Saffraanorzo met scampig en tomaatjes recept foodblog Foodinista

Saffraanorzo met scampi en tomaatjes

Deel deze post

Orzo of orzotto het klinkt gewoon al zomers. Dan kun je deze graansoort alleen maar eer aan doen met een echt zomers recept. Ben je al bekend met orzo? Zo niet dan vertel ik je even kort meer. Orzo is graansoort die tussen risotto en pasta in zit. De structuur is meer pasta, maar je bereid de orzo het zelfde als risotto. Dan maak je orzotto. Ook is orzo iets groter dan de risottorijst. Kortom de bereiding is hetzelfde maar de structuur en bijt zijn compleet anders. Maar variatie in je recepten maakt koken en eten juist zo leuk. De orzo maken we deze keer nog lekkerder met saffraan, scampi’s en tomaatjes. Hoe ik daar op kom? Afgelopen jaar ging ik op persreis naar Chios en in het vliegtuig lag al een uitgebreide brochure over Griekenland met Chios als onderwerp en vooral het eten op het Griekse eiland. De keuken is alleen zeer uitgebreid, maar één van de recepten was orzotto met saffraan en garnalen. Ik kreeg er trek van, maar ik heb het heel de reis niet gegeten. Wel heel veel andere Griekse gerechten met een Chios twist en dit recept bleef dus in mijn hoofd hangen en moest ik zelf uitwerken. Krijg je nu ook zin in een mediterraan gerechtje? Kortom zin in orzo gekregen? Maak dan het recept voor saffraanorzo met scampi en tomaatjes.

Ingrediënten saffraanorzo met scampi en tomaatjes voor 2 personen

150 gram orzo
300 gram roerbakgarnalen wel of niet gepeld
3 draadjes saffraan
200 gram cherrytomaatjes
500 ml visbouillon
1 ui
1 teen knoflook
1 klontje boter
handje verse peterselie
1 eetlepel olijfolie
handje geraspte parmezaan

Tip: Saffraan is best wel duur. Je kunt de saffraan ook vervangen door een theelepel kurkuma. Kurkuma geeft de zelfde kleur, maar een iets andere smaak.

Tips voor de bereiding van de saffraanorzo met scampi en tomaatjes

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: pan, snijplank, mes, spatel, maatbeker en eventueel een hakmolentje

Saffraanorzo met scampig en tomaatjes recept foodblog Foodinista

Recept saffraanorzo met scampi en tomaatjes

Zorg dat de visbouillon klaar staat en laat de saffraan trekken in een schaaltje met 50 ml water.

Snipper de ui en de knoflook daar gebruik ik altijd een hakmolen voor. Dat scheelt veel tranen. Verhit vervolgens de olijfolie in de pan en fruit de ui en de knoflook voor twee minuten. Giet vervolgens de orzo erbij. Meng dit alles nog even door elkaar en blus af met de helft van de visbouillon.

Snijd ondertussen de peterselie fijn en halveer de cherrytomaatjes.

Laat de orzo bijna droogkoken en giet 150 ml visbouillon op de orzo. Je hebt nu nog een klein beetje visbouillon over. Laat ook nu de orzo bijna droogkoken.

Bus vervolgens af met de laatste bouillon en het saffraanwater. Laat ook de sampi’s mee garen en vervolgens de peterselie en de tomaatjes. De orzo moet vochtig blijven, maar het vocht mag halveren. Als dit zo is roer dan de boter en de parmezaanse kaas door de orzo. Wanneer de orzo goed plakkerig is, dan is de saffraanorzotto helemaal klaar!

Garneer eventueel nog met een beetje peterselie en parmezaan.

Meer risotto en orzotto recepten?

Ook dol op risotto alleen al omdat het goed smaakt en omdat het een éénpans wonder gerecht is? Dan heb ik nog meer risottorecepten voor je klaar staan op de blog.
– Maak eens deze rijkelijke tomatenrisotto die je even makkelijk maakt met orzo.
– Maak eens een verrassende risotto met rucola en kabeljauw
– Of maak in het aspergeseizoen de risotto met witte asperges en Reypenaer kaas.

Meer recepten ontvangen van Foodinista en Foodblog Foodinista blijven volgen? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.



2 Reactie's
  • Inge Koster
    Geplaatst op 16:29h, 12 juni

    Ik zie iets staan dat mij niet duidelijk is en dat is namelijk dit

    Laat de orzo bijna droogkoken en giet 150 ml op de orzo. Je hebt nu nog een klein beetje visbouillon over. Laat ook nu de orzo bijna droogkoken.

    Wat bedoel je met “giet 150ml op de orzo wat moet er op de orzo gegoten worden?.

  • admin
    Geplaatst op 16:40h, 12 juni

    Hoi Inge,

    Ik zie het ook en zal het even aanpassen. Het antwoord is sowieso ‘visbouillon’. Leuk wanneer je het recept gaat maken.

    Groetjes,

    Daphne

Geef een reactie

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: