
12 jun Foodie op Chios – Ontdek het Griekse Eiland Chios met culinaire reistips
Ken je het Griekse eiland Chios al? Na deze Foodie op Chios met reistips op het Griekse eiland Chios wil jij je koffers naar het Griekse eiland Chios inpakken. Het eten en drinken op Chios is geweldig, de Griekse gastvrijheid, de authentieke hotels op Chios en Chios is een groot eiland waar je een mooie vakantie in Griekenland kunt plannen en het eiland kunt rondrijden met een huurauto en steeds weer iets nieuws kunt ontdekken. Voor het eiland Chios ontdekken heb je minimaal één week nodig en het is dan ook de moeite waard om een weekje Chios te boeken met diverse hoteltips op Chios rondom het eiland. Ga mee naar Chios in Griekenland.
Nog een leuke Griekenland tip? Reistips in Naxos
Volg Foodinista op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Het Griekse eiland Chios ontdekken
Ben je zoals ik was, nog niet zo bekend met Chios. Dan ga ik je eerst een beetje bijpraten met basiskennis over het Griekse eiland Chios, voordat de reistips in Chios je kant op komen. Chios is één van de Egeïsche eilanden voor de Turkse kust. Tussen Chios en Turkije vaart ook een ferry. Chios is een groot eiland met een ruiger landschap, met berglandschap, Griekse blauwe dorpjes, strand, mooie kliffen en diepe dalen en uitzichtpunten, helder blauw water en een uitgebreide en heerlijke lokale Griekse keuken. Waar je bij diverse restaurantjes kunt genieten in dorpjes, maar ook bij haventjes aan de zee. Het zorgt ook voor de diversiteit op Chios. Niet alleen qua eten, maar ook de hotels en de B&B zijn heel divers. Ik neem je in een tour op Chios.
10 tips op Chios het grote diverse Griekse eiland
Het Chios Mastika Museum
Chios kun je niet verlaten zonder het lokale product Mastika geproefd te hebben. Heel moeilijk is het eigenlijk ook niet, want je komt overal wel tegen op Chios. Regelmatig zal je in een hotel of Bed & Breakfast misschien al ontvangen worden met een lekkernij, waarin Mastika verwerkt is. Mastika is het product waar de locals erg trots op zijn. Ook zijn er cocktailbars die cocktails maken met Mastikalikeur en dan is dit zeker een aanrader. Maar wil je echt meer weten? Dan raad ik je aan een bezoek te brengen aan het Mastika museum. Daar kom je meer te weten over het exclusieve en lokale product Mastika.
Mastika producten
Tegenwoordig is Mastika verwerkt in van alles. Van kauwgum tot likeur en van medicijnen tot zeep. Een veelzijdig product met een heerlijke zoete smaak en een heilzame werking. Wel is het interessant om te weten te komen welke betekenis dit product heeft voor Chios en hoe het gemaakt wordt. Mastika is een bewerkelijk product uit handenarbeid en bewandelt een lange weg voor je het kunt proeven. Niet minder belangrijk het museum is ook nog eens gevestigd op een prachtige lokatie. Een huurauto is prettig op Chios of diverse bestemmingen te ontdekken voor een roadtrip, maar er gaan vanuit diverse lokaties ook tours naar het Mastika museum.
Het maken van de Mastika uitgevoerd, in een prachtig beeld. Op de achtergrond het mooie uitzicht en de Mastika velden.
Dan het echte werk. Veel handenarbeid. Veel respect voor deze vrouw. Hier wordt de Mastika gewonnen uit de grond.
En een voorbeeld van het eindresultaat. Mastikacocktails met Mastika likeur. En van de velen producten in de Mastikashop bij het Mastikamuseum op Chios. Waar je nog veel meer lokale Chios producten kunt shoppen en veel daarvan zijn voor de bereidingen van de Griekse keuken.
En van zo’n cocktail geniet je buiten op het mooie terras van het Mastika Museum met een geweldig uitzicht over de Mastika vallei.
Ouzo Lunch
Ik moet bekennen dat ik met al mijn foodie ervaringen op Chios pas echt Ouzo heb leren drinken. Ouzo staat er natuurlijk om bekend dat het een zeer sterk drankje is, waardoor juist door het in één keer zo sterk te drinken eigenlijk de heerlijke smaak wegvalt en eerder wegbrandt in de keel. Dit is jammer, want de anijssmaak is heerlijk. Een klein lesje Ouzo drinken. Wij gingen naar het prachtige stadje Mesta en schoven aan voor een uitgebreide Ouzo lunch met diverse Griekse delicatessen. Waarvan veel vis en heerlijke verse ansjovis. De zouten smaken combineren geweldig met de ijskoude Ouzo. De Ouzo drink je niet puur. Het is veel te heftig en sterk. De Griek schenkt een beetje Ouzo voor je in en vervolgens wordt de Ouzo verdunt met water, best veel ijswater en ijsklonten. De anijs combineert vervolgens heel goed met zoutige smaak van diverse vis, zoals verse ansjovis, gedroogde forel, een gemixte visschotel, maar ook broodjes met zoutere kazen. En zo hebben wij heerlijk en uitgebreid geluncht bij Maona loungebar.
Probeer dit Griekse gerecht eens de zalm met gegrilde aubergine en feta met heerlijke Ouzo thuis! Een geweldige zomerse combinatie! Zo haal je Griekenland zelf in huis.
En voor bij de Ouzo zoutige ansjovis.
Chios is een groot eiland plan zelf je eigen roadtrip naar aanleiding van mijn tips. Reserveer hier je boutique hotels op Chios.
Chios bier – Lokale brouwerij bezoeken op Chios
Een leuke verrassing vond ik het lokale Chios bier. Op Chios is een eigen bierbrouwerij! Met het eigen Chios bier. Niet gewoon pils, maar echt speciaalbier. Met een stevige goed smaak ook. Zoals ik ben wordt het bier dan niet alleen geproefd op Chios zelf bij de lunch bijvoorbeeld, maar moest er ook een aantal flesjes mee naar huis. Dat was erg gevoelig voor mijn bagage kilo’s en een kunst om in te pakken, maar ze zijn heel aangekomen. Het Chios bier is ondertussen ook thuis herproefd door mijzelf, vriendlief en nog een vriend en het is hier nogmaals zeer positief door de keuring gekomen. De opmerking was; jammer dat, dat bier niet hier te koop is. Wel een reden om naar Chios te gaan. Het assortiment bestaat uit een donker bier en een troebel wit bier.
Fishfood lunch aan de haven
Ik denk dat je het bijna bij geen enkel Grieks eiland wilt en kunt missen. Een uitgebreide lunch bij een Griekse haven aan het blauwe water. Genieten! Toch heeft ieder eiland eigen delicatessen. Zo gingen wij na een zeiltocht op Chios uitgebreid lunchen in het vissersplaatsje Lagada. Een prachtig puur en modern vissersplaatsje met mooie restaurantjes en aan het einde van de boulevard een leuk pleintje waar kinderen kunnen spelen. Wij schoven aan voor een uitgebreide lunch.
De inktvis en de vis hangen te drogen boven de zee. De vis is al gemarineerd. Het belooft wat voor de lunch.
De Griekse taverna’s aan zee, staan in het voorjaar al klaar voor de gasten in de zomer!
De vis is eerst in kruiden gemarineerd en lag in de bakken boven de zee te zonnen. De zouten smaak van de zee was extra goed ingetrokken en een beetje gedroogd door de zon was een extra gezilten smaak gaf aan de fis. Echt heerlijk!
Een uitgebreide maaltijd kan niet zonder een goede Griekse salade die op Chios in brood wordt geserveerd en zonder de typische zoute gegrilde Mastelo kaas. Die echt heerlijk is! De kaas heeft iets weg van halloumi, maar niet helemaal.
De maaltijd werd afgesloten met een prachtige grote schaal met Griekse pasta en grote garnalen. Op, maar ook overal in de pasta.
Nog meer Griekenland? Lees ook hier mijn vakantietips in Naxos!
Citrusmuseum en sweetspoons met Griekse zoetigheid
Op Chios kun je de hoeveelheid aan citrus niet mislopen. Citroen en sinaasappel zijn overheersend. Zoals sommigen van jullie misschien niet heel erg dol zijn op vis ben ik allergisch voor sinaasappel en grote hoeveelheden citroen. Dus daar moet ik heel erg voor uitkijken. Ik moet het helaas ook aan mij voorbij laten gaan om de citrusgerechtjes te proeven, wat ik altijd heel jammer vind, want ik vind het wel heerlijk. Overigens kun je op Chios ook heerlijk vegetarisch eten en vleesgerechten. Daar komen ook nog voorbeelden van voorbij. Er is zoveel diversiteit. Het citrusmuseum was wel een prachtige plek.
Met prachtige citrusboomgaarden. Die heel ver reikten.
En in het golden hour zag je prachtig de zon onder gaan op de citrusboomgaarden bij Chios en bij het citrusmuseum. De dieren lopen daar gewoon los rond. Ook een leuk gezicht.
Wij werden verwelkomt met een sinaasappel sweetspoon en die moest ik helaas overslaan.
Wel proefde ik bij een ander restaurantje een sweethspoon van rozenblaadjes. Heel verrassend. In het begin een best wel heftige smaak, maar na een tijdje gaat het iets zoetere overheersen. Ik heb er zelfs een pot van mee naar huis genomen. Een leuke afsluiter voor een etentje met een niet zwaar en toch verrassend dessertje.
Ik genoot ondertussen van een heerlijke ijskoffie bij het restaurant van het citrusmuseum. Want wil je gewoon even rustig genieten tussen de citrusbomen? Dan kan dat ook bij het citrusmuseum. Met bijvoorbeeld een vers geperste jus d’orange. Verser kan gewoon niet. Ook kun je de leukste citrus items kopen. Zo kocht ik voor mijn moeder een sinaasappeljam met witte chocolade. Heerlijke souvenirs! Misschien lees je al dat ik best veel souvenirs heb meegenomen, want ik kocht ook gewoon nog wel iets leuks.
Lunchen in pitoresk Avgonyma
Chios heeft veel diversiteit te bieden. Zo zit je aan een haven te lunchen, ga je naar citrusboomgaarden en vervolgens ben je in pittoreske dorpjes die in prachtige staat zijn, maar het ook lijkt alsof de tijd niet heeft stil gestaan. Eén ding heeft het wel gemeen. Je kunt er de heerlijke Griekse keuken proeven! Zo gingen wij lunchen in Avgonyma. Waar de tafel uitgebreid stond gedekt.
Waar een Griekse dame ons zeker stond op te wachten bij de Asteri Tavern. Wij lunchten beneden in de schaduw, maar in de zomer in de avonduren als de zon ondergaat kun je ook geweldig dineren op het dakterras een absolute aanrader!
Griekse Kookworkshop op Chios
Als je heel de reis in Chios heerlijk eet dan wil je eigenlijk het liefst één van de receptjes ook zelf kunnen maken. Bij mij gaat dat meestal toch wel. Een kookworkshop op Chios is dan wel echt een aanrader. Een Grieks recept, van de bekende spinaziehapjes heb ik mee naar huis genomen en deze ga ik zeker binnenkort nog een keer maken!
En het resultaat was heerlijk! Ja deze moet ik zelf oook maken. Nu ik het weet.
Overnachten in een pittoreske B&B op Chios
Eigenlijk komen in Chios geen echte massahotels voor. Wat heel mooi is aan dit Griekse eiland. Voor ieder type vakantie is een oplossing. Maar Chios is een eiland om rond te reizen, te ontdekken en daar passen kleine hotels met een echte persoonlijke touche perfect bij. Een leuke hoteltip vind ik zelf ook overnachten in een Bed and Breakfast. B&Bs zijn er heel veel op het Griekse eiland Chios! Ook in het plaatsje Avgonyma, waar wij een kleine kookworkshop kregen, vervolgens gingen lunchen en eerst eigenlijk ontvangen werden met een kort tourtje langs pittoreske B&B locaties.
Het ontvangst was met koffie op het terras van de B&B. Een kopje sterke Griekse koffie. De tafel gaf al een beetje de sfeer van de B&B. Een beetje gerestyled Grieks.
In deze typische Griekse woningen die gerestaureerd zijn bevinden zich diverse B&B’s en appartementen met mooie uitzichten op de zee en een eigen terras.
De Pyrgos appartementen en B&B op Chios zijn simpel, maar beschikken wel over alles wat je nodig hebt. Met en huurauto ben je binnen tien minuten bij de mooiste stranden en je bent midden in een knus Grieks dorpje.
Terrasjes aan de haven in Limnia Chios
Ga je eropuit om een drankje te drinken of een hapje te eten? Misschien wel een avondje uit? Dan is de haven van Limnia een aanrader met hippe restaurantjes, loungebarretjes en een restaurantje waar een strandbar is gemaakt.
Moderne Griekse keuken in de bergen van Chios
Zonder een bezoekje aan dit restaurant mag je Chios niet verlaten. Een mix tussen de Griekse en Italiaanse keuken wordt geserveerd in een moderne stijl door een jonge chef en zijn vrouw. Zij heeft het restaurant overgenomen van haar tante. Officieel was het een bar, maar zij hebben er een Grieks modern restaurant van weten te maken en ‘s avonds en in het weekend komen de Grieken vanuit heel Chios het restaurant op zoeken voor de geweldige gerechten! Het kan zijn dat je dan even op je tafel moeten wachten, maar het is absoluut de moeite waard. Reserveer eventueel een taxi, mocht je niet in het donker door de bergen willen rijden. In de zomer wordt het restaurant Aloni ook uitgebreid met een groot terras dat uitkijkt over het dal. Nog een aanrader.
Zo kregen we een tomatensalade met balsamico en gepofte gerst. Gezond en heel erg smaakvol!
Een moderne Griekse stoofschotel of eigenlijk Griekse stifado afgetopt met smeuïge kaas.
Een moderne variant van het brood, de Griekse bruschetta, met tomaten en heerlijke Griekse smeuïge feta.
Een zachte pita met de Chios Mastello kaas, gegrilde bresaola, tomatensalade en balsamico azijn. Echt absoluut mijn favoriete gerecht. Al die smaken bij elkaar! Een explosie, maar zalig! Volgens mij was dit bijna heel de tafel wel het favoriete gerecht. En de afsluiter. Met dit etentje werd ook onze culinaire reis op Chios afgesloten. Dit ook aangezien het ideaal is om met Aegean Airlines via Athene naar Chios te vliegen. Je kunt dan kiezen voor een snelle overstap op de zelfde dagen, maar ook voor een combinatiereis en een korte stedentrip in Athene er aan vast plakken wat een aanrader is.
Reistips en hoteltips op het Griekse eiland Chios
Ook als een foodie op Chios leven? Hoe reis je naar Chios en waar ga je overnachten op Chios?
Reizen naar Chios
Voor reizen naar Chios moet je misschien een beetje creatief zijn. Bijvoorbeeld zelf een ticket boeken met je hotel er zelf bij boeken, maar zo kun je ook leuk rondreizen op het Griekse eiland. Wel biedt touroperator Sunweb een georganiseerde naar Chios en is hotel Sea View Resort en Spa een echte aanrader. Daar heb ik zelf de laatste nacht ook geslapen. Bij de touroperator boek je meestal Inclusief vliegticket, transfer en Hotel.
Rondreizen in Griekenland
Wil je ook het eiland gaan ontdekken, dan adviseer ik een huurauto. Ook kun je zelf je ticket boeken via Athene dan heeft Aegean Airlines, Aeagean Airlines is de partner van Olympus Airlines, Olympus voert tegenwoord de binnenlandse vluchten uit en Aegean de internationale. Zo heb je een snelle verbinding met een overstap in Athene. Waar je ook van een korte stedentrip in Athene kan genieten. Een hotel reserveer je dan zelf op het eiland of meerdere hotels voor je roadtrip over het Griekse eiland Chios.
Hoteltips op het Griekse eiland Chios
Hoteltips op Chios zijn:
- Almiriki hotel. Wil je dicht bij het strand verblijven, kies dan voor het Almiriki hotel in Lithi. Op een mooie reisafstand van bijvoorbeeld prachtige uitzichtpunten en voor een leuke trip naar het Mastik Museum. Ook kun je in Lithi zelf genieten van diverse taverna’s direct gelezen aan het strand. Kies je voor het Almiriki hotel, houd er dan rekening mee dat Lithi aan de andere kant van het eiland is. Met een auto moet je nog door de bergen en in het donker is het te adviseren om eerst te overnachten in Chios stad.
- Crecian Castle Hotel in Chios Stad. Kies bijvoorbeeld voor het Crecian Castle. Compleet anders dan het binnenland dus laat je daar niet door overvallen. Vooral de drukte bijvoorbeeld, maar ga daarna op roadtrip.
- Seaview Resort en Spa kun je zelf boeken en is een prachtig hotel met zeezicht en waar je kunt genieten van een zon en strandvakantie op Chios..
- Mesta Mastic hotel: Wil je in het pittoreske dorpje Mesta, wat zeker de moeite waard is, waar ik genoot van een Ouzo lunch meer tijd door brengen en de regio rond rijden dan is het Mesta Mastic een aanrader.
Krijg jij al zin in een reis naar het Griekse eiland Chios? En was je al bekend met Chios? Ik ben heel benieuwd hoe het eiland bij jou overkomt.
Meer reistips en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram en Pinterest.
Geen reactie's