Koningsdag borrelplank voor het proostmoment met Hollandse hapjes tips - Foodblog Foodinista

Koningsdag Borrelplank – Of toch Woningsdag borrelplank?

Deel deze post

Koningsdag komt er aan! En nee het gaat geen groot feest worden. Om ons binnen te houden is het zelfs zeer feestelijk omgedoopt tot Woningsdag. Prima hoor een beetje solidair. Maar jeetje zeg, wat ga ik dit oranjefeestje missen. Eerlijk gezegd vind ik het altijd één van de leukste dagen van het jaar. Ik kijk er altijd onwijs naar uit. Oké tien jaar terug maakte ik er een wilder feest van, 15 jaar terug nog wilder, zowel Koningsnacht als Koningsdag. Maar nog steeds vind ik het een feest om te vieren. Nu met de kinderen. Fietsjes versieren, Kinderen voor Kinderen, tompouchen, Oranje kleding, even tv kijken, vrijmarkt, biertje met bitterballen lekker kneuterig en echt Nederlands. Ik hou er echt van. Een groot gedeelte er van kan nog steeds, maar de saamhorigheid is ver te zoeken natuurlijk. Het echt feestgevoel is wel weg. Laten we hopen dat het weer terug komt en dat we weer in een massa door dorpen en steden lopen en bij de terrassen op plekjes staan te wachten. Maar nu doen we het met thuis versies. Nog steeds een fietsje versieren, spelletjes spelen – traditie moet je leren, tompouche eten en borrelen met koning en digitaal borrelen met vrienden! Toch heb ik er zin in, want we gaan dit gewoon doen op een maandag. Alleen dat voelt al zo fijn! Daarbij hoort natuurlijk een heerlijke borrelplank vol met lekkere Nederlandse hapjes, want missen we allemaal het echte Nederlandse kroeggevoel niet? Zo’n borrelplank kun je zelf ook samenstellen en past natuurlijk perfect bij Koningsdag en Woningdag. Deze borrelplank hebben wij al lekker voorgeproefd op een vrijdagavond met de kinderen terwijl we The Voice Kids keken, je moet tegenwoordig overal een feestje van maken. Het ging er goed in en ik ga de Koningsdag borrelplank of Woningsdag borrelplank nu met je delen!

Borrelplank tips voor Koningsdag van Foodblog Foodinista

P.s. De leukste shirtjes zijn voor kinderen en ga je hier vinden.

Koningsdag borrelplank samenstellen – Heel simpel! Maar wel lekker

Wat gaat er op de Koningsdag borrelplank

 • 1 zak Old Amsterdam bitterballen, echt Nederlands, of bitterballen naar keuze, zoals deze
 • Puntje oude brokkelkaas, zoals deze of ga even langs de kaasboer
 • Zelfgemaakte Hollandse garnalen salade de ingrediënten en het recept ga ik met je delen
 • 200 gram Ossenworst
 • Bakje pittige mosterd voor bij de bitterballen, ossenworst en kaas
 • Zak paprikachips, lekker oranje
 • Snack toastjes voor bij de garnalensalade

Ingrediënten Hollandse garnalensalade

 • 200 gram Hollandse garnalen
 • 2 eetlepel creme fraiche
 • 1 eetlepel mayonaise
 • handje verse dille
 • handje verse peterselie
 • halve limoen, waarvoor we de zest gebruiken
 • stuk of 5 kappertjes
 • 1 ei
 • snufje zout
Koningsdag borrelplank samenstellen
Koningsdag borrelplank tips van Foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding van de Koningsdag of Woningsdag borrelplank

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 40 minuten
Benodigdheden: pan, schaaltje, lepel, theelepel, mes, snijplank, borrelplank, bakpapier, 3 schaaltjes voor op de borrelplank, 1 mesje voor op de borrelplank, rasp

Hier kun je nog leuke tips vinden voor mooie en niet te dure borrelplanken op korte termijn en ook als mooi Moederdag cadeau!

Koningsdag borrelplank samenstellen

Wanneer de bitterballen?

Verwarm de oven, frituur of airfryer voor om de bitterballen te bereiden. Afhankelijk van de bereidingsduur ga je de bitterballen bereiden, zodat deze op tijd klaar zijn. Je kunt ook eerst de borrelplank samenstellen. En daarna de bitterballen bereiden, zodat ze heet zijn en je ontspannen alles kunt voorbereiden.

Recept voor zelf Hollanse garnalensalade maken van Foodblog Foodinista

Hollandse garnalensalade maken

Kook het ei en laat het ei vervolgens afkoelen in de koelkast, zodat het gekoeld door de garnalensalade kan. Maak ondertussen de basis voor de salalde. Meng de creme fraiche en de mayonaise. Breng op smaak met een snufje zout. Rasp een beetje limoenschil door de basis van de Hollandse garnalensalade. Snijd de peterselie bieslook, kappertjes en de dille fijn. Meng de kruiden door de saladebasis. De Hollandse garnalen kunnen door de salade, bewaar er een aantal apart voor de topping. Wanneer het eitje koud is pel het snijd het fijn. Meng ook het ei door de salade. Klaar is de salade en lekker op een toastje.

Borrelplank samenstellen met zelfgemaakt Hollandse garnalensalade van Foodblog Foodinista

De borrelplank samenstellen

Bedek de borrelplank met bakpapier. Het ziet er leuk uit en je houten snijplank gaat langer mee. Snijd de oude kaas en snijd de Ossenworst. Verdeel over de borrelplank. De mosterd, garnalensalade en chips kunnen in bakjes. Plaats op de borrelplank. Verdeel de toastjes op de borrelplank. Bereide de bitterballen en klaar ben je! Wat alleen nog mist is een lekker drankje. In oranje sferen blijven? Dan is een Spritz Aperol natuurlijk een aanrader.

Borrelplank ideeën van Foodblog Foodinista

Meer borrelplanken maken? Laat je dan ook inspireren door één van de volgende borrelplank ideeën van Foodblog Foodinista.
– Wat dacht je bijvoorbeeld van de Duitse borrelplank? Heerlijk met een goed biertje erbij!
– Een keer iets anders, maar heel erg lekker het vegetarische borrelbord met humus
– Maak anders eens deze uitgebreide kaasplank met Nederlandse kaas.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.


Geen reactie's

Geef een reactie