26 jun Geroosterde groente salade met oosterse dressing en feta
Ik hoor en ik lees het zo vaak. Ik wil of ik moet meer groente eten bij mijn maaltijd of ik wil mijn boterhammen tijdens de lunch vervangen door een salade. Dat is natuurlijk geen probleem; gewoon doen! Het is heel erg lekker en natuurlijk nog gezonder. Wat er vervolgens gezegd wordt; maar ik ga echt geen sla of rauwkost eten! Daar houd ik helemaal niet van. Daar ben ik over gaan nadenken. Je kunt met andere groente ook hele lekkere salades maken of er voor zorgen dat je meer groente en fruit eet. Zo kun je al diverse saladerecepten hier vinden op de foodblog. Deze keer ging ik aan het werk met geroosterde groente, echt een favoriet van mij. Ik vind de geroosterde groente veel lekker dan de rauwe groente of geroerbakte groente bijvoorbeeld. Een ander voordeel? Je kunt geroosterde groente zowel koud als warm eten. Zo maakte ik al een keer het recept voor geroosterde aubergines met knoflookyoghurt en granaatappel. Dit recept is echt om je vingers bij af te likken en geïnspireerd op de gerechten van Yotam Ottolenghi. Maar nu gaan we voor meer geroosterde groente in een volle salade, zonder ook meer één blaadje sla heel veel koude groente en vezels eten. Hoe? Lees mee!
Recept Geroosterde groentesalade met aubergine, courgette en tomaatjes voor 2 personen
De salade wordt bereid als hoofdgerecht. Wil je de salade maken als bijgerecht dan is dit ruim voldoende voor vijf personen.
Ingrediënten de geroosterde groente
- 3 aubergines
- 1 courgette
- 150 gram pomodori cherrytomaatjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 3 teentjes knoflook
- handje verse munt
- handje witte kaasblokjes 22+
Ingrediënten voor de Oosterse dressing
- 1 eetlepel Griekse yoghurt zonder vet
- snufje komijnzaad fijn gemalen
- 1 eetlepel granaatappel concentraat
- 1 theelepel balsamico azijn
- snufje zout
Tips voor de bereiding van de Geroosterde groente salade met Oosterse dressing en feta
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: Voorbereiding 10 minuten, 30 minuten geduld en oventijd 40 minuten
Benodigdheden: 2 snijplanken, mes, grote braadslede, schenkbeker, vork, keukenpapier
Recept Geroosterde groente salade met Oosterse dressing en feta
Groente grillen voor de geroosterde groente salade
Snijd het kopje van de aubergines. Snijd de aubergines in plakken en verdeel deze over de snijplanken. Strooi zout over de aubergines en laat het vocht uit de aubergines zweten voor 15 minuten. Dep de aubergines af en draai de aubergines om. Herhaal dit nog een keer. Snijd de courgette in halve plakjes en verdeel deze over de braadslede. Verdeel de tomaatjes ook over de braadslede. Druppel olijfolie en strooi zout over de groente. Maak de knoflook schoon en verdeel deze tussen de groente. Dep de aubergines af en verdeel deze over de braadslede. Druppel nogmaals olijfolie over de groente, strooi zout over de groente en meng alles even goed door elkaar. Plaats de braadslede in de oven voor 40 minuten. Meng eventueel alles rond de twintig minuten een keer voorzichtig, zodat alle groente goed kunnen grillen.
Oosterse dressing, feta en het samenstellen van de gegrilde groente salade
Ondertussen kun je de dressing maken. Meng de Griekse yoghurt, granaatappel melasse, balsamico azijn, komijnzaad en een snufje zout. Klop dit tot een glad geheel. Als de groente uit de oven klaar zijn en deze zijn afgekoeld stel je de salade op de borden samen. Druppel vervolgens de dressing over de groente. Maak de salade af met de verkruimelde feta en de fijn gesneden munt. De geroosterde groente salade is natuurlijk ook heel lekker als salade bij de barbecue! Eet smakelijk.
Saladerecepten van Foodblog Foodinista
Maak dan ook eens de salade met zalm en aardappeltjes, salade met ham en meloen, salade nicoise met makreel of probeer de aardappelsalade met tonijn eens. Zo kun je met klassiekers op diverse manieren blijven variëren en weer eens een ander saladerecept op tafel zetten.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's