Gebakken feta - Saganaki - recept van Foodblog Foodinista

Gebakken feta – Saganaki

Deel deze post

Met de gebakken feta ga ik weer even terug naar Griekenland en heerlijk lang lunchen of dineren op Griekse taverna’s op blauwe stoeltjes aan Griekse haventjes of juist bij van die Griekse restaurantjes in steegjes waar alles Griekenland ademt. Zo en weer terug naar de realiteit. Maar met eten kun je veel bereiken. Zo genoot ik op zowel het Griekse eiland Naxos als op het Griekse eiland Chios van diverse gebakken en gegrilde Griekse kaasjes en kon je zelfs op het Griekse eiland Naxos kiezen uit diverse soorte feta. Wist jij dat er zo veel keuze in Griekse kaas is? Eigenlijk kennen wij in Nederland maar één soort, maar in Griekenland is de keuze reuze en afhankelijk van de bestemming van waar je naartoe gaan en de kwaliteit van het restaurant of de winkels waar je komt. In Athene is de kaaswinkel een echte aanrader deze is bij de markthal en daar kun je uit kaasjes kiezen van alle Griekse eilanden en bestemmingen. Een echte verrassing! Weer even teruggaand naar deze zomerse vakantiebestemmingen genoten wij van een heerlijke borrelmiddag, waar ik ook deze gegrilde aubergines maakte, en ging ik met deze gebakken feta even terug naar Griekenland.

Ingrediënten gebakken feta

Blok feta
1 eetlepel paneermeel
1 ei
eetlepel bloem
eetlepel olijfolie
1 limoen of citroen

Extra voor de garnering: munt, peterselie, granaatappel en lekker met stokbrood, Turks brood of pita brood met het recept voor tzatziki en een frisse recept voor tzatziki

Tips voor de bereiding van de gebakken feta (saganaki)

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 20 minuten
Benodigdheden: 3 bordjes, grillpan, barbecuetang, spatel, garde of vork, keukenpapier.

Gebakken feta - Saganaki - recept van Foodblog Foodinista

Gebakken feta recept

Eigenlijk is het bakken van de feta heel simpel en doe je het ook nog eens snel. We zorgen er eigenlijk gewoon voor dat de feta in korte tijd een krokante laag krijgt. Ook komen de smaken van de feta goed los door het verwarmen van de feta. Dit is machtig, maar met de kruiden en de limoen of de citroen maken we de feta weer fris.

Klop in het eerste schaaltje het ei los. Verdeel over schaaltje twee de bloem en meng daar het zout doorheen. Verdeel over schaaltje drie het paneermeel.

Dep de feta goed droog met het keukenpapier. De feta is vochtig en daarom gaat er ook een beetje zout in de bloem, ook dit onttrekt vocht.

Verzorg alvast de garneringen die je gaat gebruiken en de extra’s.

Haal de feta door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste de paneermeel.

Verhit de olijfolie in de grillpan op hoog vuur. Als de pan het genoeg is bak je om en om op hoog vuur de gebakken feta.

Garneer de gebakken feta vervolgens af met de gekozen garneringen en bedruppel de feta met limoen of citroen voor een frisse smaak.

Feta recepten van Foodblog Foodinista

Meer recepten met feta maken? Maak dan ook eens de Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus, de gevulde paprika’s met quinoa en feta of een keer iets anders en de pastaschotel met feta en prei.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

2 Reactie's
 • Paul
  Geplaatst op 12:29h, 30 augustus

  “Haal de feta door het ei, vervolgens door de bloem en als laatste de paneermeel.”

  Klopt dit wel?

  Niet eerst bloem en dan het ei.

  m.vr.gr Paul

 • admin
  Geplaatst op 12:34h, 30 augustus

  Dat klopt helemaal! Het is aangepast. Dank je.

Geef een reactie