
08 apr Kip in zoetzure saus met ananas en rijst
Totaal nieuwe recepten of klassiekers die ik op mijn manier makkelijk voor je uitschrijf, zodat jij recepten uit de Thaise keuken kunt maken zonder pakjes en zakjes. Een favoriet recept uit Thailand, want ik ben niet zo’n pittige eter. Ik was ik er dol op: Kip in zoetzure saus die ze daar heerlijk bereiden. Naast de verse vis in tamarinde en de kokossoep met garnalen staat dit op iedere menukaart en natuurlijk Pad Thai. En thuis kun je deze kip in zoetzure saus met ananas en rijst simpel zelf bereiden.
Zelf Thaise recepten bereiden
Ja, de laatste weken heb ik heel veel trek in rijst en de Aziatische keuken. De lente en de zomer komen eraan en dan verandert ook mijn voorkeur voor eten. Herkenbaar? De afgelopen jaren hebben wij nog veel gezien in Europa met de kinderen en ook Marokko, maar ondertussen hadden wij toch ook wel verwacht weer eens naar Azië te reizen. Helaas is dit anders. Maar dan halen we het gewoon in huis met klassieke gerechten, zoals Indonesische rendang, een kokossoep met garnalen of deze kip in zoetzure saus met ananas en laten we de kinderen gewoon wennen aan de Internationale keuken. Maar met een beetje Indonesisch bloed in de genen is het geen probleem.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Kip in zoetzure saus met ananas en rijst voor 4 personen
- 160 gram rijst naar keuze
- 3 kipfilets
- 2 rode paprika’s
- 1 gele paprika
- 250 gram champignons
- 2 bosuitjes
- 1 knoflookteentje
- 1/4 limoen
- blik ananas op eigen sap 500 gram
- blikje tomatenpuree
- 1 theelepel wittewijnazijn
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel arachideolie (deze olie smaakt en ruikt naar pinda’s, ik begrijp het wanneer je deze olie niet in huis haalt voor alleen dit recept. Gebruik dan voor dit recept een neutrale olie zoals zonnebloemolie en gebruik voor de saus 1 theelpel sesamolie welke je voor meer roerbakrecepten zal gebruiken)
- 1 eetlepel maïzena
- handje verse koriander en peterselie
Tips voor de bereiding van de rijst met kip in zoetzure saus
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten
Benodigdheden in de keuken
- kleine pan
- wok
- snijplank
- mes
- spatel
- knoflookpers
- garde

Recept kip in zoetzure saus met ananas, paprika en champignons
Kook de rijst volgens de tips op jouw verpakking.
Wokken van de ingrediënten voor de kip in zoetzure saus
Snijd de kip in blokjes. Kruid de kip met een snufje peper en zout. Verhit in de wok de olie. Knijp het knoflookteentje uit. Wok de kip. Snijd ondertussen de paprika in blokjes en de champignons in schijfjes. Wok deze mee met de kip. Giet de ananas en bewaar de sap in een glas. De sap heb je nodig voor de saus. Snijd de ananas in de blokjes en wok deze mee op hoog vuur voor nog 5 minuten. Dan mag de verhitting van de wok omlaag. Blijf nog 10 minuten wokken. Ondertussen maak je de zoetzure saus.

Zoetzure saus maken zonder pakjes en zakjes
Je kunt de saus ook maken in de wok, maar dan vind ik de smaken niet goed mengen en de saus niet goed binden. Het is beter om tussendoor te proeven. Pak een steelpan. Meng daarin de tomatenpuree, wittewijnazijn, sojasaus, suiker, chilisaus, ananassap en knijp de limoen uit. Klop dit alles tot één geheel. Proef even of je de smaak herkent. Ik denk het wel. Onthoud dat je deze saus nog gaat mengen met de kip en de groente en het dan een geheel gaat worden. De saus is nog erg dun. Klop de maïzena met één eetlepel water. Meng deze door de saus. Kook de saus een beetje in en meng de maïzena door de zoetzure saus. Blijf voor ongeveer 3 minuten kloppen en je hebt een iets meer gebonden zoetzure saus.
Kip met zoetzure saus op de borden
Meng de zoetzure saus door de kip. De kip met ananas in zoetzure saus is klaar. Snijd de koriander en peterselie fijn. Snijd ook de bosuitjes fijn. De rijst met kip in zoetzure saus kan op de borden. Maak het geheel af met de verse kruiden. Eet smakelijk.
Meer recepten van Foodinista?
Ook leuk om zelf te maken:
- Lekker zomers koken? Maak zelf paella!
- Meer Aziatische? Dan is het pannetje kip tandoori wellicht ook iets voor jou?
Als eerste de nieuwste recepten van Foodinista ontvangen? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's