Restaurantje aan de haven van Limnia Foodie op Chios Griekenland Foodblog Foodinista

Foodie op Chios – Ontdek de Griekse Eilanden met culinaire reistips Chios

Deel deze post

Eigenlijk kan ik keer op keer wel naar Griekenland reizen en de reden daarvoor is heel simpel. Griekenland blijft mij verbazen. Waar je ook naartoe gaat het land is totaal anders en zo divers. Er zijn een aantal eilanden die voor ons Nederlanders bekend zijn. Dan nog schijnt het dat wij Nederlanders snel naar de bekende plekken toetrekken en dat ook deze eilanden veel verborgen plekjes hebben. Daarom is het juist zo interessant om Griekenland echt te ontdekken. Om dit te doen mocht ik deze keer het eiland Chios gaan ontdekken. Niet alleen op culinair gebied, maar in dit blog deel ik de culinaire ontdekken met je. Geloof mij er komt nog veel meer, want ik vind Chios een echt roadtrip eiland! Er is zo veel te doen en te beleven. Chios? Komt het eiland Chios je bekend voor? Mij ook niet voor ik ging. Jou wel? Dan lees ik natuurlijk graag hoe jij Chios heb beleefd. Ik vond het zelf wel interessant dat ik het Griekse eiland Chios nog helemaal niet kende. Verras mij maar! Net zoals met het voor toen nog onbekende eiland Naxos gebeurde, want wat heb ik daar ook genoten afgelopen zomer. Je kunt het allemaal bekijken in het Naxos fotoblog of het Naxos culinaire blog. Maar meer over Chios. Kijk straks mee in de Foodie op Chios en eerst een beetje algemene informatie, voor als je meer wilt weten.

Foodie op Chios rustig en onontdekt Grieks eiland Foodblog Foodinista

Meer over Chios

Ben je net, zoals ik was, nog niet zo bekend met Chios. Dan ga ik je eerst een beetje bijpraten. Chios is één van de Egeïsche eilanden voor de Turkse kust. Dat maakt bijvoorbeeld het landschap van Chios weer heel anders dan in Naxos en door de ligging van de eilanden is er bijvoorbeeld ook zoveel diversiteit tussen de Griekse eilanden. Chios is een groot eiland met een ruiger landschap, met berglandschap, strand, mooie dalletjes en uitzichtpunten, helder blauw water en een uitgebreide en heerlijke Griekse keuken. Waar je bij diverse restaurantjes kunt genieten in dorpjes, maar ook bij haventjes aan de zee. Dat zorgt ook voor de diversiteit. Niet alleen qua eten, maar ook de hotels en de B&B zijn heel divers. Ik neem je in de blog mee naar Chios op een foodtour en zal je ook in een niet veel later volgend blog nog een keer meenemen met meer tips.

Zelf het eiland Chios ontdekken, huur hier je eigen huurauto voor een aantrekkelijk all inclusive tarief

10x Foodie op Chios Griekenland

Het Chios Mastika Museum

Chios kun je niet verlaten zonder het lokale product Mastika geproefd te hebben. Heel moeilijk is het eigenlijk ook niet, want je komt overal wel tegen op Chios. Regelmatig zal je in een hotel of Bed & Breakfast misschien al ontvangen worden met een lekkernij, waarin Mastika verwerkt is. Ook zijn er cocktailbars die cocktails maken met Mastika likeur en dan is dat zeker een aanrader. Maar wil je echt meer weten? Dan raad ik je een bezoek aan, aan het Mastika museum. Dan kom je meer te weten over het exclusieve en lokale product Mastika. Tegenwoordig is het verwerkt in van alles. Van kauwgum tot likeur en van medicijnen tot zeep. Een veelzijdig product met een heerlijke zoete smaak een een heilzame werking. Wel is het interessant om te weten te komen welke betekenis dit product heeft voor Chios en hoe het gemaakt wordt. Mastika is een bewerkelijk product uit handenarbeid en bewandelt een lange weg voor je het kunt proeven. Niet minder belangrijk het museum is ook nog eens gevestigd op een prachtige lokatie. Een huurauto is prettig op Chios of diverse bestemmingen te ontdekken voor een roadtrip, maar er gaan vanuit diverse lokaties ook tours naar het Mastika museum.

Mastika museum Chios Foodie in Chios Foodblog Foodinista

Het maken van de Mastika uitgevoerd, in een prachtig beeld. Op de achtergrond het mooie uitzicht en de Mastika velden.

Mastika museum Chios Foodie in Chios Foodblog Foodinista

Dan het echte werk. Veel handenarbeid. Veel respect voor deze vrouw. Ik zou er zelf zeker niet voor kiezen, maar pure passie voor de lokale producten en liefde voor het eiland.

Mastika cocktails met Mastika likeur Chios Foodie in Chios Foodblog Foodinista

En een voorbeeld van het eindresultaat. Mastika cocktails met Mastika likeur. En van de velen producten in de Mastika shop bij het museum. Waar je nog veel meer lokale Chios producten kunt shoppen en veel daarvan zijn voor de bereidingen van de Griekse keuken.

Mastika cocktails met Mastika likeur Chios Foodie in Chios Foodblog Foodinista

En van zo’n cocktail geniet je buiten op het mooie terras van het Mastika Museum met een geweldig uitzicht.

Ouzo Lunch

Ik moet bekennen dat ik met mijn foodie ervaringen op Chios pas echt Ouzo heb leren drinken. Dan bedoel ik niet goed stevig doordrinken. Nee, eerder het tegenovergestelde. Ouzo staat er natuurlijk om bekend dat het een zeer sterk drankje is, waardoor juist door het in één keer zo sterk te drinken eigenlijk de heerlijke smaak wegvalt. Dat is jammer, want de anijs smaak is lekker. Een klein lesje; dat is ook iets, hoe hartelijk welkom je geheten wordt, de Nederlandse Griekse restaurants doen het dus wel fout. Wij gingen naar het prachtige stadje Mesta en schoven aan voor een uitgebreide Ouzo lunch met diverse Griekse delicatessen. Waarvan veel vis. Dat combineert dus heel goed met de Ouzo. De Ouzo drink je niet puur. Dat is veel te heftig. De Griek schenkt een beetje Ouzo voor je in en vervolgens wordt de Ouzo verdunt met water, best veel water. De anijs combineert vervolgens heel goed met zoutige smaak van diverse vis, zoals verse ansjovis, gedroogde forel, een gemixte visschotel, maar ook broodjes met zoutere kazen. En zo hebben wij heerlijk en uitgebreid geluncht bij Maona loungebar.

Ouzo bij de Lunch Chios Griekenland
Foodie in Chios Ansjovis Ouzo Lunch Griekenland Foodblog Foodinista

En voor bij de Ouzo zoutige ansjovis.

Foodie in Chios Verse vis Ouzo Lunch Griekenland Foodblog Foodinista
Foodie in Chios Verse vis Ouzo Lunch Griekenland Foodblog Foodinista

En nog veel meer verse vis voor bij de Ouzo lunch.

Chios is een groot eiland plan zelf je eigen roadtrip naar aanleiding van mijn tips en boek hier je boutique hotels op Chios

Chios bier

Een leuke verrassing vond ik is dat Chios over een eigen bierbrouwerij beschikt! Met het Chios bier. Niet gewoon pils, maar echt speciaalbier. Met een stevige goed smaak ook. Zoals ik ben wordt het bier dan niet alleen geproefd op Chios zelf bij de lunch bijvoorbeeld, maar moest er ook een aantal flesjes mee naar huis. Dat was erg gevoelig voor mijn bagage kilo’s en een kunst om in te pakken, maar ze zijn heel aangekomen. Het Chios bier is ondertussen ook thuis herproefd door mijzelf, vriendlief en nog een vriend en het is hier nogmaals zeer positief door de keuring gekomen. De opmerking was; jammer dat, dat bier niet hier te koop is. Wel een reden om naar Chios te gaan. Het assortiment bestaat uit een donker bier en een troebel wit bier.

Chios bier lokaal bier uit Chios Foodblog Foodinista

Fishfood lunch aan de haven

Ik denk dat je het bijna bij geen enkel Grieks eiland wilt en kunt missen. Een uitgebreide lunch bij een Griekse haven. Puur genieten! Toch heeft ieder eiland eigen delicatessen. Zo gingen wij na een zeiltocht uitgebreid lunchen in het vissersplaatsje Lagada. Een prachtig puur en modern vissersplaatsje met mooie restaurantjes en aan het einde van de boulevard een leuk pleintje waar kinderen kunnen spelen. Wij schoven aan voor een uitgebreide lunch.

Octopus en vis drogen boven de zee in de zon Foodie op Chios Griekenland Foodblog Foodinista

De inktvis en de vis hangen te drogen boven de zee. De vis is al gemarineerd. Dat belooft wat voor de lunch.

Lunchen aan zee Legada Chios Griekenland Foodblog Foodinista

De Griekse taverna’s aan zee, staan in het voorjaar al klaar voor de gasten in de zomer!

Zongedroogde vis bij visrestaurant Legada Foodblog Foodinista

De vis is eerst in kruiden gemarineerd en lag in de bakken boven de zee te zonnen. De zouten smaak van de zee was extra goed ingetrokken en een beetje gedroogd door de zon was een extra gezilten smaak gaf aan de fis. Echt heerlijk!

Griekse salade in brood en Mastelo cheese Griekenland Foodblog Foodinista

Een uitgebreide maaltijd kan niet zonder een goede Griekse salade die op Chios in brood wordt geserveerd en zonder de typische zoute gegrilde Mastelo kaas. Die echt heerlijk is! De kaas heeft iets weg van halloumi, maar niet helemaal.

Griekse pasta met garnalen Foodie op Chios Griekenland Foodblog Foodinista

De maaltijd werd afgesloten met een prachtige grote schaal met Griekse pasta en grote garnalen. Op, maar ook overal in de pasta.

Nog meer Griekenland? Lees ook hier mijn vakantie tips in Naxos!

Citrusmuseum en sweetspoons

Op Chios kun je de hoeveelheid aan citrus niet mislopen. Citroen en sinaasappel zijn overheersend. Zoals sommigen van jullie misschien niet heel erg dol zijn op vis ben ik allergisch voor sinaasappel en grote hoeveelheden citroen. Dus daar moet ik heel erg voor uitkijken. Ik moet helaas ook aan mij voorbij laten gaan om de citrusgerechtjes te proeven, wat ik altijd heel jammer vind, want ik vind het wel heerlijk. Overigens kun je op Chios ook heerlijk vegetarisch eten en vleesgerechten. Daar komen ook nog voorbeelden van voorbij. Er is zoveel diversiteit. Het citrusmuseum was wel een prachtige plek.

Citrusboomgaarden bij citrusmuseum Foodblog Foodinista Chios Griekenland Foodblog Foodinista

Met prachtige citrusboomgaarden. Die heel ver reikten.

Citrusboomgaarden bij citrusmuseum Foodblog Foodinista Chios Griekenland Foodblog Foodinista

En in het golden hour zag je prachtig de zon onder gaan op de citrusboomgaarden bij Chios en bij het citrusmuseum. De dieren lopen daar gewoon los rond. Ook een leuk gezicht.

Sinaasappel sweetspoon Chios Griekenland Foodblog Foodinista

Wij werden verwelkomt met een sinaasappel sweetspoon en die moest ik helaas overslaan.

Rozenblaadjes sweethspoon Chios delicatesse foodie op chios Griekenland Foodblog Foodinista
autohuur Griekenland

Wel proefde ik bij een ander restaurantje een sweethspoon van rozenblaadjes. Heel verrassend. In het begin een best wel heftige smaak, maar na een tijdje gaat het iets zoetere overheersen. Ik heb er zelfs een pot van mee naar huis genomen. Ik vind het een leuke afsluiter voor een etentje met een licht en toch verrassend dessertje.

IJskoffie in de tuin van het citrusmuseum Chios Griekenland Foodie op reis Foodblog Foodinista

Ik genoot ondertussen van een heerlijke ijskoffie in bij het restaurant van het citrusmuseum. Want wil je gewoon even rustig genieten tussen de citrusbomen? Dan kan dat ook bij het citrusmuseum. Met bijvoorbeeld een vers geperste jus d’orange. Verser kan gewoon niet. Of een heerlijke ijskoffie in de schaduw. Ook kun je de leukste citrus items kopen. Zo kocht ik voor mijn moeder een sinaasappeljam met witte chocolade. Heerlijke souvenirs! Misschien lees je al dat ik best veel souvenirs heb meegenomen, want ik kocht ook gewoon nog wel iets leuks. Dus wellicht deel ik binnenkort wel een souvenir foodiepakketje uit.

Lunchen in pitoresk Avgonyma

Chios heeft veel diversiteit te bieden. Zo zit je aan een haven te lunchen, ga je naar citrusboomgaarden en vervolgens ben je in pittoreske dorpjes die in prachtige staat zijn, maar het ook lijkt alsof de tijd niet heeft stil gestaan. Eén ding heeft het wel gemeen. Je kunt er de heerlijke Griekse keuken proeven! Zo gingen wij lunchen in Avgonyma. Waar de tafel uitgebreid stond gedekt.

Lunchen in pitoresk Avgonima foodblog Foodinista
Lunchen in pitoresk Avgonima foodblog Foodinista

Waar een Griekse dame ons zeker stond op te wachten bij de Asteri Tavern. Wij lunchten beneden in de schaduw, maar in de zomer in de avonduren als de zon ondergaat kun je ook geweldig dineren op het dakterras een absolute aanrader!

Griekse Kookworkshop op Chios

Als je heel de reis heerlijk eet, dan wil je eigenlijk het liefst één van de receptjes ook zelf kunnen maken. Bij mij gaat dat meestal toch wel. Zo een kookworkshop op Chios is dan wel echt een aanrader. Een klein onderdeel daarvan hebben we gevolgd. Een Grieks recept, van de bekende spinazie hapjes heb ik mee naar huis genomen en deze ga ik zeker binnenkort nog een keer maken!

Kookworkshop Griekse spinaziehapjes Foodie op chios Griekenland foodblog Foodinista
Kookworkshop Griekse spinaziehapjes Foodie op chios Griekenland foodblog Foodinista
Kookworkshop Griekse spinaziehapjes Foodie op chios Griekenland foodblog Foodinista

En het resultaat was heerlijk! Ja deze moet ik zelf oook maken. Nu ik het weet.

Overnachten in een pittoreske B&B op Chios 

Eigenlijk komen in Chios geen echte massahotels voor. Niet dat ik daar zelf echt iets op tegen heb. Voor ieder type vakantie is een oplossing. Maar Chios is een eiland om rond te reizen, te ontdekken en daar passen kleine hotels met een echte persoonlijke touche perfect. Ik zal je in dit blog ook nog leuke hoteltips geven op diverse locaties op het eiland en ook hoe je makkelijk naar het Griekse eiland Chios reist. Een leuke tip vind ik zelf ook overnachten in een Bed and Breakfast. Die zijn er namelijk ook heel veel! Ook in het plaatsje Avgonyma, waar wij een kleine kookworkshop kregen, vervolgens gingen lunchen en eerst eigenlijk ontvangen werden met een kort tourtje langs pittoreske B&B locaties.

Koffie op het terras van de B&B foodblog Foodinista

Het ontvangst was met koffie op het terras van de B&B. Een kopje sterke Griekse koffie. De tafel gaf al een beetje de sfeer van de B&B. Een beetje gerestyled Grieks.

B&B in oude Griekse woningen Griekse eilanden Chios reistips

In deze typische Griekse woningen die gerestaureerd zijn bevinden zich diverse B&B’s en appartementen met mooie uitzichten op de zee en een eigen terras.

B&B in oude Griekse woningen Griekse eilanden Chios reistips

De Pyrgos appartementen en B&B op Chios zijn simpel, maar beschikken wel over alles wat je nodig hebt. Met en huurauto ben je binnen tien minuten bij de mooiste stranden en je bent midden in een knus Grieks dorpje.

Terrasjes aan de haven in Limnia Chios

Ga je eropuit om een drankje te drinken of een hapje te eten? Misschien wel een avondje uit? Dan is de haven van Limnia een aanrader met hippe restaurantjes, loungebarretjes en een restaurantje waar een strandbar is gemaakt.

Restaurantje aan de haven van Limnia Foodie op Chios Griekenland Foodblog Foodinista
Restaurantje aan de haven van Limnia Foodie op Chios Griekenland Foodblog Foodinista
Restaurantje aan de haven van Limnia Foodie op Chios Griekenland Foodblog Foodinista

Moderne Griekse keuken in de bergen van Chios

Zonder een bezoekje aan dit restaurant mag je Chios niet verlaten. Een mix tussen de Griekse en Italiaanse keuken wordt geserveerd in een moderne stijl door een jonge chef en zijn vrouw. Zij heeft het restaurant overgenomen van haar tante. Officieel was het een bar, maar zij hebben er een Grieks modern restaurant van weten te maken en in ‘s avonds en in het weekend komen de Grieken vanuit heel Chios het restaurant op zoeken voor de geweldige gerechten! Het kan zijn dat je dan even op je tafel moeten wachten, maar het is absoluut de moeite waard. En eventueel een taxi, mocht je niet in het donker door de bergen willen rijden. In de zomer wordt het restaurant Aloni ook uitgebreid met een groot terras dat uitkijkt over het dal. Nog een aanrader.

Griekse moderne tomatensalade restaurant Aloni Chios Griekenland Foodblog Foodinista

Zo kregen we een tomatensalade met balsamicosalade en gepofte gerst. Gezond en heel erg smaakvol!

Moderne griekse stoofschotel Restaurant Aloni Chios Griekenland Foodblog Foodinista

Een moderne Griekse stoofschotel of eigenlijk stifado afgetopt met smeuïge kaas.

Brood met tomaten kaas restaurant Aloni Chios Griekenland Foodblog Foodinista

Een moderne variant van het brood, de Griekse bruschetta, met tomat en heerlijke Griekse smeuïge feta.

Pitabrood met bresaola, mastello, tomaat en balsamico azijn Chios Griekenland Foodblog Foodinista

Een zachte pita met de Chios Mastello kaas, gegrilde bresaola, tomatensalade en balsamico azijn. Echt absoluut mijn favoriete gerecht. Al die smaken bij elkaar! Volgens mij was dit bijna heel de tafel wel het gavoriete gerecht. En de afsluiter. Met dit etentje werd ook ons culinaire perstrip in Chios afgesloten en gingen wij ons klaarmaken voor de reis naar Athene. Waar ik binnenkort ook nog een leuk inspiratie blog over zal schrijven. Dit ook aangezien het ideaal is om met Aegean Airlines via Athene naar Chios te vliegen. Je kunt dan kiezen voor een snelle overstap op de zelfde dagen, maar ook voor een combinatiereis en een korte citytrip in Athene er aan vast plakken wat ik een absolute aanrader vind.

Reis en hoteltips voor Chios

Ook als een foodie op Chos leven? Hoe reis je dan naar Chios en waar ga je overnachten? Voor Chios moet je misschien een beetje creatief zijn. Bijvoorbeeld zelf een ticket boeken met je hotel, maar zo kun je ook leuk rondreizen. Wel biedt touroperator Sunweb een georganiseerde naar Chios en is hotel Sea View Resort en Spa een echte aanrader. Daar heb ik zelf de laatste nacht ook geslapen. Voor hotel Sunset wil ik je daarentegen waarschuwen. Bij de touroperator boek je meestal Inclusief vliegticket, transfer en Hotel. Wil je ook het eiland gaan ontdekken, dan adviseer ik zeker een huurauto. Ook kun je zelf je ticket boeken via Athene dan heeft Aegean Airlines, Aeagean Airlines is de partner van Olympus Airlines, Olympus voert tegenwoord de binnenlandse vluchten uit en Aegean de internationale. Zo heb je een snelle verbinding met een overstap in Athene. Waar je ook van een korte citytrip kan genieten. Een hotel reserveer je dan zelf op het eiland of meerdere hotels, wanneer je een roadtrip gaat maken.

Hotel tips op Chios

Hoteltips op Chios zijn dan het Almiriki hotel. Wil je dicht bij het strand verblijven, kies dan voor het Almiriki hotel in Lithi. Op een mooie reisafstand van bijvoorbeeld prachtige uitzichtpunten en voor een leuke trip naar het Mastik Museum. Ook kun je in Lithi zelf genieten van diverse taverna’s direct gelezen aan het strand. Kies je voor het Almiriki hotel, houd er dan rekening mee dat Lithi aan de andere kant van het eiland is. Met een auto moet je nog door de bergen en in het donker is het te adviseren om eerst te overnachten in Chios stad en kies bijvoorbeeld voor het Crecian Castle. Compleet anders dan het binnenland dus laat je daar niet door overvallen. Vooral de drukte bijvoorbeeld, maar ga daarna op roadtrip. Ook het Seaview Resort en Spa kun je zelf boeken en is een prachtig hotel met zeezicht. Wil je in het pittoreske dorpje Mesta, wat zeker de moeite waard is, waar ik genoot van een Ouzo lunch meer tijd door brengen en de regio rond rijden dan is het Mesta Mastic een aanrader.

Krijg jij al zin in een reis naar het Griekse eiland Chios? En was je al bekend met Chios? Ik ben heel benieuwd hoe het eiland bij jou overkomt. Binnenkort deel ik nog meer foto’s en reiservaringen over Chios en Athene met je.

Meer reistips, blogs ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie