Gin-tonic gravad lax met dille en cranberry - Foodinista

Gin-tonic gravad lax met dille en cranberry

Deel deze post

Gravad lax maken is eigenlijk heel simpel en je bent ook nog snel klaar. Een zalm recept en zelf gravad lax maken is dus een goed idee voor de feestdagen. Bijvoorbeeld voor de kerstbrunch of voor oudjaarsavond. Een mooie gravad zalm waar je zelf een recept mee creëert, zoals de avocado appel tartaar met gravad lax of je deelt de gin-tonic gravad lax met dille en cranberry tijdens de kerstbrunch en iedereen kan zelf zijn eigen stukjes zalm er vanaf pakken. Het zijn maar ideeën. Dit gravad lax recept gin-tonic is niet de eerste keer dat ik een gravad lax recept met je deel, maar we gaan iets meer variëen met smaken. Voor de feestdagen maakte ik al een klassieke Gravad Lax en een gravad lax five spices. Eigenlijk allemaal even simpele recepten alleen de kruiden combinaties zijn anders. Wat belangrijk blijft: geduld! Je weet dat de zalm ligt te wachten en steeds lekkerder ligt te worden. Twee dagen geduld is echt een goed idee voor een goed resultaat. Ondertussen denk je.. Kan ik al? Maar nee. Het is nu koud weer en dan is het ideaal om Gravad Lax te maken, want je kunt de gravad lax gewoon buiten maken. Goed gekoeld en goed ingepakt. Ik ga je precies meenemen in de stappen van mijn gin-tonic gravad lax recept, deze keer niet de klassieker met frisse kruiden en dille mosterd sausje. Na de klassieke Gravad lax gaan we experimenteren en er met de fris zure cranberries er een echte kerstklassieker van maken. Hier komt het recept voor gin-tonic gravad lax met dille en cranberry.

Gin-tonic gravad lax met dille en cranberry - Foodinista

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Het geheim van gravlax

P.s. voor de perfecte gravad lax bereiden draait het allemaal om de verhoudingen van de rub dus laat deze niet afwijkingen en vervolgens om geduld, geduld en nog een keer geduld. Wanneer je het recept maakt dan moet je de kruidenmix ook precies overnemen.

Gin-tonic gravad lax met dille en cranberry - Foodblog Foodinista

Met Gravad Lax maakte ik ook een lekker recept! Bekijk eens de tartaar met bietjes en gravad lax. Een leuk saladerecept of voorgerecht bij het diner.

Ingrediënten gin-tonic gravad lax met dille en cranberry met dillemosterd creme

Ingrediënten Gravad Lax met gin-tonic voor 1 hele zalm

 • 1 zalm van ongeveer 1,2 kilo vers van de visboer of groothandel met huid (een complete moot)
 • 5 eetlepels zeezout
 • 2 eetlepel fijne suiker
 • 2 eetlepels 4-seizoenen peperkorrels
 • 30 gram verse dille gehakt (een bosje)
 • Sap van een halve limoen
 • 50 ml gin-tonic, je kunt de gin-tonic zelf mixen of kiezen voor een Bobby’s gin Mixed Anders 40 ml tonic en 10 ml gin.
 • handje diepvries cranberries

Ingrediënten voor de dillemosterdcreme

 • 200 gram creme fraiche
 • 1/4 rasp van limoen of citroen
 • 1 eetlepel Franse mosterd
 • handje verse dille
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel water
 • snufje peper en zout

TIP: Nog een recept maken met gin-tonic? Bekijk ook de gin-tonic garnalencocktail met frisse appel.

Tips voor de bereiding van gravad lax met gin-tonic

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten en 48 uur geduld
Benodigdheden: Snijplank, bakplaat, bakpapier, mes, lepel, vershoudfolie, 2 zware schalen en bijvoorbeeld 3 bakstenen, wijnflessen of gevulde blikken met eten.

Recept Gin-tonic Gravad lax met dille en cranberries

Zalm voorbereiden voor de gravad lax

Plaats bakpapier op de bakplaat. Haal een groot stuk af van de vershoudfolie waar de zalm helemaal in gewikkeld kan worden. Leg de vershoudfolie op het bakpapier. Plaats de zalm op de snijplank met de huid naar boven. Snijd de zalm met een mes 3 keer lichtjes in in de huid en strooi daar een klein beetje zeezout in. Via de inkepingen kan vocht ontsnappen. Dat is het doel bij Gravad lax. Je gaat eigenlijk een beetje koud roken. Draai de zalm om en plaats de zalm op de vershoudfolie.

Kruiden infusie maken voor de Gravad lax

Giet in een schaaltje de gin-tonic en knijp de halve limoen uit. Smeer de roze kant van de zalm met een bakkwast rijkelijk in met de gin-tonic met limoen. Meng in een schaaltje het zout, de peperkorrels en de suiker. Smeer de roze kant van de zalm in met het mengsel. Verspreid het kruidenmengsel goed en smeer het goed uit, bijvoorbeeld met de rug van een lepel, zodat de zalm niet beschadigd. Snijd de dille fijn en strooi deze over de zalm. Verdeel de cranberries over de zalm. Pak de zalm vervolgens goed in met de folie. Pak eventueel extra folie, zolang deze maar goed en stevig is ingepakt. Plaats boven op de zalm zware schalen en vul deze met bijvoorbeeld gevulde flesjes, conservenblikken of iets anders met gewicht.

Geduld en koud

Bij het origineel graven ze de gravad lax in. Dat gaan wij niet doen. Bij mij was het koud weer, vooral in de nacht, maar nooit boven de 8 graden. Ook had ik de gravad lax in een donkere doos staan. Dus geen zon op de zalm. Bij warmer weer adviseer ik je wel om de gravad lax in de koelkast te bereiden. 48 uur wachten. Af en toe even kijken. De sappen kwamen eruit en je zag de kruiden en specerijen veranderen en opgenomen worden door de zalm. Bij koud weer is het echt een aanrader om je gravad lax zo te bereiden. Anders gewoon in de koelkast zetten. Houd van te voren rekening met veel ruimte.

Sausje maken

Meng in een bakje de creme fraiche, mosterd, honing en water door elkaar. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Rasp de limoen. Snijd de dille fijn en meng alles nog een keer door elkaar.

Gravad lax bereiden en serveren

Haal de zalm uit de folie. Spoel de zalm af onder de kraan. Dan is het zoute vocht weg en ook de kruiden. Een beetje dille en kruiden mogen achterblijven natuurlijk. Helemaal schoon boenen lukt ook niet. De smaken zijn ook in de zalm getrokken. Dus de smaak verdwijnt niet. Eventueel moet je de zalm nog even schoonmaken met een schoon doekje. De gravad lax kan op een snijplank. Leg daar fris bakpapier op. Fileer de zalm van de huid af. Eet de gravad lax bijvoorbeeld op toast met de frisse dillemosterdcreme of eet er gekookte aardappeltjes of aardappelsalade bij. Je kunt met de gravad lax ook koken, zoals deze tartaar met bietjes.

Leuke feestdagen tips? Bekijk hier 50 Feestdagen tips van Foodinista voor recepten, weekendjes weg en last-minuten cadeautjes tips.

Meer recepten ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie