddoos luchtvrij en een voor het meenemen van de salade een frisse lunchbox waar de dressing en croutons apart in kunnen.

Salade Nicoise - Met kook tips - Lekker voor thuis en meenemen op warme dagen - Foodblog Foodinista

Recept Salade Nicoise

Kook de eieren hard en de haricot verts beetgaar en laat deze afkoelen in de koelkast.

Dressing maken

Meng in een schaaltje met een vork de ingrediënten voor de dressing, totdat de dressing een gebonden geheel is geworden. Snijd de kappertjes fijn en meng de kappertjes door de dressing. Zet de dressing koud in de koelkast.

Croutons maken

Het maken van je eigen croutons is makkelijk en heel erg voordelig. Smeer een koekenpan in met een eetlepel olijfolie. Ik heb mijn pannen de laatste tijd allemaal vervangen. Dit moet je sowieso regelmatig doen bij te lang gebruik kunnen er giftige stoffen vrij komen en veel pannen bevatten teflon in de laatste jaren is gebleken dat dit ongezond is. Dus wil je echt gezond eten dan begint het bij de juiste pan. Verhit de pan niet te hoog, want ook dit is bij olijfolie niet gezond en dan komen er nare smaakjes vrij. De olijfolie mag je in de croutons ook goed proeven. Snijd het brood in blokjes en bak deze op laag vuur in de koekenpan. Strooi er nog één eetlepel olijfolie overheen. Breng de croutons op smaak met zeezout en eventueel lekker mediterraan met oregano, knoflook en paprikapoeder. In 5 minuten heb je lekkere croutons. Laat ze even afkoelen. Twee handjes zijn voldoende voor de salade. De overige kun je ongeveer twee maanden bewaren in een lucht dichte pot.

Salade nicoise mengen

Nu het simpele gedeelte. Meng de sla, haricot verts en olijven. Giet de tonijn en ansjovis af. Meng deze door elkaar. Pel de eieren en verdeel de eieren over de salade. Wanneer je de salade direct eet dan kun je de salade af maken met de croutons en de dressing. Eet je de salade later neem deze dan apart mee, anders dan wordt salade slap en de croutons melig. Eet smakelijk!

Meer saladerecepten van Foodblog Foodinista

Maak dan ook eens de salade met zalm en aardappeltjes of probeer de aardappelsalade met tonijn eens. Zo kun je met klassiekers op diverse manieren blijven variëren en weer eens een ander saladerecept op tafel zetten.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie