Indonesische familiegeschiedenis een istori Kita familie in Indonesië 1930

Familiegeschiedenis in Indonesië een Istori Kita

Deel deze post

Het is al weer een jaar terug dat mijn oma op 99-jarige leeft is overleden. Een prachtige leeftijd en heel lang leven om op terug te kijken, waarin zij ontzettend veel heeft meegemaakt en veel verhalen met ons deelde. Waarvan je niet altijd alles kon meebeleven, doordat sommige verhalen zo lang terug waren, waardoor je het niet allemaal kon voorstellen. Wel kon zij vertellen over de bootreis naar Indonesië, zij kon het vertellen als de reis met het grootste cruiseschip ter wereld, rijden met geweldige auto’s in exotische landen, haar vader als charmeur die zijn gezin overal begeleidde en alle talen van de wereld sprak. Kortom een geweldige tijd, want minder leuke dingen, daar heb je het niet over. Dat er ook een fotoboek was? Dat zal ze we vergeten zijn, want het fotoboek met herinneringen van toen zij nog maar, 13 jaar was vonden wij terug toen zij was overleden. Met prachtige foto’s uit de reis er naartoe, Indonesische feesten en gezinsherinneringen. Mijn oma hoorde je nooit over de narigheden, maar daar wist zij gelukkig ook weinig vanaf. Wel andere familieleden hebben veel meegemaakt, mooie herinneringen en nare herinneringen, tijdens de oorlog. Vaak een vergeten tijd in Nederland. Niet dat de Nederlanders altijd netjes zijn geweest in Indonesië, maar toch. De kampen waren bruut. Zacht uitgedrukt en hebben een spoort achter gelaten in onze familiegeschiedenis in Indonesië en vervolgens Nederland.

Familiegeschiedenis in Indonesië een Istori Kita 1930

Mijn oma (rechts staand), haar zus, moeder en vader. Thuis in Indonesië.

Familiegeschiedenis in Indonesië een Istori Kita 1930

Op de boot naar of uit Indonesië.

Indonesische familiegeschiedenis een istori Kita familie in Indonesië 1930

Feest in Indonesië. Met links met de snor mijn overgrootopa, recht met de hoedjes mijn oma en haar zus toen ze 13 en 14 waren. 

Van mijn familie naar de Indonesische familiegeschiedenis van mijn vriend

Indonesië is een basis in ons bloed, in onze familie en wie wij zijn. Of het herinneringen zijn, gezichtsuitdrukkingen, vorming of een tintje. Ook de familiegeschiedenis in Indonesië is bij mijn vriend niet onbekend. Zijn roots zijn voor de helft Indonesisch en ondertussen vermengd met veel Nederland, maar toch blijf je het heel goed zien en blijft er altijd een Indonesisch gevoelt. Ook bij ons zoontje, hoe blond hij ook is het lieve Indonesische neusjes is fijn doorgegeven op dat lieve gezichtje. In alle opzichten is het belangrijk om te weten waar je vandaan komt, wie je bent en hoe je bent gevormd om in de toekomst te worden wie je wilt zijn. Wellicht is dit mijn mening? Maar het kan soms veel antwoorden geven, vooral als anderen die niet kunnen geven of gewoon niet hebben. Natuurlijk zouden wij graag naar Indonesië reizen, maar waar moeten wij dan precies zijn, het is zo lang geleden en de geschiedenis is breed. Alles is ook niet meer in de staat van ooit, maar je komt wel in contact met de cultuur. Wel willen wij dit ondernemen als Florian ouder is en het ook echt kan beleven. Deze reis gaat nog even op zich wachten, ondanks onze liefde voor reizen.

Vakantie in Mahon Menorca van de glijbaan

Mijn kleine mopsneusje en heerlijk getinte mannetje

Mei Eetdagboek reizen en eten in Mei blogger Foodinista

Indonesië door de aderen bij mijn vriend en zoontje. Hoe blond ook het huidje blijft mooi getint en een lief neusje.

Istori kita en een onbekende familiegeschiedenis in Indonesië

Het reizen naar Indonesië laat nog op zich wachten. Voor ons zal het mooi zijn, maar op Florian maakt het nog geen indruk. Terwijl wij deze wel graag mee zouden willen geven. Naast familie hoort het voor ons ook een beetje bij de Nederlandse geschiedenis. Om het onbekende al dichtbij Nederland te brengen en bij jezelf vond ik het mooie boek Istori Kita van Simone Berger vol met Indonesische geschiedenis en de connectie tussen Nederland. Een compleet naslagwerk op een prettige manier beschreven. Het boek deelt informatie die meestal verborgen is gebleven, die opa’s, oma’s of ouders niet delen en die je toch graag wilt weten. Want hoe ging het daar allemaal? Hoe was de schooltijd? Hoe was het echt in de oorlog? Hoe zijn ze naar Nederland gekomen? Wat aten ze? Welke spelletjes speelden ze? Het gaat om grote en kleine dingen. In dit boek kun je er duiken en meer informatie te weten komen. Ik vind het bijster interessant en misschien jij ook wel. Een boek om te hebben en om te verzamelen. Voor bij de foto’s die je hebt gevonden en wellicht nog gaat vinden.

Istori Kita boek recensie onbekende familie geschiedenis in Indonesië

Boek: Istori Kita
Auteur: Simone Berger
Pagina’s: 318

Meer over de Indonesische keuken? Lees dan eens over het Kookboek Bartje Boemboe en het recept voor Indonesische Saté of het Kookboek Zoals alleen oma dat kan en maak deze heerlijke Indonesische snack gerechten.

Meer blogs en ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie